Έκτακτη σύσκεψη για μεταναστευτικό: Νομικά όπλα για αποτελεσματικές διαδικασίες [ΒΙΝΤΕΟ]

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο εσωτερικών είχαμε το πρωί για το μεταναστευτικό. Μετείχαν τρεις Υπουργοί και ο γενικός εισαγγελέας, οι οποίοι και συζήτησαν τρόπους για να σταματήσουν οι ορδές των μεταναστών από την Τουρκία.

Τα όπλα που έχει στη νομική φαρέτρα η Κύπρος σε ότι αφορά το μεταναστευτικό πρόβλημα συζήτησαν σε έκτακτη σύσκεψη οι υπουργοί εσωτερικών, δικαιοσύνης και άμυνας στην παρουσία του γενικού εισαγγελέα.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, «Εκείνο που εξετάζουμε σε καλή συνεργασία με τον Γενικό εισαγγελέα με την νομική υπηρεσία του κράτους είναι τα νομικά όπλα τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ούτως ώστε να γίνουμε ποιο αποτελεσματικοί όσον αφορά για τον περί προσφύγων νόμο τις διαδικασίες ασύλου ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία επιστροφών των μη δικαιούχων προστασίας και να μην προσκρούουμε σε οποιεσδήποτε ενδεχομένως αναχρονιστικές διαδικασίες που θεσπίστηκαν για άλλες εποχές».

Το μεταναστευτικό πρόβλημα τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών είναι πολυσύνθετο και για αυτό όποιες ενέργειες γίνονται θα πρέπει να είναι προσεγμένες και νομικά κατοχυρωμένες.

«Η Κύπρος εφαρμόζει το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για το άσυλο. Ένα πλαίσιο το οποίο όντως δεν είναι ικανοποιητικό. Αυτή την στιγμή γίνονται προσπάθειες για αλλαγή στην Ευρωπαϊκή ένωση και με τον κανονισμό για το Δουβλίνο που δίνει πολλές υποχρεώσεις στα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής και δεν παρέχει αυτή την αλληλεγγύη που χρειάζεται όσο αφορά τις άλλες χώρες αλλά και με άλλα θέματα που αφορούν τις επιστροφές», σημείωσε ο κ. Πετρίδης.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης πρόσφατες αφίξεις μεταναστών από την Τουρκία και τα διάφορα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι διάφορες υπηρεσίες του κράτους


Θησέας Ιωάννου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.