Συνεδρία – «αστραπή» και απόφαση στις 11 Οκτωβρίου για την 56η έδρα της Βουλής [ΒΙΝΤΕΟ]

Ολιγόλεπτη ήταν τελικά η συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής για τη νομοθετική ρύθμιση της 56ης έδρας.

Σε μια συνεδρία αστραπή, η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής ολοκλήρωσε τη συζήτηση για τις προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν για πλήρωση της κενής εδώ και μήνες 56ης έδρας.

Μετά την τροποποίηση του Συντάγματος την περασμένη Παρασκευή με την οποία η Βουλή θα μπορεί να νομοθετεί για τον τρόπο πλήρωσης κενωθείσας θέσης, η Επιτροπή Εσωτερικών είχε σήμερα ενώπιον της δύο προτάσεις νόμου από την αντιπολίτευση και το κυβερνών κόμμα.

Όπως ανάφερε ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής, «Η έννοια της κατάθεσης της πρότασης νόμου εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού έχει να κάμει με την προάσπιση της λαϊκής κυριαρχίας όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε μετά τις δύο αποφάσεις του εκλογοδικείο και την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ξεκάθαρα έδωσαν το στίγμα και το μήνυμα με ποιο τρόπο θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση του συγκεκριμένου κενού».

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ευανθία Σάββα, δήλωσε με τη σειρά της ότι «Ως ΑΚΕΛ, πάγια θέση μας είναι ότι οι έδρες ανήκουν στο κόμμα ή στον συνδυασμό με τον οποίο κατέρχεται κάποιος ως υποψήφιος. ʼλλωστε πρώτα κατανέμονται οι έδρες στα κόμματα ή στους συνδυασμούς και μετά αναλόγως των σταυρών προτίμησης στους υποψήφιους».

Η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της Αλληλεγγύης προνοεί την πλήρωση κενωθείσας έδρας κατά την περίοδο μεταξύ ανακήρυξης και διαβεβαίωσης από τον πρώτο επιλαχόντα του ίδιου κόμματος και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις των κομμάτων, συγκεντρώνει και την απαραίτητη πλειοψηφία.

Η πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού από την άλλη, προνοεί την πλήρωση της έδρας όταν υπάρχει άρνηση κατάληψής της από τον εκλεγμένο υποψήφιο με αναπληρωματική εκλογή.

Οι δύο προτάσεις παίρνουν τώρα το δρόμο για την επόμενη Ολομέλεια στις 11 Οκτωβρίου.


Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.