Ο απόηχος του πορίσματος: «Μια και μόνο ενέργεια θα έσωζε τον 15χρονο...»

Μία και μόνο ενέργεια θα ήταν αρκετή, για να κρατηθεί στη ζωή ο 15χρονος Στυλιανός, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής η Επίτροπος Διοικήσεως. Επί τάπητος το πόρισμα, που κατά την Υπουργό Εργασίας, θα αποτελέσει πυξίδα για βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας. Νέες αποκαλύψεις, αλλά και νέο επεισόδιο στην πολιτική σύγκρουση του ΑΚΕΛ με την Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Το συμπέρασμα ότι εάν γινόταν έστω και μία ενέργεια από τους αρμόδιους λειτουργούς των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας, τα προηγούμενα έξι χρόνια, τότε ο Στυλιανός θα ήταν σήμερα στη ζωή, κατέθεσε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής η Επίτροπος Διοικήσεως. 

Η Μαρία Στυλιανού Λοττίδη τόνισε, ενώπιον της Επιτροπής που συζήτησε το πόρισμά της για την τραγωδία, ότι οι αρμόδιοι λειτουργοί, ενώ έπρεπε να ενημερώσουν τους προϊστάμενούς τους, δεν το έπραξαν. 

«Αν υπήρχε η παραμικρή βοήθεια από τους εν λόγω λειτουργούς που χειρίζονταν την υπόθεση τον τελευταίο ένα με ενάμιση χρόνο ο Στυλιανός θα ζούσε», δηλώνει η Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Στη συνεδρίαση παρούσα ήταν και η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, η οποία ωστόσο επέκρινε την Επιτροπή γιατί συζητά το θέμα σε μια κρίσιμη στιγμή και ενώ έχει ευαίσθητες λεπτομέρειες. 

«Το ένα συμπέρασμά μου μέσα από τη μελέτη του πορίσματος είναι ότι αποδεικνύεται η παθογένεια του συστήματος η οποία χρήζει θεραπείας με τη λήψη άμεσων μέτρων. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι η ανάγκη συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών. Ασχολήθηκαν με το θέμα μεμονωμένα και αποσπασματικά χωρίς συντονισμό και επικοινωνία», δηλώνει η Δέσπω Μιχαηλίδου, Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού. 

Με την Υπουργό Εργασίας να υπογραμμίζει ότι το πόρισμα της Επιτρόπου θα αποτελέσει πυξίδα για το μέλλον. 

«Το πόρισμα θα αξιοποιηθεί για να δούμε τι περαιτέρω μπορεί να γίνει για να ενισχυθούν και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας», δηλώνει η Ζέτα Αιμιλιανίδου. 

Από πλευράς του ο Αρχηγός Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, σημείωσε ότι το πόρισμα του ερευνώντος λειτουργού εντός του σώματος θα είναι έτοιμο σε ένα μήνα, και στόχος είναι η καταγραφή των οποιωνδήποτε ποινικών ή πειθαρχικών ευθυνών ίσως υπάρχουν για μέλη της Αστυνομίας που ενεπλάκησαν στην υπόθεση του αδικοχαμένου Στυλιανού. 

Η τραγική ιστορία του Στυλιανού έγινε αφορμή για νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση που μαίνεται μεταξύ ΑΚΕΛ και κυβέρνησης. 

Βουλευτές του ΑΚΕΛ εξαπέλυσαν νέα επίθεση κατά της Υπουργού Εργασίας, κάνοντας λόγο και για πολιτικές ευθύνες που προκύπτουν, αλλά δεν αποδίδονται ούτε και αναλαμβάνονται. 

Ζέτα Αιμιλιανίδου: Δεν είμαι ενώπιον σας για να μπω σε πολιτική αντιπαράθεση. 
Σκεύη Κουκουμά: Παραδεχθείτε κυρία Αιμιλιανίδου, ότι καθυστερήσατε την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας 
Ζέτα Αιμιλιανίδου: Οχι δεν θα το παραδεχτώ. Η αναδιάρθρωση προχωρά. Αυτό που ζητώ είναι η βοήθεια όλων σας. 
Ειρήνη Χαραλαμπίδου: Από το πόρισμα λείπουν οι ευθύνες για τους επικεφαλής των τμημάτων. Δεν δέχομαι ότι μόνο τρία άτομα δεν έκαναν την δουλειά τους. 
Ζέτα Αιμιλινίδου: Υπάρχει το πόρισμα, ακολουθούμε τους νόμους και δεν μπορούμε να επεκτείνουμε την έρευνα. Το Υπουργείο διόρισε ερευνώντα λειτουργό και εξετάζει το ενδεχόμενο πειθαρχικών αδικημάτων. 

«Αυτό για το οποίο έγινε προσπάθεια, είναι να γίνει ενημέρωση για τα ευρήματα της έρευνας χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες από τη στιγμή που έχουν ξεκινήσει οι έρευνες, τόσο με οδηγίες της Υπουργού Εργασίας όσο και του αρχηγού αστυνομίας αλλά και το ότι το πόρισμα βρίσκεται στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος θα εξετάσει για ποινικά αδικήματα. Σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν είναι πρόθεση μας να στήσουμε λαϊκά δικαστήρια», δηλώνει η Μαριέλλα Αριστείδου, Προεδρεύουσα Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής. 

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, η υπόθεση του Στυλιανού αναδεικνύει συστημικές και θεσμικές ευθύνες όσο και πολιτικές. 

«Ανεξάρτητα των προσωπικών, πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών οι οποίες θα εξεταστούν από το Γενικό Εισαγγελέα, εμείς συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην Κυβέρνηση. Πολιτικές ευθύνες τις οποίες δεν εξέτασε το Πόρισμα εφόσον δεν ήταν στους όρους εντολής του. Πολιτικές ευθύνες τις οποίες η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε να ανιχνεύσει», δηλώνει η Βουλευτής του Ακέλ κ. Κουκουμά. 

Κοινή συνισταμένη στις τοποθετήσεις βουλευτώνν από όλα τα κόμματα είναι ότι κατέρρευσε το σύστημα κοινωνικής ευημερίας και η ανάγκη για αναδιάρθρωσή του.

Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.