Οι μαχητές του 336 και του 1ου λόχου του 211 ΤΠ έπεσαν για να κρατήσουν ελέυθερη τη δυτική Λευκωσία

Από τον ιερό ναό του Αγίου Παύλου τίμησαν, με εθνικό και θρησκευτικό μνημόσυνο, τους ηρωικώς πεσόντες στις μάχες του Αγίου Παύλου και του Αγίου Δομετίου, τον Αύγουστο του 1974, κατά τη διάρκεια της Τουρκικής Εισβολής.

Τους ηρωικούς μαχητές του 336 Τάγματος Επιστρατεύσεως και του 1ου λόχου του 211 Τάγματος Πεζικού, οι οποίοι τον Αύγουστο του 1974 αψήφησαν το θάνατο και έπεσαν μαχόμενοι κρατώντας ελεύθερη τη Δυτική Λευκωσία τίμησαν οι επιζώντες συμπολεμιστές τους και ο Κυπριακός Ελληνισμός. 

Παρουσία του προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Δημήτρη Συλλούρη, τελέστηκε από τον ιερό ναό του Αγίου Παύλου το μνημόσυνο των πεσόντων και αναπέμφθηκε δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοούμενων πολεμιστών. 

Μήνυμα συνέχισης του αγώνα έστειλε ο Διοικητής του 336 Τάγματος Επιστρατεύσεων το 1974, αντιστράτηγος εν αποστρατεία σήμερα Δημήτριο Αλευρομάγειρο. 

"Η Τουρκία σήμερα βρυχάται καθημερινώς αν δεν γίνουμε καλά παιδία θα επαναλάβει τη βαρβαρότητα. Γνωρίζει πολύ καλά ότι θα συντριβεί αν τολμήσει να μας ενοχλήσει. Η εντολή των ηρωικών πεσόντων του 1974 και όλων των άλλων αγώνων της κυπριακής ελευθερίας είναι παρούσα και πολιτεία και λαός είναι καταδικασμένοι να την ακολουθήσουν πιστά."

Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας σημείωσε την ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε, ότι στιγμές όπως η σημερινή, πέρα από μια ιερή διαδικασία μνήμης και τιμής, λειτουργούν ταυτόχρονα και ως μια κινητήρια δύναμη για να αφουγκραστούμε τις εθνικές εντολές και να υλοποιήσουμε τους δικούς μας στόχους απέναντι στην πατρίδα και την ιστορία μας. 

 Ας «εχτελέσουμε τη δική μας θητεία», όπως έλεγε και ο Νίκος Καζαντζάκης, έναντι της φυλής, του λαού και του έθνους μας. Κάθε γενιά έχει το δικό της μερτικό στη συνεχιζόμενη ροή της ιστορίας. 

Μετά το πέρας του μνημοσύνου ακολούθησε τρισάγιο στο σεπτό μνημείο στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των ηρωικών πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.