Υπόθεση 14χρονου: Ένα χρόνο στο ψυχιατρείο και τώρα... υπό 24ωρη παρακολούθηση στο σπίτι του

Τα όσα δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας και ποιος ο ρόλος των υπηρεσιών του κράτους για τη στήριξη του 14χρονου που για ένα χρόνο βρισκόταν έγκλειστος στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας.

Πίσω στο σπίτι του και υπό την επίβλεψη του πατέρα τουη, βρίσκεται πλέον ο 14χρονος ο οποίος πριν από ένα χρόνο σκότωσε την 9χρονη αδελφή του με αποτέλεσμα να παραμείνει έγκλειστος στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας, για 12 ολόκληρους μήνες.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, μιλώντας στον Νικήτα Κυριάκου αποκάλυψε ότι ακόμα αναμένονται οι ενέργειες του κράτους, από την πρώτη στιγμή της εξόδου του από το ψυχιατρείο Αθαλάσσας.«Αυτό που δεν έχει γίνει εδώ και 12 μήνες ας γίνει μέσα σε μια μέρα. Εμείς ζητούμε την αναμόρφωση του παιδιού. Αυτό ζητούσαμε από την πρώτη κιόλας στιγμή, δεν ζητούσαμε κανένα εγκλεισμό σε ψυχιατρείο ή οτιδήποτε τέτοιο. Ας την προσφέρουν αυτή τη στιγμή.

Ο ανήλικος είναι ενθουσιασμένος με την έξοδό του από το ψυχιατρείο μετά από 12 μήνες. Είναι έτοιμος και το θέλει και ο ίδιος να υποστηριχθεί. Είναι όλα θετικά από μέρους μας.Ας καθυστερήσουν ακόμη κάποιες ώρες αλλά να έχουν ένα πρόγραμμα το οποίο να είναι εφικτό και να αποδώσει».


Κοινό ανακοινωθέν Υπουργείων Υγείας και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων


Κατόπιν χθεσινής απόρριψης του αιτήματος για ανανέωση του διατάγματος υποχρεωτικής νοσηλείας 14χρονου στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας από το Δικαστήριο, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου πραγματοποίησαν χθες συνάντηση, κατά την οποία αξιολογήθηκαν τα δεδομένα.

Στη συνάντηση, οι δύο Υπουργοί αποφάσισαν την ενεργοποίηση του Πλάνου Δράσης Στήριξης του Ανήλικου, και δόθηκαν οδηγίες στις αρμόδιες Υπηρεσίες για υλοποίησή του.Σε σημερινή συνάντηση πολυθεματικής ομάδας, καθορίστηκε Πρωτόκολλο με συγκεκριμένες ενέργειες όπως απορρέουν από το Πλάνο Δράσης Στήριξης του Ανήλικου και αφορούν στις υποστηρικτικές υπηρεσίες που θα προσφερθούν στο παιδί και τους οικείους του.

Σε συνάντηση που καθορίστηκε ανάμεσα στην πολυθεματική ομάδα και τον κηδεμόνα, θα επεξηγηθεί το Πλάνο Δράσης και εάν γίνει αποδεκτό από τον κηδεμόνα θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο. Συγκεκριμένα, θα τοποθετηθούν ειδικά εκπαιδευμένοι ψυχιατρικοί νοσηλευτές επί 24ώρου βάσεως και φροντιστές. Τον ανήλικο θα επισκέπτονται επίσης σε τακτική βάση Παιδοψυχολόγος, Κοινωνικοί Λειτουργοί και Εκπαιδευτικοί Λειτουργοί.

Παράλληλα, με τη συμβολή των αρμόδιων Υπηρεσιών, θα παρέχεται στον ανήλικο πρόγραμμα εκπαίδευσης, θεραπείας, υπηρεσίες κοινωνικής και ψυχο-εκπαίδευσης και μηνιαία παρακολούθηση από Παιδοψυχίατρο.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι το πλάνο θα επαναξιολογείται από την πολυθεματική ομάδα σε μηνιαία βάση, έτσι ώστε να αναπροσαρμόζεται στα πραγματικά δεδομένα και θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες του ανήλικου.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.