Διαμαρτυρία των νοσηλευτών στα νοσοκομεία για υποστελέχωση, περιστατικά βίας και έλλειψη κλινών

Εξω από τα τμήματα πρώτω βοηθειών για δύο ώρες οι λειτουργοί υγείας, διαμαρτυρήθηκαν για την υποστελέχωση, τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας, και τα περιστατικά βίας σε βάρος τους. Στον ΑΝΤ1 και τον Αυγερινό Χρυσοστόμου μίλησε η νοσηλεύτρια η οποία δέχτηκε επίθεση από συνοδό ασθενούς, ο οποίος απολογήθηκε μέσω της εκπομπής Μέρα Μεσημέρι. Σε τρίωρη στάση εργασίας και οι κυβερνητικοί ιατροί.

Λειτουργοί υγείας στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών κατήλθαν το μεσημέρι σε δίωρη στάση εργασίας, καταγγέλλοντας τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας, υποστελέχωση, υπερπληρότητα και περιστατικά βίας σε βάρος τους.

Αφορμή για την στάση εργασίας το τελευταίο περιστατικό άσκησης βίας από συνοδό ασθενούς, ο οποίος φέρεται να τραυμάτισε νοσηλεύτρια, πριν από δύο βράδια στο γενικό νοσοκομείο της Λεμεσού.

Το θύμα Άντρη Ευσταθίο μίλησε στον ΑΝΤ1 και ανάφερε πως  «είναι λυπηρό να φεύγουμε από το σπίτι μας να αφήνουμε τις οικογένειες μας να έρθουμε εδώ να προσφέρουμε και να καταλήγουμε σε αυτή τη κατάσταση.»

Ο συνοδός ο οποίος εμπλέκεται στο περιστατικό παρενέβη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι δηλώνοντας ότι ο τραυματισμός ήταν κατά λάθος, και ζητώντας παράλληλα συγνώμη για το συμβάν. Όπως αναφέρει ο Γιασεμάκης Γιασεμάκη, «την ώρα που τον άρπαξα τον πατέρα μου να φύω εφώναξε τσείνη που παίρνεις τον ασθενή και όπως εβούρησε στο πλευρό ο παπάς μου εκουτσούφλησε στο πλευρό και είχε μια ράγια και εκουτσούφλησε πάνω και έπεσε πάνω της.»

Η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών καταγγέλλει πως τα μέλη της ξεπέρασαν τα όριά τους. Και επιμένουν πως η κατάσταση στα τμήματα πρώτων βοηθειών παραμένει επικίνδυνη και μονίμως τεταμένη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Χρίστος Χριστοδούλου, τόνισε πως «εδώ και καιρό ακούμε πολλές σχετικές οδηγίες χωρίς να εφαρμόζεται τίποτα. Οι ασφάλεια των ασθενών πρωτίστως και των συναδέλφων που είναι στην πρώτη γραμμή εδώ κρέμμεται από μία κλωστή. Βασικά καθημερινά αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις λες και είμαστε σε πόλεμο.»

Στήριξη προς τους νοσηλευτές και από την Ομοσπονδίας Ασθενών Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Ασθενών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης,  θεωρεί πως «είναι ευθύνη του κράτους να διασφαλίζει ότι εργάζονται σε ένα περιβάλλον που είναι ασφαλές και θεωρούμε αδιανόητο να παρατηρούνται ακόμη τέτοια περιστατικά»

Στο μεταξύ, ολοταχώς προχωρούν οι κυβερνητικοί γιατροί στην τρίωρη στάση εργασίας που εξήγγειλαν για την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, από τις οκτώ το πρωί.

O Πρόεδρος της συντεχνίας τους δήλωσε στον ΑΝΤ1 πως η απεργία γίνεται και για τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους γιατρούς, αλλά και για το κύμα φυγής γιατρών από το δημόσιο, την υποστελέχωση και την απαξίωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

«Ο ΟΚΥΠΥ στέλλει περγαμηνές ότι ναι αυτά τα χρόνια προβλήματα θα επιλύονταν. Θα εμφανίζονταν κάποιες λύσεις που θα έδιναν προοπτική επίλυσης. Δυστυχώς όχι μόνο δεν εμφάνισαν κάποια προοπτική αλλά τα έχουν επιδείνωσει», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, δήλωσε πως «για να επιλυθούν τα οποιαδήποτε προβλήματα πρέπει να υπάρχει καλή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς +η πληρότητα 100% των δημόσιων νοσηλευτηρίων παρατηρείται περιστασιακά και εποχικά και όποτε έχουμε εξάρσεις».

Για να πάρει απάντηση από τους νοσηλευτές ότι το πρόβλημα με τις κλίνες είναι καθημερινό, ειδικότερα στο νοσοκομείο της Λεμεσού.

O πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, ανέφερε πως «είναι μία κινητοποίηση ούτως ώστε να ξαναταράξουμε τα νερά ίσως γίνει κάτι επιπρόσθετο για βελτίωση των συνθηκών στις πρώτες βοήθειες»

Στη Λευκωσία λόγω της υποστελέχωσης στο τμήμα πρώτων βοηθειών, δεν πραγματοποιήθηκε η στάση εργασίας, αφού οι νοσηλευτές επαρκούσαν μόνο για κάλυψη του αριθμού του προσωπικού ασφαλείας.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γιατροί και νοσηλευτές θα τεθούν επί τάπητος αύριο σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥΠΥ.


Αυγερινός Χρυσοστόμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.