Πολυεθνική Άσκηση "Νέμεσις 2019" - Συμμετοχή έξι χωρών με αεροναυτικές δυνάμεις

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πολυεθνική άσκηση Νέμεσις με την συμμετοχή έξι χωρών, που διεξήχθη εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Η παρουσία των εταιρειών υδρογονανθράκων, δείχνει και το ενδιαφέρον τους τονίζει η Υπουργός Μεταφορών.

*του Δημήτρη Κώστα

Το σενάριο της άσκησης, που πραγματοποιήθηκε για έκτη συνεχή χρονιά, αφορούσε την άμεση ανταπόκριση και αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης σε πλατφόρμες εξόρυξης και εμπορικά πλοία, αλλά και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις αντιμετώπισης τρομοκρατικής ενέργειας, απεγκλωβισμου τραυματιών σε πλατφόρμα και αεροδιακομιδή τους, εγκατάλειψη πλατφόρμας και επιχείρηση μαζικής διάσωσης και την αντιμετώπιση Θαλάσσιας ρύπανσης. 

Επίκεντρο της άσκησης, ήταν η θαλάσσια περιοχή ανατολικά και νοτιοανατολικά από το λιμάνι της Λεμεσού, με τον συντονισμό να γίνεται από το Κέντρο Ζήνων στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας. 

Η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Βασιλική Αναστασιάδου σημείωσε ότι η Κύπρος έχει τις δυνατότητες να διατηρεί υψηλά επίπεδα αντιμετώπισης και διαχείρισης κινδύνων στην ΑΟΖ της, που είναι απαραίτητα για τις ενεργειακές της δραστηριότητες. 

«Η άσκηση δίνει την ευκαιρία στην Δημοκρατία να δοκιμάσει αλλά και να επαυξήσει τις δυνατότητες της για αντιμετώπιση και διαχείριση περιστατικών κινδύνου μη στρατιωτικής φύσης, στα πλαίσια του γεωτρητικού της προγράμματος και στα γενικά πλαίσια του ενεργειακού μας προγράμματος». 

Στην ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης κινδύνων στις πλατφόρμες εξόρυξης υδρογοναθράκων που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογράμμισε ο διοικητής του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης Πλωτάρχης Ανδρέας Χαραλαμπίδης. 

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την άσκηση αυτή και από την πλευρά των εταιρειών υδρογονανθράκων, οι οποίες ενδιαφέρονται άμεσα να υπάρχει ασφάλεια στις πλατφόρμες που διαθέτουν. Δεν έχουμε μόνο δικαιώματα αλλά έχουμε και υποχρεώσεις». 

Την άσκηση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι Πρέσβεις της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Ισραήλ, στρατιωτικοί ακόλουθοι των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Αιγύπτου, εκπρόσωποι των εταιρειών υδρογονανθράκων που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπρόσωποι 15 κρατικών υπηρεσιών.


TAGS:  

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.