Έντονη αντίδραση φοιτητών ΑΞΙΚ για «Φιλοξένια»: Προχωρούν σε δυναμική κινητοποίηση διαμαρτυρίας την Τρίτη

«Εάν δεν ικανοποιηθούν άμεσα τα όσα απαιτούμε στην πιο πάνω ανακοίνωση, ως ΦΕΝΑΞΙΚ θα προχωρήσουμε σε δυναμική κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από το Φιλοξένια, την ερχόμενη Τρίτη η ώρα 10:00 το πρωί».

Την έντονη αντίδραση των φοιτητών του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ) προκαλούν οι εξελίξεις σε σχέση με το Φιλοξένια.

Συγκεκριμένα, η Φοιτητική Ένωση του ΑΞΙΚ μέσω γραπτής της ανακοίνωσης εκφράζει εκ νέου τις έντονες ανησυχίες της για το ενδεχόμενο μετατροπής του Φιλοξένια σε δικαστήρια, αντί να αξιοποιηθεί από τους φοιτητές του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου.

Τονίζει δε, πως η διαδικασία προσφορών πρέπει να σταματήσει και το Φιλοξένια θα πρέπει να επιστραφεί στο ΑΞΙΚ, ενώ παράλληλα σημειώνει πως το κτίριο μπορεί να καλύψει τις σοβαρές ανάγκες και ελλείψεις που υπάρχουν στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου.

Μάλιστα, η Φοιτητική Ένωση του ΑΞΙΚ προειδοποιεί πως εάν δεν ικανοποιηθούν άμεσα τα όσα απαιτούν, θα προχωρήσουμε σε δυναμική κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από το Φιλοξένια, την ερχόμενη Τρίτη η ώρα 10:00 το πρωί.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Φοιτητικής Ένωσης του ΑΞΙΚ:

«Ως Φ.ΕΝ.ΑΞΙΚ είμαστε αναγκασμένοι να τοποθετηθούμε ξανά γύρω από το θέμα του Φιλοξένια. Υπάρχει δυστυχώς μια παρατεταμένη σιωπή από πλευράς των αρμόδιων αρχών γύρω από τις ανησυχίες που ακούστηκαν πρόσφατα, για μετατροπή του Φιλοξένια σε δικαστήρια, αντί για αξιοποίηση του από το ΑΞΙΚ, στο οποίο εξάλλου ανήκει ο χώρος και μάλιστα θα επιλύσει αρκετά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα.

Ενώ όταν το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή αλλά και δημόσια γενικότερα, γύρω ουσιαστικά από τη διαδικασία προσφορών για μετατροπή του Φιλοξένια σε δικαστήρια, ήταν ξεκάθαρο τόσο από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της Βουλής, όσο και από άλλους σχετιζόμενους φορείς όπως ο ΠΑΣΥΞΕ, πως η διαδικασία προσφορών πρέπει να σταματήσει και το Φιλοξένια θα πρέπει να επιστραφεί στο ΑΞΙΚ. Ειδικά σήμερα, το Φιλοξένια μπορεί να καλύψει ως κτίριο τις σοβαρές ανάγκες και ελλείψεις του ΑΞΙΚ σε οικοτροφείο, εργαστήρια, αίθουσες κ.ο.κ., ενώ παράλληλα μπορεί να αποτελέσει σοβαρό παράγοντα στις αξιολογήσεις του ΑΞΙΚ και τις προσπάθειες για την αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών του Ινστιτούτου, όπως δημιουργία τετραετές πτυχίου.

Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση θεωρεί την μετατροπή του Φιλοξένια σε δικαστήρια, σημαντικότερη από τις ανάγκες του ΑΞΙΚ και των σπουδαστών του. Ενώ από την άλλη οι ίδιοι οι κυβερνώντες πριν λίγους μήνες και μετά από τις πολύμηνες πιέσεις από την Φ.ΕΝ.ΑΞΙΚ και άλλους παράγοντες όπως η Διεύθυνση του ΑΞΙΚ και μέλη του Δ.Σ. του ΑΞΙΚ, έδειξαν τελικά καλή θέληση για αναβάθμιση του ΑΞΙΚ και αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ινστιτούτου. Κάτι που προϋποθέτει και κατάλληλο προϋπολογισμό για όλες τις απαραίτητες ενέργειες, γεγονός που καθιστά την αξιοποίηση του Φιλοξένια θετική αν όχι αναγκαία παράμετρο στην όλη προσπάθεια.

Ως Φ.ΕΝ.ΑΞΙΚ, ένεκα της σιωπής που επικρατεί για το ζήτημα, καλούμε την κυβέρνηση να πράξει το στοιχειώδες καθήκον απέναντι στο ΑΞΙΚ και τους σπουδαστές της, να ξαναμελετήσει δηλαδή το θέμα του Φιλοξένια. Οι φοιτητές του ΑΞΙΚ δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι στοιβαγμένοι στις τάξεις και στο οικοτροφείο. Οι φοιτητές του ΑΞΙΚ δεν μπορούν να συνεχίσουν να στερούνται την αναγνώριση και την αναβάθμιση του διπλώματος τους σε πτυχίο. Σας καλούμε ξανά λοιπόν να παγιοποιήσετε άμεσα, εφόσον δεν θέλετε να σταματήσετε οριστικά, την όλη διαδικασία για το κέντρο Φιλοξένια και να επανεξετάσετε το θέμα με μόνο σας γνώμονα το καλό των φοιτητών και τη συμμετοχή όλων όσων εμπλέκονται.

Εάν δεν ικανοποιηθούν άμεσα τα όσα απαιτούμε στην πιο πάνω ανακοίνωση,  ως ΦΕΝΑΞΙΚ θα προχωρήσουμε σε δυναμική κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από το Φιλοξένια, την ερχόμενη Τρίτη η ώρα 10:00 το πρωί.»


Νικόλας Πέτρου

ΜΑΡΙΟΣ

18/10/2019>16:32

Κατα τ' 'αλλα σκίζουν τα ιμάτια τους για την έλλειψη επαγγελματιών στον χώρο της τουριστικής βιομηχανίας τη στιγμή που την έχουν εγκαταλείψει ΟΛΟΙ τους εδώ και πολλά χρόνια. Μιλάμε για μια σχολή που από την ίδρυση της και παρά την τεράστια προσφορά της στην τουριστική βιομηχανία ουδέποτε στηρίχθηκε, ουδέποτε της δόθηκε η πρέπουσα και δεόυσα σημασία και αναγνώριση ανάλογη της προσφοράς της. Και έχουμε και υφυπουργείο τουρισμού..τρομάρα μας!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.