Προχωρά άμεσα στην υποβολή ονομάτων για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας η Λευκωσία

Με επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, προς τον νέο Υπατο Εκπροσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιοσέπ Μπορέλ, η Λευκωσία ενημερώνει την Κομισιόν για τις προθέσεις της σε σχέση με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Υποβολή συγκεκριμένων ονομάτων νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων, που συμμετέχουν ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, δρομολογεί τώρα η Λευκωσία, προκειμένου να ενεργοποιηθούν εις βάρος τους οι εγκεκριμένες νομικές πράξεις, που προβλέπουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια, αναλόγως.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, με επιστολή προς τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοσέπ Μπορέλ, καθιστά σαφές ότι η Λευκωσία βρίσκεται τώρα στη διαδικασία υποβολής συγκεκριμένων ονομάτων.

Στην επιστολή Χριστοδουλίδη προς Μπορέλ, την οποία εξασφάλισε ο ΑΝΤ1 ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι «υπό το φως της περαιτέρω κλιμάκωσης, είμαστε τώρα στη διαδικασία υποβολής προτάσεων για τη καταχώρηση νομικών και φυσικών προσώπων».

Στην επιστολή του, ημερομηνίας 4 Δεκεμβρίου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρει ακόμη ότι «οι τουρκικές προκλήσεις όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά επίσης και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο σύνολό τους. Όπως έχει υπογραμμίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας έχουν άμεσο και σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε όλο το φάσμα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας»

Τροχοδρομήθηκαν οι κυρώσεις

Συναφείς πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι ήδη τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να συζητήσουν την επικείμενη υποβολή των ονομάτων από τη Λευκωσία, στην ομάδα εργασίας του Συμβουλίου Relex.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, απαιτείται ομόφωνη συμφωνία των 28 για την έγκριση των ονομάτων από τη Relex, κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργεί την ανάγκη επαρκούς αιτιολόγησης προκειμένου να πεισθούν οι εταίροι επί των προτάσεων της Λευκωσίας.

Στη συνέχεια, τα ονόματα θα πρέπει να εγκριθούν από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, Coreper.

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο παραπέμπει στην απαιτούμενη πολιτική υιοθέτηση, από οποιοδήποτε Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως σημείο Α, δηλαδή με τυπική διαδικασία, χωρίς συζήτηση.

Άλλα τα πλάνα της Κομισιόν

Ενώ η Λευκωσία δίνει μάχη για την υποβολή ονομάτων νομικών και φυσικών προσώπων και για τη συγκεκριμενοποίηση των κυρώσεων, την ίδια ώρα η νέα Κομισιόν έχει άλλα πλάνα.

Ο Αντιπρόεδρος, Έλληνας Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς πήγε στην Άγκυρα, κόντρα στις κυρώσεις για αναστολή όλων των υψηλών ευρωτουρκικών πολιτικών διαλόγων.

Κατόπιν απαίτησης του Ταγίπ Ερντογάν, ο κύριος Σχοινάς, συνοδευόμενος και από τη Σουηδέζα Επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον, πήγε στο μνημείο των θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος, όπου κατάθεσε στεφάνι, αποτίνοντας φόρο τιμής.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ο κύριος Σχοινάς παραπέμπει σε αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων και σημειώνει ότι η νέα Κομισιόν, μερικές μόνο μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, έσπευσε να πραγματοποιήσει αποστολή στη Τουρκία, έμπρακτη απόδειξη των προθέσεών της.


Παύλος Ξανθούλης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.