Επ. Νομικών: Όχι αλλαγή συντάγματος για τη θέση του Γεν. Εισαγγελέα

Τέρμα στις προτεινόμενες από το ΑΚΕΛ αλλαγές στο Σύνταγμα, βάζει ο Γενικός Εισαγγελέας. Οι αλλαγές αφορούσαν σε μείωση της θητείας του Γενικού και του Βοηθού Εισαγγελέα, και του Γενικού Ελεγκτή, καθώς και σε περιορισμό του δικαιώματος επιλογής προσώπων προς διορισμό, που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την αντίθετη άποψή του για τις προτάσεις νόμου που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, για τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, ανέλυσε στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης.

Σε σχέση με την πρόταση του ΑΚΕΛ για μείωση, στα έξι χρόνια, και με δικαίωμα ανανέωσης, της θητείας ανεξάρτητων θεσμών, όπως ο Γενικός Εισαγγελέας, ο κύριος Κληρίδης επισήμανε ότι η άρση της εξομοίωσης του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα με τους όρους εργασίας των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα μπορούσε να εκληφθεί ως έκπτωση στην ανεξαρτησία του.

Αναφορικά με την πρόταση να αποκλείονται από τις επιλογές του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας για διορισμό, πρόσωπα που υπηρέτησαν στην κυβέρνησή του ή που είναι βουλευτές, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι να και προσωπικά συμφωνεί με την αρχή, η νομική του άποψη διαφέρει.

Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ προκάλεσαν τη μήνη του Εκπροσώπου Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Η Επιτροπή Νομικών, που θέλει να κλείσει το συντομότερο δυνατό όλες προτάσεις και νομοσχέδια που αφορούν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, άνοιξε σήμερα τη συζήτηση και για τη βουλευτική ασυλία.

Τοποθετούμενοι επί του νομοσχεδίου που ετοίμασε ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, βουλευτές επισήμαναν ότι πρέπει να μπουν περιορισμοί στη βουλευτική ασυλία αλλά να μην περιορίζουν την ελευθερία των βουλευτών να ασκούν το έργο τους.

Παράλληλα, η Επιτροπή Νομικών άναψε πράσινο φως για να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας η πρόταση νόμου του Γιώργου Περδίκη που μειώνει το κατώτατο όριο ηλικίας των υποψηφίων βουλευτών από τα 25 στα 21 χρόνια.

Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.