Ολοκληρωτικές ζημιές στα Κοκκινοχώρια: Το χαλάζι κατέστρεψε χιλιάδες δεκάρια καλλιεργειών - Σε λίγα λεπτά χάθηκε όλη η σοδειά

Λίγα λεπτά χαλαζοθύελλας ήταν αρκετά, για να προκαλέσουν ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες στα Κοκκινοχώρια. Επιτόπου, και στο πλευρό των πληγέντων αγροτών, βρέθηκαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αγροτικές οργανώσεις και κόμματα. Το νέο σύστημα γεωργικής ασφάλισης τίθεται σε δοκιμή για πρώτη φορά, για τη σωτηρία των γεωργών, που βρίσκονται σε απόγνωση. Μετά από αυτοψία, ο Υπουργός κάλεσε τους αγρότες να υποβάλουν άμεσα αιτήσεις, ώστε η προκαταβολή της αποζημίωσης να τους δοθεί ως το τέλος του χρόνου.

Την απόλυτη καταστροφή, που άφησε πίσω της η χθεσινή έντονη χαλαζόπτωση στα Κοκκινοχώρια, αποκάλυψε η επόμενη μέρα.

Μέσα σε μόλις λίγα λεπτά, η χαλαζόπτωση, που σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής ήταν πρωτοφανούς έντασης και μεγέθους, προκάλεσε τεράστιο πλήγμα στους αγρότες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εκτεταμένες ζημιές σε 2,000 δεκάρια πατατοκαλλιεργειών, 1,100 δεκάρια ανοιχτών καλλιεργειών και 35 δεκάρια θερμοκηπίων.

Ο αρμόδιος Υπουργός, Κώστας Καδής, βρέθηκε σήμερα στην περιοχή για αυτοψία, και απηύθυνε κάλεσμα στους αγρότες όπως αιτηθούν άμεσα για αποζημιώσεις και διεμήνυσε ότι θα γίνουν προσπάθειες για μια πρώτη προκαταβολή εντός του έτους.

Όπως ανάφερε ο κ. Καδής, «Επειδή περνάμε σε ένα νέο σύστημα γεωργικής ασφάλισης και διαχείρισης κινδύνων και μερικοί αγρότες δεν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις για τις καλλιέργειές τους ακόμη, θα πρέπει να ταυτόχρονα με την υποβολή του αιτήματος για τις ζημιές να υποβάλουν και τη δήλωση της καλλιέργειάς τους. Εμείς αμέσως μετά, το πρώτο δεκαπενθήμερο που θα πάρουμε τις αιτήσεις θα κάνουμε μια προκαταρκτική αξιολόγηση ώστε στο αμέσως επόμενο διάστημα να παραχωρηθεί τουλάχιστον μια σημαντική προκαταβολή.»

«Να ενταχθούν και τα θερμοκήπια»

Οι ζημιές που προκλήθηκαν στα θερμοκήπια από το μεγέθους αυγού χαλάζι, φανέρωσε την ανάγκη για ένταξη των θερμοκηπιούχων στο νέο σύστημα γεωργικής ασφάλισης.

Όπως ανάφερε ο γενικός γραμματέας της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, «Ο σύνδεσμος των θερμοκηπιούχων ζήτησε να μην μπει στον ΟΓΑ. Όμως τώρα βλέπουμε ότι εδώ πέρα οι ίδιοι οι παραγωγοί κλαίνε και οδύρονται και ζητούν όπως ενταχθούν στο νέο σύστημα».

Ο γενικός γραμματέας του Παναγροτικού, Τάσος Γιαπάνηςς, κάλεσε «όλους τους γεωργούς και ειδικά τους θερμοκηπιούχους να επανεξετάσουν τη θέση τους όπως γραφτούν και οι ίδιοι στο σχέδιο της γεωργικής ασφάλισης».

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΚ, Μιχάλης Λύτρας, είπε πως πρέπει «Να πιέσουμε όσο γίνεται, ούτως ώστε η κυβέρνηση και ο οργανισμός που αντικατέστησε τον ΟΓΑ που είναι διαχείριση κινδύνων, να έρθει όσο γίνεται συντομότερα να γίνουν εκτιμήσεις».

Ο πρόεδρος της Νέας Αγροτικής Κίνησης, Τάκης Χριστοδούλου, «Παλιά τα θερμοκήπια δεν είχαν καθόλου ζημιά, τώρα είδαμε ότι ολόκληρο θερμοκήπιο με αρκετές χιλιάδες ευρώ κόστος έχει διαλυθεί. Γι’ αυτό παράκληση όλοι οι παραγωγοί να δηλώσουν παρών στο νέο σχήμα.»

Πνέουν μένεα οι θερμοκηπιούχοι κατά του συνδέσμου που τους εκπροσωπεί για τη μη ένταξή τους στο σχέδιο ασφάλισης.

«Απ' ό,τι θωρείτε ακόμα εν την ετέλειωσα, εκαταστράφηκα. Έχω θκυο μωρά, εν επιδοτούμενα που την ΕΕ, σήμερα έμαθα ότι είχε ένα συμβούλιο οι θερμοκηπιούχοι και εφκήκε έξω που το σχέδιο της αποζημίωσης, ε τωρά ίντα μπουν να κάμουμε εμείς;», είπε στην κάμερα του ANT1 o Βαγγέλης Βαττής, ιδιοκτήτης θερμοκηπίου.


Στο πλευρό των πληγέντων βρέθηκαν και τα κόμματα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου,  δήλωσε ότι  «Δεν πρέπει να αναμένουμε πότε θα αξιολογηθούν το μέγεθος των ζημιών από τον οργανισμό γεωργικής ασφάλισης. Δεν θα αντέξουν να περιμένουν 6 και 12 μήνες οι γεωργοί μας».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, είπε πως «Ελπίζουμε αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να ξανακάνουν τις καλλιέργειες μέσα στο Νοέμβριο και να μην περιπέσουν σε δυσμενή θέση».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, δήλωσε ότι «Η καταστροφή στην περιοχή μας είναι ολική και μου κάνει εντύπωση πρώτη φορά γίνεται τέτοια βιβλική καταστροφή.»

Κοινή διαπίστωση όλων το γεγονός ότι είμαστε μάρτυρες πρωτοφανών για τα Κυπριακά δεδομένα φαινομένων, και όλοι σημείωσαν ότι θα πρέπει πλέον να τα συνηθίσουμε, λόγω της κλιματικής αλλαγής.


Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.