Τοπική Αυτοδιοίκηση: Ένας δήμος η πρωτεύουσα με 174.000 κατοίκους - Οι συνενώσεις που αλλάζουν τον χάρτη της Κύπρου

Τη δημιουργία δεκαεπτά νέων δήμων αντί των 30 υφιστάμενων, προβλέπει η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την οποία παρουσίασε το μεσημέρι ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, λίγες μόνο ώρες πριν αναλάβει το πηδάλιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Τον νέο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσίασε το μεσημέρι στην τελευταία του πράξη ως υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, λίγες μόνο ώρες πριν μετακομίσει στο Υπουργείο Οικονομικών. 

Η εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών προτείνει την συνένωση 30 Δήμων και 48 κοινοτήτων και τη δημιουργία 17 νέων οντοτήτων, με τον τελικό λόγο ωστόσο να ανήκει στην Βουλή. 
Δημιουργούνται τέσσερις Δήμοι στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας, τρεις στην Πάφο και δυο στην ελεύθερη Αμμόχωστο, με τις εξοικονομήσεις σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη να υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως. 


«Η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης τους αλλά και τις εξοικονομήσεις που θα προκύψουν θα οδηγήσουν σε αυξημένους πόρους στο μεσοπρόθεσμο κατά €60-80 εκατ. + 7.37 Οι εξοικονομήσεις αυτές δεν είναι του κράτους. Είναι των Δήμων και των Δημοτών τους και θα προκύψουν μόνο μέσα από τις συνενώσεις. Θα μείνουν στην τοπική κοινωνία. Είτε από μορφή σημαντικά μειωμένου κόστους των υπηρεσιών είτε για περισσότερα αναπτυξιακά έργα», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, Υπουργός Εσωτερικών. 

Συγκεκριμένα στην επαρχία Λευκωσίας, δημιουργείται ο μητροπολιτικός δήμος της πρωτεύουσας με την συνένωση της Λευκωσίας, με τον Στρόβολο, τον Αγιο Δομέτιο, την Εγκωμη και την Αγλαντζιά, ο οποίος θα είναι ο μεγαλύτερο πληθυσμιακά στην Κύπρο με 174 χιλιάδες κατοίκους. 

Ο δεύτερος δήμος θα προκύψει από την συνένωση της Λακατάμιας, του Τσερίου και του συνοικισμού Ανθούπολης, ο τρίτος από την συνένωση των Δήμων Λατσιών και Γερίου και ο τέταρτος θα αποτελείται από τον Δήμο Ιδαλίου και τις κοινότητες Αλάμπρας, Λυμπιών, Νήσου, Πέρα Χωρίου και Ποταμιάς και θα ονομαστεί σε Δήμο Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου. 
 
Στην επαρχία Λεμεσού οι Δήμοι Λεμεσού και Μέσα Γειτονιάς μαζί με την μικρή κοινότητα Τσερκέζ Τσιφλίκ, θα συνενωθούν σε μια οντότητα με πληθυσμό 115 χιλιάδων κατοίκων. 
Ο Δήμος Ανατολικής Λεμεσού θα αποτελείται από τους Δήμους Αγίου Αθανασίου και Γερμασόγειας μαζί με τις κοινότητες Αγίου Τύχωνα, Μουταγιάκας, Αρκούντας, Φοινικαριών και Αρμενοχωρίου.

Ο Δήμος Δυτικής Λεμεσού θα δημιουργεί από την συνένωση του Δήμου Υψωνα με τις κοινότητες Ασωμάτου, Ερήμης, Κολοσίου, Τραχωνίου, Ακρωτηρίου και Σωτήρας. 

Ενώ Δήμος Κάτω Πολεμιδιών και κοινότητα Πάνω Πολεμιδιών συνενώνονται. 

Στην επαρχία Λάρνακας το Υπουργείο Εσωτερικών εισηγείται την συνένωση των Δήμων Λάρνακας, Αραδίππου, Λειβαδιών και της κοινότητας Ορόκλινης. 

Στο Δήμο Μενεού – Δρομολαξιάς εντάσσονται οι κοινότητες Κιτίου, Περβολιών και Τερσεφάνου. 

Στον απομονωμένο γεωγραφικά Δήμο Λευκάρων εντάσσεται ο Κόρνος και οι μικρές όμορες κοινότητες Κάτω Λευκάρων, Κάτω Δρυ, Δελίκηπου και Βάβλας, με τον πληθυσμό να μην υπερβαίνει τις 4 χιλιάδες. 

Ενώ χωρίς ουσιαστική μεταβολή παραμένει ο ακριτικός δήμος Αθηένου με την ενσωμάτωση της μικρής γειτονικής κοινότητας Αβδελλερού. 

Στην Πάφο οι τέσσερις υφιστάμενοι δήμοι μειώνονται σε τρεις με την ένταξη στον Δήμο Πάφου, του γειτονικού Δήμου Γεροσκήπου και των κοινοτήτων Αχέλιας, Τίμης και Κονιών. 
Ο Δήμος Δυτικής Πάφου θα αποτελείται από τον Δήμο Πέγειας, και τις κοινότητες Εμπας, Λέμπας, Κισσόνεργας και Χλώρακας. 

Ενώ ο μικρότερος Δήμος που δημιουργείται Παγκύπρια είναι αυτός της Πόλις Χρυσοχούς, ο οποίος εκτός από τον ομώνυμο δήμο θα αποτελείται από τις κοινότητες Αργάκας, Μακούντας, Χρυσοχούς, Γουδί, Πελαθούσας, Κινούσας και Περιστερώνας. 

Τέλος στην ελεύθερη Αμμόχωστο δημιουργούνται δυο νέες οντότητες που θα καλύπτουν ολόκληρη την επικράτεια της περιοχής. Συγκεκριμένα οι τέσσερις υφιστάμενοι Δήμοι Παραλιμνίου, Σωτήρας, Αγίας Νάπας και Δερύνειας συνενώνονται σε ένα με την ονομασία Δήμος Αγίας Νάπας Πρωταρά, εξέλιξη η οποία αναμένεται να προκαλέσει εκ νέου αντιδράσεις.
 
Ενώ οι κοινότητες Φρενάρους, Λιοπετρίου, Αχνας, Αχερίτου και Αυγόρου θα δημιουργήσουν τον αγροτικό Δήμο Κοκκινοχωριών, με τον υπουργό Εσωτερικών να διευκρινίζει ότι δεν θα υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στους πόρους και τη διοικητική δομή με τους αστικούς δήμους. 

«Βασική μας επιδίωξη είναι να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρηθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των συνενωμένων Τοπικών Αρχών. Καμία ενότητα δεν θα εξαφανιστεί. Με το σύστημα που υιοθετούμε κάθε υπό συνένωση δήμος και κοινότητα διατηρεί όχι μόνο το όνομα του ως δημοτικό διαμέρισμα του νέου Δήμου αλλά και την εκπροσώπηση που θα του δίνει τη δυνατότητα μέσω του προϋπολογισμού του νέου Δήμου να κάνει παρεμβάσεις τοπικής ανάπτυξης», . 

Ο Υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι και άλλες όμορες κοινότητες μπορούν να ενταχθούν στους νέους Δήμους ενώ πλέον ο πληθυσμός των Δημαρχούμενων περιοχών αυξάνεται κατά 100 χιλιάδες κατοίκους και ανεβαίνει στις 700 χιλιάδες, κάτι που ισοδυναμεί με το 83 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού των ελεύθερων περιοχών. 

Ικανοποίηση για τις σημερινές εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών εξέφρασε ο ΔΗΣΥ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ανακοινώσεις επιφυλάσσονται για τις τελικές τοποθετήσεις τους όταν τα νομοσχέδια κατατεθούν στην Βουλή. 

Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.