Τροποποίηση Συντάγματος: Δύο συνεχόμενες θητείες για τη θέση του Προέδρου

Ανώτατο όριο τις δύο συνεχόμενες θητείες για τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας, υπερψήφισε σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής, με τροποποίηση του Συντάγματος. Καταψήφισε, εξάλλου, τροποποίηση του ΑΚΕΛ για περιορισμό στις δύο και για τις θητείες των βουλευτών. Οι αλλαγές στο Σύνταγμα που υπερψηφίστηκαν καλύπτουν και το όριο ηλικίας για υποψήφιους βουλευτές, που μειώθηκε στα είκοσι-ένα χρόνια, από είκοσι-πέντε.

Οριακά, και μόλις κατά μία ψήφο, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, τροποποίησε το άρθρο 40 του Συντάγματος, θέτοντας αυστηρό περιορισμό στις θητείες για τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, με ψήφους 38 υπέρ, 12 εναντίον και μία αποχή, η Βουλή τροποποίησε το Σύνταγμα, θεσπίζοντας ως ανώτατο όριο, τις δύο συνεχείς θητείες.

Την αλλαγή προέβλεπε σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση, όπως είχε προεκλογικά δεσμευθεί ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Νωρίτερα, η Ολομέλεια είχε απορρίψει τροπολογία του ΑΚΕΛ, που προνοούσε να μην δικαιούται κάποιος να θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος ή Αντιπρόεδρος, αν έχει υπηρετήσει στο αξίωμα για δύο πενταετίες.

Παράλληλα, η Ολομέλεια μετά από πρόταση Νόμου των Οικολόγων, ενέκρινε ΟΜΟΦΩΝΑ νέα τροποποίηση του Συντάγματος, και συγκεκριμένα του άρθρου 64, μειώνοντας το κατώτατο όριο ηλικίας για υποβολή υποψηφιότητας για το αξίωμα του Βουλευτή, στο 21ο έτος της ηλικίας, από τα 25 έτη που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Πάντως, η Ολομέλεια απέρριψε με 32 ψήφους εναντίον και τρεις υπέρ, πρόταση Νόμου, του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα για να περιοριστούν και οι θητείες των βουλευτών σε δύο.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.