Υπογράφτηκαν τα συμβόλαια για υποδομές έλευσης LNG – Το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο στη Κύπρο [ΒΙΝΤΕΟ]

Επεσαν οι υπογραφές για το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο στην Κύπρο. Σε δύο μόλις χρόνια, η Κύπρος θα περάσει στην εποχή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, με την κατασκευή και τη λειτουργία στο Βασιλικό, τερματικού αποθήκευσης και απο-υγροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ιστορικό βήμα εθνικής σημασίας. Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό μέγαρο, υπεγράφησαν τα συμβόλαια για το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο στην Δημοκρατία, που θα φέρει την Κύπρο σε δύο μόλις χρόνια, στην εποχή της ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.

Με την ταυτόχρονη απεξάρτηση της χώρας, από το πετρέλαιο, το μαζούτ και τους ρύπους, αλλά και την χρήση άλλων καθαρότερων μορφών ενέργειας σε βιομηχανία και ηλεκτροπαραγωγή.

Τα συμβόλαια αφορούν τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την λειτουργία στο Βασιλικό, τερματικού αποθήκευσης και απο-ϋγροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το τερματικό συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης, προβλήτα για την πρόσδεση της πλωτής μονάδας, αγωγό επί της προβλήτας και άλλες σχετικές υποδομές.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, τόνισε πως με τις ιδιόκτητες υποδομές, εξασφαλίζεται ο ενεργειακός εφοδιασμός και η αυτάρκεια της Κύπρου, προθέτοντας ότι η μείωση στο κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος θα μειωθεί μέχρι και 25 τοις εκατό, την τετραετία 2022 2025.

Όπως ανάφερε ο κ. Λακκοτρύπης, «η προσπάθεια για εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, όπως π.χ. αγωγοί από τα κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζονται. Η λύση της πλωτής μονάδας παρέχει την ευελιξία, αφού επιτρέπει την σύναψη μεσοπρόθεσμων συμβολαίων 3 με 5 χρόνων, καθώς και την αγορά άμεσης παράδοσης, γνωστής και ως spot, όταν παρουσιάζονται ευκαιρίες σε καλές τιμές».

Το έργο θα είναι έτοιμο τέλη του 2021 αρχές του 2022 και το συνολικό κόστος θα ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στο βάθος δεκαετίας, θα απαιτηθούν άλλα εκατό εκατομμύρια για έργα συντήρησης της πλωτής μονάδας.

Ο πρόεδρος της ΔΕΦΑ-ΕΤΥΦΑ, Συμεών Κασσιανίδης, δήλωσε ότι «μετά από χρόνια προσπαθειών η Κύπρος μας μπαίνει σε μια νέα εποχή που την οδηγεί στους ευρωπαϊκούς δρόμους της εξέλιξης και στους δρόμους του φυσικού αερίου».

Τα συμβόλαια υπέγραψαν η ΕΤΥΦΑ, θυγατρική της ΔΕΦΑ και η διεθνής κοινοπραξία China Petroleum Pipeline Engineering και η ελλαδική ΜETRON, που συνεργάζεται με άλλες κινεζικές εταιρίες.

«Ένα σημαντικό έργο για την Κύπρο που φέρνει την Κύπρο στην εποχή του φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο είναι το μέλλον, είναι περισσότερο πράσινο και πιο φιλικό στο περιβάλλον», ανάφερε ο αν. γενικός  της China Petroleum Pipeline Engineering, Ντουάν Μπιγκουαν.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Μετρόν», Νικόλας Παπούτσης, δήλωσε πως «με αυτό το έργο ανοίγει ο δρόμος για τη εισαγωγή του ΦΑ στην Κύπρο και σηματοδοτείται νέα εποχή για τον ενεργειακό σχεδιασμό της νήσου».  

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 101 εκατομμύρια από την ΕΕ, 43 εκατομμύρια από την ΑΗΚ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί με χρηματοδότηση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.


2222

333

4444

5555

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.