Συνέντευξη Πρύτανη Ευρωπαϊκού Παν. Κύπρου: Η Κύπρος να θωρακίσει τον στρατηγικό της στόχο [ΒΙΝΤΕΟ]

Για τις διακρίσεις του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, το επίπεδο της εκπαίδευσης και το όραμα του για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Κύπρου, μίλησε σε συνέντευξη του στο Ant1.com.cy, ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος.

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε στο Ant1.com.cy, ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου, Κώστας Γουλιάμος. Μίλησε για το επίπεδο της εκπαίδευσης στην Κύπρο, για την προσβασιμότητα των Κύπριων πολιτών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και για το πώς μπορεί η Κύπρος να καταστεί εκπαιδευτικό κέντρο. Ο κύριος, Γουλιάμος αναφέρθηκε επίσης στο υψηλό ποσοστό απασχολησιμότητας των αποφοίτων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και στο όραμα του για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Κύπρου.

Ποιο είναι το σημερινό επίπεδο εκπαίδευσης ευρύτερα στην Κύπρο;

Θέλω να είμαι ειλικρινής. Η Πανεπιστημιακή Παιδεία στην Κύπρο είναι νεοπαγής.  Συνολικά, αν σκεφτούμε τη λειτουργία του δημόσιου Πανεπιστημίου στην Κύπρο έχει δεν έχει 20 με 25 χρόνια ζωής. Όσον αφορά τα μη κρατικά Πανεπιστήμια έχουν κι αυτά 12 χρόνια ζωής.  Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε πετύχει πάρα πολλά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Έχουμε όλοι δημιουργήσει συνθήκες παραγωγής νέας γνώσης. Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου πρωτοπορεί προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα σε τομείς όπως είναι η ιατρική, η οδοντιατρική και βέβαια στις επιστήμες υγείας και ζωής. Μολαταύτα, εκείνο που θέλω να πω είναι ότι θέλουμε πάρα πολύ δουλεία ακόμα έτσι ώστε να μπορούμε να μετατρέπουμε πλέον αυτή τη γνώση σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα προάγει και δημοκρατικούς πολίτες, αλλά κυριότερα ανθρώπους. Δηλαδή, ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Η έννοια του Πανεπιστημίου δεν ήταν αυτή που ήταν πριν από 20, 30, 50 ή και 100 χρόνια, και δεν αναφέρομαι στην Κύπρο αναφέρομαι στο διεθνή χώρο. Ειδικότερα, στην Ευρώπη θα έλεγα με την παρουσία πάνω από 3 χιλιάδων Πανεπιστημίων ο ανταγωνισμός είναι πολύ υψηλός και πολύ έντονος. Κάθε χρόνο αυτός ο ανταγωνισμός εντείνεται και εκτίνεται. Κατά συνέπεια εκείνο που κανείς πρέπει να συνειδητοποιήσει είναι πως θα θωρακίσει τον εύστοχο στρατηγικό στόχο που έχει η Κύπρος να γίνει Περιφερειακό Κέντρο Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το ερώτημα λοιπόν, είναι πώς τελικά εμείς πρέπει να θωρακίσουμε αυτόν το στόχο. Φοβάμαι ότι σε αυτό το επίπεδο της θωράκισης είμαστε πολύ πίσω.

Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν από το κράτος και ποιες από τις πανεπιστημιακές μονάδες για τόνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην; Μπορεί η Κύπρος τελικά να καταστεί εκπαιδευτικό κέντρο;

Η Κύπρος μπορεί και έχει όλη τη δυνατότητα να καταστεί Περιφερειακό Κέντρο Πανεπιστημιακής Ανάπτυξης, αρκεί να θωρακίσει θεσμικά τον στρατηγικό της στόχο έτσι ώστε μην υπονομεύεται αυτός ο στρατηγικός στόχος με αποσπασματικές ενέργειες. Νομίζω ότι εδώ πρέπει η πολιτεία να σκεφτεί σοβαρά και να βγάλει κάποιες γενναίες αποφάσεις, έτσι ώστε να μη μπορεί οτιδήποτε αποσπασματικό να αποκτήσει την έννοια της σταθερότητας και της συνέχειας. Γιατί τίποτε δεν μπορεί ουσιαστικά να αναπτυχθεί αν είναι αποσπασματικό και ασυνεχές. Κατά συνέπεια εδώ ως Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου, καλώ την πολιτεία να σκεφτεί σοβαρά και να ανοίξει ένα δημόσιο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Τα Πανεπιστήμια σε αυτόν το διάλογο πρέπει να είναι παρόντα για το πώς τελικά μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, τις δομές, τις υποδομές και τις διαδικασίες για θωράκιση αυτής της προσπάθειας. Μπορεί να κτιστεί δηλαδή ένα θεσμικό όργανο είτε αυτό θα είναι γραφείο, είτε τμήμα, είτε θα είναι υπηρεσία, έτσι ακριβώς όπως άλλες χώρες στην Ευρώπη και όχι μόνο, έχουν, μπορούν και προωθούν αυτό τον ανάλογο στρατηγικό στόχο που έχει και η Κύπρος. Να θυμίσω τι έχει κάνει εδώ και χρόνια η Ολλανδία, τι έχει κάνει ο Καναδάς, τι έχει κάνει η Λιθουανία; Ουκ ολίγες λοιπόν χώρες, μετά από την στρατηγική τους, προσπάθησαν και πέτυχαν να θωρακίσουν τους στόχους τους με θεσμικά όργανα, με κατάλληλες υπηρεσίες. Σε πρώτη φάση νομίζω ότι πρέπει να γίνει ένας ανοικτός δημόσιος διάλογος. Το θέμα της εκπαίδευσης δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς, δεν αφορά μόνο τα Πανεπιστήμια και πάνω απ’ όλα δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, είναι ευρύτερο ζήτημα και πρέπει επιτέλους να κουβεντιάσουμε σοβαρά.

Ποιο είναι το όραμα σας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας;

Το όραμα μου είναι να υπάρχει μια σύμπτυξη ανάμεσα σε δημόσιους οργανισμούς, στα Πανεπιστήμια, στη κοινωνία και τη βιομηχανία. Νομίζω ότι αυτό το τρίπτυχο μπορούμε να το δημιουργήσουμε, δημιουργείται σε πολλές περιπτώσεις όταν γίνονται κάποια ερευνητικά προγράμματα, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να πάρει και αυτό μια θεσμική μορφή. Υπολειπόμαστε των πολλών ευρωπαίων στη ψηφιακή ανταγωνιστικότητα. Νομίζω ότι η εποχή του 21ου αιώνα  είναι η ψηφιακή. Κατά συνέπεια πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα και τα Πανεπιστήμια και η Πολιτεία και η ίδια η βιομηχανία προς αυτή την κατεύθυνση. Η βούληση υπάρχει από όλους το θέμα είναι να συντονιστούμε, να έχουμε πάντα ένα ανοικτό διάλογο με όλους και για όλα, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε εντεινόμενη και εκτεινόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Νομίζω, ότι κι αυτό είναι ένα μέρος αυτού του οράματος που έχω για την Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στην Κύπρο. Πιστεύω ότι η Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση μπορεί να σταθεί ως αρωγός στη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την Κύπρο, που έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη σε περιόδους ιδιαίτερα κρίσης όπως αυτή μου ζούμε σήμερα.

Σε ποιο βαθμό υπάρχει προσβασιμότητα των Κυπρίων Πολιτώμν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;

Νομίζω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη προσβασιμότητα των Κυπρίων. Θεωρώ και πιστεύω πως δεν έχουν ανάγκη πια οι Κύπριοι να προστρέχουν σε ξένες χώρες. Εδώ στην Κύπρο έχουμε πλέον συνθήκες λειτουργίας Πανεπιστημιακής αριστείας. Δεν λέω ότι όλα τα Πανεπιστήμια λειτουργούν με θεσμούς αριστείας. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή έχουμε πάρα πολλούς φοιτητές απ’ τη κεντρική Ευρώπη όπως η Γερμανία. Αν κυκλοφορήσει κάποιος στους διαδρόμους της ιατρικής σχολής θα ακούσει να κυριαρχεί, πέραν από τα Ελληνικά η τα Αγγλικά,  η Γερμανική γλώσσα. Αυτό ήταν αδιανόητο για εμάς εδώ στην Κύπρο στο παρελθόν.  Δηλαδή θα φάνταζε ως όνειρο, όμως βλέπετε πως είναι μια πραγματικότητα. Γιατί οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι από χώρες με ιστορική παράδοση στον Πανεπιστημιακό τομέα, πλέον εμπιστεύονται το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για να κάνουν τις σπουδές τους. Βλέπετε λοιπόν ότι αν έχουν οι Ευρωπαίοι αυτή την προσβασιμότητα και έρχονται σε εμάς, δεν υπάρχει ανάγκη οι δικοί μας Κύπριοι να ανατρέχουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, αμφίβολης θα έλεγα τις περισσότερες φορές εγκυρότητας ή αξιοπιστίας.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου στο βίντεο που ακολουθεί:


Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.