Ναυτική άσκηση για ενίσχυση συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας

Στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία και την Ιταλία, θα διεξαχθεί αύριο τριμερής άσκηση ναυτικής συνεργασίας νοτίως της Κύπρου. Φρεγάτα του Ιταλικού ναυτικού ναυλοχεί στο Λιμάνι της Λάρνακα. Ενώ την αλληλεγγύη της, σε Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα εξέφρασε η Γερμανία.

Σαφές μήνυμα και απόδειξη της αναβαθμισμένης παρουσίας Γαλλίας και Ιταλίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί η διεξαγωγή της αυριανής κοινής άσκησης ναυτικής συνεργασίας των δυο χωρών με την Κυπριακή Δημοκρατία, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου. 

Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας που έχουν αναπτύξει οι τρεις χώρες μεταξύ τους και αποσκοπεί στην βελτίωση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των πληρωμάτων και την ενίσχυση του επιπέδου επικοινωνίας.

Στην άσκηση θα συμμετέχει και η φρεγάτα του ιταλικού πολεμικού ναυτικού Φεντερίκο Μαρτινένγκο η οποία τις τελευταίες ημέρες ναυλοχεί στο λιμάνι της Λάρνακας.
Για ξεκάθαρα μηνύματα που στέλνει η διεξαγωγή της άσκησης αλλά κυρίως η αναβάθμιση της συνεργασίας με ισχυρές χώρες, έκανε λόγο ο υπουργός άμυνας Σάββας Αγγελίδης.


Εκτός από την επιχειρησιακή ικανότητα που αξιολογείται μέσω αυτών των ασκήσεων, στέλνουμε και το μήνυμα για την ελεύθερη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, των εταιρειών και όποιων έχουν το δικαίωμα να ασκούν τέτοια δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την αλληλεγγύη του Βερολίνου σε Λευκωσία και Αθήνα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα εξέφρασε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών η οποία κάλεσε Τουρκία και Λιβύη να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο.

Η επρόσωπος Υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας, Μαρία Ανταμπαρ, δήλωσε «συμμεριζόμαστε ρητά την αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο στάση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και καλούμε την Τουρκία και τη Λιβύη να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο.»

Την ίδια θέση διατύπωσε και ο Γερμανός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος σημείωσε ότι το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας θα συζητηθεί και στο πλαίσιο των εργασιών του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.