Αρχίζει το κυνήγι του επιδημητικού θηράματος – Πανέτοιμοι να εξορμήσουν 42 χιλ. κυνηγοί [ΒΙΝΤΕΟ]

Αρχίζει σε λίγες ώρες το κυνήγι του λαγού και της πέρδικας, το οποίο θα είναι διάρκειας δέκα-επτά εξορμήσεων. Πανέτοιμοι δηλώνουν σαράντα-δύο χιλιάδες κυνηγοί που εκτιμάται ότι θα εξορμήσουν. Ευχάριστα τα μηνύματα για τα περδίκια, τις φραγκολίνες και τις φάσσες, ενώ οι πληθυσμοί των λαγών είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.  Σε λίγες ώρες αρχίζει το κυνήγι του επιδημητικού θηράματος.

Του λαγού, της πέρδικας, της φραγκολίνας και της φάσσας, το οποίο θα είναι διάρκειας 17 εξορμήσεων κάθε Κυριακή και Τετάρτη.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Γιατρού, «Σε λίγες ώρες ξεκινά το κυνήγι για το ενδημικό θήραμα. Η μεγάλη γιορτή για κάθε κύπριο κυνηγό με τα νέα για τη φετινή χρονιά να είναι πολύ ευχάριστα για τους συνάδελφους οι οποίοι θα επιλέξουν να κυνηγήσουν το φτερωτό θήραμα γιατί υπάρχει σημαντική αύξηση και στα περδίκια και τη φραγκολίνα και τη φάσσα».

Ο εκπροσώπος Τύπου της Υπηρεσίας Θύρας, Πέτρος Αναγιωτός, «Αναμένεται ότι κατά την περίοδο κυνηγίου θα εξορμήσουν γύρω στις 42 χιλιάδες κυνηγοί και προβλέπεται ότι η κάρπωση θα είναι τουλάχιστον για τα περδίκια και τις φραγκολίνες καλύτερη από την αντίστοιχη περσινή».

Όσο για τους λαγούς, αυτοί φαίνεται να είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους για αύξηση του αριθμού τους.

Αιτία οι γάτες και οι αλεπούδες, που έχουν καταστεί πραγματική μάστιγα για τα θηράματα

Ο κ. Γιατρούς αναφέρει επίσης ότι «χωρίς να έχει φυσικούς εχθρούς αυτό το ζώο τρέφεται αποκλειστικά σχεδόν από λαγό και τρωκτικά. Με επακόλουθο να είναι δύσκολο να ανακάμψουν οι αριθμοί του λαγού λόγω της τεράστιας αύξησης της αλεπούς»

Ελεύθερα 9 χιλιάδες περδίκια

Πέραν από τα άγρια περδίκια, που φέτος είχαν μία πολύ καλή αναπαραγωγή, την καλύτερη των τελευταίων δέκα χρόνων, Υπηρεσία Θήρας και Κυνηγετικοί Σύλλογοι έχουν προχωρήσει και στην απελευθέρωση για σκοπούς κυνηγίου, άλλων 90 χιλιάδων περδικιών εκτροφής.

Παράλληλα, έχουν αφεθεί ελεύθεροι σε διάφορες περιοχές και περισσότεροι από διακόσιοι λαγοί.

Οι ίδιοι οι κυνηγοί κατέκλυσαν τις τελευταίες ημέρες τα καταστήματα κυνηγετικών ειδών για να προμηθευτούν τα απαραίτητα, ενώ και οι κυνηγετικοί σύλλογοι ανά την Κύπρο, διοργάνωσαν συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις.

Να θυμίσουμε ότι το ΚΟΤΑ είναι ένας λαγός, τέσσερα περδίκια και μία φραγκολίνα. Γι αυτό προτρέπονται οι κυνηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην υπάρξουν ατυχήματα, ενώ καλούνται να κυνηγούν μόνο εάν έχουν εξασφαλίσει άδεια και να τηρούν τους γραπτούς και άγραφους νόμους του κυνηγίου, γιατί η νέα νομοθεσία δεν αστειεύεται.


το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.