ΠΑΣΥΚΙ για έρευνα ΟΚΥπΥ: «Άλλο μας έδειχναν και άλλο βιώνουμε» [ΒΙΝΤΕΟ]

Τα προβλήματα του τομέα δημόσιας υγείας, αποτυπώνουν τα προκαταρκτικά προρίσματα έρευνας που διεξάγει το Πανεπιστήμιο Κύπρου για λογαριασμό του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Τα αποτελέσματα διχάζουν ΟΚΥΠΥ και συντεχνία κυβερνητικών γιατρών, ενώ ο Οργανισμός τονίζει πως θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για βελτίωση των συνθηκών στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Την ώρα που ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και οι συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου προσπαθούν να βρουν την κοινή συνισταμένη, ως προς τα κίνητρα που θα δοθούν στους γιατρούς για να παραμείνουν στα δημόσια νοσηλευτήρια, o ΟΚΥπΥ ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τη διεξαγωγή έρευνας, που αποσκοπεί στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών για τους εργαζόμενους.

Ωστόσο τα προκαταρτικά αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσίευσε η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», προκαλούν πονοκέφαλο στη συντεχνία των κυβερνητικών γιατρών, ενώ ο ΟΚΥπΥ τα κρίνει ως επί το πλείστον ως θετικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 85,3% των ερωτηθέντων βλέπει έλλειψη επικοινωνίας με τη διοίκηση του ΟΚΥπΥ ενώ 20,4% βίωσε φυσική βία στο χώρο εργασίας.

Το 53,1% δεν είναι ικανοποιημένο με τις ευκαιρίες και την ευελιξία ωραρίου, ενώ 76,9% δεν νιώθουν καλά στην εργασία τους λόγω στρες.

Ικανοποίηση για το επίπεδο φροντίδας που παρέχουν στα δημόσια νοσοκομεία εξέφρασε η πλειονότητα των εργαζομένων.

Μιλώντας για την έρευνα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, «Τα αποτελέσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας αφορούν μόνο ένα μέρος της έρευνας, είναι προκαταρκτικά και τα περισσότερα έχουν θετικό πρόσημο, δηλαδή έχουν βαθμολογία πάνω από το 3 με βέλτιστο το 5».

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, μιλώντας κι αυτός με τη σειρά του για την έρευνα, αναφέρει πως «άλλο μας έλεγαν και άλλο βιώνουμε. Αυτό δείχνει η συγκεκριμένη έρευνα. Οι γιατροί προσδοκούν, θέλουν να δουν ότι υπάρχει μέλλον εντός των δημόσιων νοσηλευτηρίων και αρμόδιος για αυτό είναι ο εργοδότης. Επιτέλους πρέπει να αναπτύξει επικοινωνία».

Η ΠΑΣΥΚΙ καλεί τον Οργανισμό Κρατικών υπηρεσιών Υγείας να αφουγκραστεί τις ανησυχίες του προσωπικού και να εφαρμόσει διορθωτικές λύσεις, ενώ ανακοίνωση με την οποία εκφράζει ανησυχία για τα αποτελέσματα της έρευνας εξέδωσε και η ΕΔΕΚ.

Επιπρόσθετα ο κ. Χαριλάου είπε πως «τα τελικά αποτελέσματα θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη και θα αξιολογηθούν και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για βελτίωση η και διατήρηση τους στο πιο ψηλό επίπεδο».

Την ώρα που ο ΟΚΥπΥ προσπαθεί να βελτιώσει τις εργασιακές συνθήκες στα δημόσια νοσηλευτήρια, άλλη μία γιατρός παραιτήθηκε από το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου Πάφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο ΟΚΥπΥ έχει ήδη αποστείλει συμβόλαια σε 13 γιατρούς για να στελεχώσουν τις κενές θέσεις στα ΤΑΕΠ σε όλες τις επαρχίες.


Μαίρη Αυξεντίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.