Εμπάργκο όπλων ΗΠΑ προς ΚΔ: Την Πέμπτη η ιστορική απόφαση από το Κογκρέσο [ΒΙΝΤΕΟ]

Επήλθε συμφωνία μεταξύ Βουλής και Γερουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και το νομοσχέδιο για τον Προυπολογισμό της Εθνικής Αμυνας της χώρας αναμένεται να εγκριθεί μέχρι την Πέμπτη. Στο νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται και αρθρα για την αρση του εμπάργκο αμερικανικών οπλων στην Κ.Δ.

Μετά από 32 χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες αίρουν το εμπάργκο όπλων στο έδαφος της Κ.Δ.

Ύστερα από πολύμηνες συζητήσεις και διαφωνίες κυρίως για το τείχος που επιθυμεί ο Ντόναλντ Τραμπ να ανεγείρει στα σύνορα με το Μεξικό, επήλθε συμφωνία, και το νομοσχέδιο για τον προυπολογισμό της Εθνικής Άμυνας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η άρση του εμπάργκο, αναμένεται να εγκριθεί την Τετάρτη από τη Βουλή και την Πέμπτη από την Γερουσία. Στη συνέχεια, θα πρέπει να υπογραφεί από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η άρση του εμπάργκο πάντως αφορά μόνο στην προμήθεια υλικού από την ΚΔ, ενώ σύμφωνα με τη διάταξη του νομοσχεδίου η εξαγωγή, επανεξαγωγή ή η μεταφορά οπλισμού στην Κ.Δ  θα προωθήσει τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο, στη μείωση της εξάρτησης της κυβέρνησης της  Κ.Δ από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που αποτελούν προκλήσεις στα συμφέροντα των ΗΠΑ, για υλικά που σχετίζονται με την άμυνα.

Όπως ανέφερε ο Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντωνάς, «αποκαθιστά μια αδικία. Είναι μια απόφαση που διευρύνει, εμβαθύνει τις σχέσεις της Κύπρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.»

Στο νομοσχέδιο επίσης αναφέρεται ότι είναι προς το συμφέρον της Ουάσινγκτον η ένταξη της  Κ.Δ στο νατοικό πρόγραμμα Συνεταιρισμός για την Ειρήνη.

Ο προϊστάμενος Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας, Πάμπος Χρυσοστόμου, πρόσθεσε: «είναι μια θετική εξέλιξη νοουμένου ότι φεύγει ένα εμπόδιο που υπήρχε στο πεδίο των σχέσεων. Από την άλλη, όμως, δεν πρέπει να διατηρούμε υπέρμετρες ψευδαισθήσεις ότι η Κύπρος αναγάγεται σε συμμαχικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή γίνεται σύμμαχος των ΗΠΑ και θα προστρέξουν ασφαλίζοντας την ΚΔ μπροστά στις τουρκικές επιβουλές.»

Σημειώνεται δε, ότι η εφαρμογή της διάταξης για την άρση του εμπάργκο θα ισχύσει μόλις ο νόμος τεθεί σε ισχύ. Υποχρεούται όμως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να πιστοποιεί- τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο- το Κογκρέσο ότι η Λευκωσία συνεχίζει να συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και ότι εξακολουθεί να απαγορεύει την πρόσβαση για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση σε ρωσικά στρατιωτικά πλοία.


Χρυστάλα Βιλάνου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.