Αυστηρότεροι ελέγχοι: Κλείνουν τις «μαύρες τρύπες» στη νεκρή ζώνη - Μέτρα για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών

Ερχονται νέα μέτρα ελέγχου σε οδοφράγματα και σε «μαύρες τρύπες» κατά μήκος της πράσινης γραμμής, με στόχο να μπει φρένο στην εκμετάλλευση από δίκτυα παράνομης διακίνησης προσφύγων και στις ροές παράτυπων μεταναστών. Το πακέτο των μέτρων ετοίμασαν από κοινού τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών, και θα τεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί το πακέτο των μέτρων ενδυνάμωσης των ελέγχων στα οδοφράγματα, αλλά και σε μη ελεγχόμενες διόδους κατά μήκος της πράσινης γραμμής. 

Το πακέτο μέτρων, το οποίο εξήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντινος Πετρίδης, θα παρουσιαστεί ως κοινή πρόταση με το Υπουργείο Εξωτερικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, για έγκριση.

«Αφορά και την αλλαγή του κώδικα εφαρμογής του κανονισμού της πράσινης γραμμής, αλλά και άλλα μέτρα με ενδυναμωμένους ελέγχους τόσο στα οδοφράγματα όσο και κατά το μήκος της πράσινης γραμμής», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Πετρίδης. 

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως πρωταρχικός στόχος είναι αποκλειστούν συγκεκριμένες κατηγορίες υπηκόων τρίτων χωρών, από τη διέλευσή τους μέσω των οδοφραγμάτων, αλλά και μέσα από τις «μαύρες τρύπες» στη νεκρή ζώνη. 

«Να διασφαλιστεί ότι ο κανονισμός της πράσινης γραμμής που είχε θεσπιστεί εφαρμόζεται για την ομαλή διέλευσή των Κυπρίων Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων και όχι να τυγχάνει εκμετάλλευσης από παράτυπους μετανάστες η ακόμη και από δίκτυα διακίνησης παράτυπων μεταναστών». 

Ο κύριος Πετρίδης ρωτήθηκε και για τις ευθύνες της Ευρώπης σε σχέση με τον επιμερισμό του βάρους από τις μεταναστευτικές ροές. 

Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι Κύπρος, Ελλάδα και άλλες μία ή δυο χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος, ενώ τα άλλα κράτη - μέλη επωμίζονται ισομερή κατανομή. 
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η Κύπρος έχει θέσει θέμα για αλλαγή της πρακτικής αυτής.

Ευγενία Σέργη

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.