Υφ. Τουρισμού για Thomas Cook: Μετριάζονται οι επιπτώσεις λόγω διάσωσης των θυγατρικών

Μετριασμό των επιπτώσεων στον κυπριακό τουρισμό και στην κυπριακή οικονομία από το κλείσιμο της Thomas Cook καταγράφουν τα σημερινά δεδομένα που παρουσίασε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής. Αυτό γιατί, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, θα σωθούν οι θυγατρικές από τη Σκανδιναβία και ενδεχομένως και τη Γερμανία με αποτέλεσμα οι ζημιές να περιοριστούν κατά 50%.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου, ο κ. Περδίος είπε πως σε πτώχευση ήταν η μητρική εταιρεία Thomas Cook από τη Βρετανία, η οποία έδωσε ακολούθως το δικαίωμα στις θυγατρικές άλλων χωρών να προσπαθήσουν από μόνες τους να σωθούν, και σύμφωνα με τις πληροφορίες η θυγατρική της Σκανδιναβίας πιθανότατα να σωθεί, ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν νεότερα και για τη γερμανική. Αυτό όπως είπε, σημαίνει ότι από τις 250 χιλιάδες του συνόλου των επισκεπτών που έφερνε η Thomas Cook στην Κύπρο, το 50% περίπου θα μπορέσει να συνεχίσει να έρχεται.
 

Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτό σε σχέση με τα χρήματα που πρέπει να καταβληθούν στους Κύπριους ξενοδόχους, ο κ. Περδίος είπε πως αν δεν προχωρήσει η πτώχευση από τις θυγατρικές αυτές τότε δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα, και σε ποσοστό είναι και αυτό κοντά στο 50%.
 
Όπως εξήγησε, οι Σκανδιναβοί στο σύνολο του αριθμού των τουριστών που έρχονταν στην Κύπρο με Thomas Cook ήταν 90 χιλιάδες, δηλαδή το 40% περίπου του συνόλου από τις 250 χιλιάδες, και άλλο ένα 10%, δηλαδή περίπου 25 χιλιάδες, προέρχονται από τη γερμανική αγορά.
 
«Σίγουρα χθες που ήταν η πρώτη ημέρα της πτώχευσης, και η ίδια η Thomas Cook δεν άφησε να βγουν άλλες πληροφορίες προς τα έξω και αυτός ήταν ο λόγος που δεν υπήρξε ενημέρωση για πτήσεις επαναπατρισμού από Γερμανία και Σκανδιναβία. Αρα, ναι κάποιες από τις θυγατρικές θα τα καταφέρουν και κάποιες άλλες όχι, όπως η ολλανδική», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Περδίος σημείωσε πως μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις, φαίνεται ότι μετριάζεται η αρνητική επίδραση στον τουρισμό και την οικονομία της Κύπρου ευρύτερα. Τα ακριβή ποσοστά θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες όταν θα γίνει τελικό ποιες θυγατρικές εταιρείες θα κλείσουν και ποιες θα σωθούν.
 
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον θα επιβαρυνθεί το κράτος από τις αρνητικές επιπτώσεις με το κλείσιμο της Thomas Cook, ο κ. Περδίος απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.
 
Σε σχέση με τη ρωσική αγορά, ο κ. Περδίος εξήγησε πως πριν από έξι μήνες, η Biblio Globus, ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες της Ρωσίας, ανακοίνωσε την πώλησή της στην Thomas Cook. Όμως, πρόσθεσε, δεν ήταν ξεκάθαρο αν ήταν πώληση ή πρόθεση για πώληση σε μεταγενέστερο στάδιο υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα πήγαιναν καλώς με τα οικονομικά της Thomas Cook. Φαίνεται τώρα, όπως είπε, ότι η πώληση ήταν υπό προϋποθέσεις καθώς η ρωσική εταιρεία έχει ενημερώσει ξενοδόχους και Υφυπουργείο ότι όλα κυλούν ομαλά και δεν επηρεάζεται καθόλου από την βρετανική εταιρεία.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το θέμα της απεξάρτησης από τις δύο μεγάλες αγορές, βρετανική και ρωσική, ο κ. Περδίος είπε πως ήδη από τον Μάρτιο το Υφυπουργείο έχει ενισχύσει τις επαφές του με πολλούς τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού, όχι μόνο για αναζήτηση νέων αγορών αλλά και για μείωση του ρίσκου να έχουμε συγκεκριμένους μεγάλους τουριστικούς πράκτορες. Ο κ. Περδίος είπε πως ο τουρισμός ανά το παγκόσμιο περνά μια ανασφάλεια και είναι υποχρέωση της Κύπρου να αναζητά νέες αγορές.
 
Ο Υφυπουργός είπε πως δεν μπορεί στην Κύπρο να λειτουργεί μόνο το Υφυπουργείο και η Hermes αναζητώντας νέα δρομολόγια και νέους τουριστικούς πράκτορες. Πρέπει όλοι μαζί στην Κύπρο και ιδιαίτερα οι ξενοδόχοι να περάσουμε στην επόμενη φάση των δράσεων, και ευκαιρίες υπάρχουν, όπως είναι η έκθεση World Travel Market στο Λονδίνο τον ερχόμενο Νοέμβριο.
 
Ερωτηθείς για το θέμα της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου, είπε πως το Υφυπουργείο είναι σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Μεταφορών αλλά και με την Hermes για ανάπτυξη νέων δρομολογίων και εξέφρασε την πεποίθηση πως το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν αυτά τα νέα δρομολόγια για τη νέα χρονιά. Είπε πως αν εξαιρέσουμε την περίπτωση της Thomas Cook, η αύξηση σε αεροπορικές θέσεις για το 2020 θα ήταν της τάξης του 2%. Σημείωσε, ωστόσο, πως δεν μπορούμε και δεν είναι λογικό να περιμένουμε αυξήσεις του 10%.
 
Απαντώντας στο θέμα των αφίξεων τουριστών, ο κ. Περδίος είπε πως μέχρι τα τέλη Αυγούστου αυτές ήταν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, όμως η εξέλιξη με την Thomas Cook αποτελεί πλήγμα. Για την επόμενη χρονιά, είναι πολύ νωρίς να έχουμε ενδείξεις και ίσως να έχουμε μετά την ολοκλήρωση του Travel Market και αφού ξεκαθαρίσει το θέμα και του Brexit.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού στις δηλώσεις του, είπε πως ο Υφυπουργός ήταν καθησυχαστικός σήμερα καθώς ενέργειες που έγιναν για απεξάρτηση ή μείωση της επιρροής της εταιρείας, έχουν οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των τουριστών που έφερνε στην Κύπρο τη στιγμή που άλλες χώρες έχουν πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση.
 
Πρόσθεσε πως με βάση τα όσα λέχθηκαν στην Επιτροπή, η σκανδιναβική, ενδεχομένως η γερμανική αλλά και η ρωσική αγορά μέσω της Biblio Globus συνεχίζουν χωρίς κανένα πρόβλημα, κάτι που αποτελεί το 50% του συνολικού αριθμού των τουριστών που έφερνε η Thomas Cook στην Κύπρο. Η εμπειρία των Κύπριων επιχειρηματιών μαζί με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν σωστά και αποτελεσματικά τη συγκεκριμένη δύσκολη εξέλιξη, σημείωσε.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως η πτώχευση της εταιρείας που έφερνε στην Κύπρο γύρω στο 6% του τουριστικού ρεύματος με έσοδα περίπου 188 εκ ευρώ, είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη που προκαλεί έντονη ανησυχία κυρίως λόγω των κρατήσεων του ερχόμενου καλοκαιριού. Παράλληλα προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι η εταιρεία οφείλει περίπου 50 εκ ευρώ σε Κύπριους ξενοδόχους αλλά και ότι αναμένονταν γύρω στις 45 χιλιάδες τουρίστες στην Κύπρο από την Thomas Cook.
 
Ο κ. Κώστα εξέφρασε την ικανοποίηση για τα όσα ακούστηκαν σήμερα από τον Υφυπουργό για διάσωση της σκανδιναβικής θυγατρικής και ενδεχομένως και της γερμανικής, κάτι που θα επιφέρει περιορισμό του προβλήματος κατά 50% περίπου.
 
«Ως κόμμα τονίσαμε στον κ. Υφυπουργό ότι αυτό που χρειάζεται είναι η Κυβέρνηση με ψυχραιμία και σωστό προγραμματισμό να προχωρήσει στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και βεβαίως να κάνει όλες εκείνες τις κινήσεις που απαιτούνται, για να καλυφθεί το τεράστιο κενό σε πτήσεις και κρατήσεις. Τονίσαμε στον κ. Υφυπουργό ότι οι ανησυχίες μας για το μέλλον του κυπριακού τουρισμού μεγαλώνουν λόγω της αβεβαιότητας και των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων από το Brexit χωρίς συμφωνία, αφού η Βρετανία είναι η μεγαλύτερη μας αγορά», είπε.
 

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...