Εντάσεων συνέχεια στην Υγεία με επίκεντρο το «μπούλινγκ» στο ΤΑΕΠ Πάφου [ΒΙΝΤΕΟ]

Συνεδρία πραγματοποίησε σήμερα το πρωί η ΠΑΣΥΚΙ εξετάζοντας τα διάφορα ζητήματα που απασχολούν του γιατρούς του δημοσίου καθώς και τα θέματα της επικαιρότητας, όπως η φερόμενη αποχώρηση γιατρών από το ΤΑΕΠ Πάφου λόγω μπούλινγκ που δέχθηκαν από συναδέλφους τους.


Μιλώντας στο «Μέρα Μεσημέρι» πως εξετάζουν το ζήτημα με την αποχώρηση γιατρών λόγω μπούλινγκ, ο κ. Κούμας είπε ότι «αν υπάρχει θέμα εμείς το έχομε θέσει εξαρχής εδώ και ένα μήνα ότι είχε τεθεί. Ήταν υπόχρεο και είναι καθήκον του εργοδότη, είτε ονομάζεται ΟΚΥπΥ είτε Υπουργείο, να το είχαν ελέγξει και αν είχαν ευθύνες να τις αποδώσουν».

«Από εκεί και πέρα γιατί τους πήρε τόσο καιρό, απλός για να το θυμηθούν ξανά και να το αναδείξουν επικοινωνιακά (δεν το γνωρίζω). Να υπενθυμίσω ότι προχθές ο Υπουργός Υγείας αναφέρετε σε αυτό το θέμα, σήμερα ξαφνικά έχουμε δημοσίευμα με την συγκεκριμένη επιστολή. Αυτό μας δημιουργεί ερωτήματα. Έπρεπε το συγκεκριμένο θέμα να το είχαν ήδη διερευνήσει, να εφαρμόσουν διορθωτικά μέτρα και να αποδώσουν ευθύνες, αφού δημιουργεί τόσο μεγάλη δυσλειτουργία στο συγκεκριμένο Τμήμα», πρόσθεσε ο κ. Κούμας.

Σημειώνεται δε, πως η γιατρός που αποχώρησε προ μερικών ημερών από το ΤΑΕΠ Πάφου απέστειλε επιστολή προς την γενική διευθύντρια του Υπ. Υγείας, την οποία δημοσίευσε σήμερα ο «Φιλελεύθερος», αναφέροντας μεταξύ άλλων, πως συγκεκριμένη συνάδελφός της (στο ΤΑΕΠ Πάφου) «σε έξαλλη κατάσταση» της φώναζε μπροστά σε τρεις ασθενείς και τους τρεις συνοδούς τους και στην παρουσία του αστυνομικού που υπηρετεί στο νοσοκομείο της Πάφου. «Με την είσοδό μου στα επείγοντα, συνεχίζει στην επιστολή της, ασθενοφόρο έφερε έναν Άγγλο ασθενή σε βαριά κατάσταση και ανέλαβα άμεσα την ανάνηψή του, μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους για πάνω από μια ώρα. Κάποια στιγμή, βγαίνοντας στον διάδρομο συνάντησα την (...) όπου παρουσία τρίτων, ασθενών σε φορεία που βρίσκονταν εκεί, τριών συνοδών τους και του αστυνομικού, άρχισε να ωρύεται. Εν ολίγοις φώναζε ότι δεν έπρεπε να υπογράψω συμβόλαιο γιατί θα την κλείσω φυλακή και είναι παράνομη η εργασία μου εκεί. Της ζήτησα με ήρεμο τρόπο, γιατί ήταν σε έξαλλη κατάσταση, να μπούμε στο γραφείο και με έδιωξε από το νοσοκομείο. Όλα αυτά μπροστά στους ασθενείς και τους συνοδούς».

Ο κ. Κούμας σχολιάζοντας τα όσα αναφέρει, λέει πως «είναι μια επιστολή μια συναδέλφου και είναι η δική της εκδοχή. Την ίδια στιγμή στα πλαίσια μιας έρευνας θα δοθεί και η εκδοχή διευθύντριας του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών της Πάφου».

Ξεκαθάρισε δε, πως «την ευθύνη σε ένα ιατρικό τμήμα, ο πρώτος που την έχει είναι ο διευθυντής γι’ αυτό και τον έχουμε. Δεν το έχουμε απλά για να τον ονομάζουμε διευθυντή».

Σε επιστολή που απέστειλε με τη σειρά της η διευθύντρια του ΤΑΕΠ Πάφου προς τον ΟΚΥπΥ, χαρακτηρίζει ατεκμηρίωτες τις δηλώσεις περί εκφοβισμού συναδέλφων προς συναδέλφους, ενώ παράλληλα κάνεις αναφορές στο πρόγραμμα του ιατρικού προσωπικού το οποίο σε πολλές περιπτώσεις στις βάρδιες θα εργάζεται μόνο ένα άτομο».

«Το γνωρίζουμε, είναι ένα θέμα που τις τελευταίες δύο βδομάδες λόγω της υποστελέχωσης που υπάρχει εργάζεται με μονήρης βάρδιες», σημείωσε ο κ. Κούμας.

Μιλώντας με τη σειρά του για τον εν λόγω ζήτημα και κληθείς να σχολιάσει γιατί ο Οργανισμός δεν προχώρησε σε έρευνα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάους, είπε πως «οι οποιεσδήποτε καταγγελίες έρχονται στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, συμπεριλαμβανομένης και της συγκεκριμένης, διερευνώνται και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα».

«Μέλημα μας είναι να υπάρχει ένα σωστό εργασιακό περιβάλλον για όλους τους εργαζομένους, πρόκειται για ένα πολύ λεπτό θέμα δεν θα ήθελα να προβώ σε οποιαδήποτε περαιτέρω δήλωση», πρόσθεσε ο κ. Χαριλάου.

Ερωτηθείς αν έχουν κάνει έρευνα τελικά ή όχι, ο κ. Χαραλάμπους απάντησε πως «διερευνάτε και είναι σε εξέλιξη».


Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.