Παρουσίαση του νέου δείκτη Leading Economic Index για την κυπριακή οικονομία από την Ελληνική Τράπεζα

Το δικό της Σύνθετο Προπορευόμενο Οικονομικό Δείκτη απέκτησε η Κύπρος. Και όπως έδειξε τον Οκτώβριο, η Κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει να μεγεθύνει, αλλά με βραδύτερο ρυθμό.

Η Κυπριακή οικονομία αναμένεται να καταγράψει ισχυρούς αλλά επιβραδυνόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης, σύμφωνα με το νέο Σύνθετο Προπορευόμενο Οικονομικό Δείκτη, ο οποίος είναι απόρροια της συμφωνίας συνεργασίας Ελληνικής Τράπεζας -Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

«Πριν από κάποιους μήνες σκεφτήκαμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας δείκτης που να δείχνει που αναμένεται να κινηθεί η οικονομία με βάση τα turning points», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Ελληνικής Τράπεζας, Ανδρέας Ασσιώτης. 

Της δημιουργίας του δείκτη στην Κύπρο, προηγήθηκε υιοθέτησή του από διεθνείς οργανισμούς και ανεπτυγμένες χώρες που θέλουν να παρακολουθούν πως θα κινηθεί η οικονομία. 

«Περιλαμβάνει μεταβλητές όπως οι τιμές του πετρελαίου, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της ζώνης του ευρώ, οι αφίξεις τουριστών, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, ο δείκτης του όγκου λιανικών πωλήσεων, ο δείκτης όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ο αριθμός εγκεκριμένων αδειών οικοδομής».

Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.