Προσφυγή της Κύπρου στο Διεθνές Δικαστήριο Χάγης - Κάθε νόμιμο όπλο για προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Τη χρήση της νόμιμης οδού του διεθνούς δικαίου όπως η προσφυγή στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, θα επιχειρήσει η Λευκωσία να τιθασεύσει την τουρκική προκλητικότητα. Πως σχολιάζουν την προσφυγή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα κόμματα.

Όλα τα νομικά και διπλωματικά όπλα που έχει στη φαρέτρα της, θα χρησιμοποιήσει η Κυπριακή Δημοκρατία για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές πειρατικές δραστηριότητες και να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δήλωσε προσερχόμενος στο 7ο ενεργειακό συμπόσιο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την προσφυγή στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. 

«Έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνή οργανισμό, προκειμένου να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης αυτό τον στόχο έχει», δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Πάντως ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναγνώρισε τις δυσκολίες του εγχειρήματος να αναγκαστεί η Τουρκία να προσέλθει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου. 

«Υπάρχει μια διαδικασία δια της οποίας γνωστοποιείται η πρόθεση μιας χώρας να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης. Προχωρήσαμε στην επίδοση σχετικής ειδοποίησης προς την τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα, δεν έγινε αποδεκτή, εστάλη δια άλλου μέσου. Υπάρχει απόδειξη ότι παρελήφθη, και αυτό δίνει το δικαίωμα της προσφυγής». 

Η καταδική των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας παραμένει δεδομένη θέση αρχής από την κυβέρνηση και το Δημοκρατικό Συναγερμό αναφέρει σε ανακοίνωση της η Πινδάρου. 

Όπως έπραξε προηγουμένως έτσι και τώρα, η κυβέρνηση προτάσσει το διεθνές δίκαιο για να προστατέψει τα δικαιώματα της κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτήν την περίπτωση, αξιοποιώντας όλα τα παρεχόμενα πολιτικά και νομικά μέσα που διατίθενται προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η τελευταία εξέλιξη που αφορά προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού χαρακτήρισε χρήσιμο και πολύτιμο κάθε νομικό όπλο που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Κυπριακή Δημοκρατία για υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Ωστόσο σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει μονομερής προσφυγή. 

«Άλλη επιλογή είναι να ζητήσουμε γνωμοδότηση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κάτι που ως δυνητική επιλογή το ΑΚΕΛ το είχε επισημάνει γραπτώς στο Εθνικό Συμβούλιο από το 1991. Αυτό προϋποθέτει να τεθεί και να εγκριθεί ένα τέτοιο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Γενική Συνέλευση ή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», δηλώνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να καταγγείλει την Τουρκία σε όλα τα διεθνή βήματα αναφέρει το ΔΗΚΟ, ενώ η ΕΔΕΚ χαρακτήρισε ισχυρό όπλο την ενδεχόμενη προσφυγή. 

ΔΗΚΟ 
Παρά τη δεδομένη άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που δεν θα επιτρέψει την κοινή συναινέση προσαγωγή του θέματος ενώπιον του δικαστηρίου, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να προχωρήσει με τη διαδικασία για να εκθέσει την τούρκικη προκλητικότητα και επεκτατικότητα. 

ΕΔΕΚ 
Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτήν την προσφυγή από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα το χαιρετίσουμε και όσο μπορούμε θα συμβάλουμε εποικοδομητικά σε αυτήν την προσπάθεια. 

Διαφορετική ερμηνεία στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δίνουν τα υπόλοιπα κόμματα. 

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 
Αυτό όμως δεν αρκεί. Για αυτό και χθες ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσε πρόταση που αφορούσε στη σύναψη συμφωνίας για την ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου. 

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 
Θεωρούμε απίθανο στο παρόν στάδιο η Τουρκία να δώσει τη δική της συγκατάθεση και να υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στη Χάγη, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις συμβάσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας. 

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ 
Πανηγυρίζουν οι κυβερνώντες γιατί θα προσφύγουν στο δικαστήριο της Χάγης, μια ενέργεια που δεν έχει κανένα αποτρεπτικό χαρακτήρα πέραν του γεγονότος ότι καθυστέρησε δραματικά να προχωρήσει. 

Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.