Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο: Ανέσυρε το απευθείας εμπόριο με το ψευδοκράτος - Προωθεί τις θέσεις της Τουρκίας η σοσιαλιστική ομάδα

Μάχη χαρακωμάτων εκτυλίσσεται στην Ευρωβουλή, όπου η Σοσιαλιστική Ομάδα υιοθετεί τουρκικές θέσεις, και απαιτεί έναρξη απευθείας εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κατεχόμενα, στη βάση του μοντέλου της Ταϊβάν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές επιχειρούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ οι διπλωματικές υπηρεσίες της Τουρκίας προωθούν τη δική τους ατζέντα. 

Γη και ουρανό κινεί στην Ευρωβουλή η πολιτική Ομάδα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, προσβλέποντας, όπως πληροφορείται ο ANT1, στην επανενεργοποίηση της διαδικασίας έγκρισης του Κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο», που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη ταϊβανοποίηση της κατεχόμενης Κύπρου, βάζοντας ταφόπλακα στο Κυπριακό. 

Οι ίδιες πληροφορίες, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, αναφέρουν ότι πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει η Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Κάτι Πίρι, τέως εισηγήτρια της Ευρωβουλής για την Τουρκία η οποία υιοθετεί και αναπαράγει την τουρκική επιχειρηματολογία, ζητώντας από σημαίνοντες κύκλους της Ευρωβουλής, να υλοποιήσουν την απόφαση του Συμβουλίου, της 26ης Απριλίου 2004, για τερματισμό της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων. 

Στο πλευρό των Σοσιαλιστών βρίσκονται ήδη οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι. 

Αντίθετα, υπέρ της διαγραφής του επιεικώς απαράδεκτου Κανονισμού τάσσονται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, η οποία διαχρονικά στηρίζει τις κυπριακές θέσεις, για λόγους αρχής. 
Τα υφιστάμενα δεδομένα παραπέμπουν σε ισορροπίες τρόμου και καθιστούν σαφές ότι σημαντικό ρόλο γύρω από το μέλλον του απευθείας εμπορίου θα έχουν οι ακροδεξιές πολιτικές ομάδες. 
Στη μάχη έχουν ριχθεί το Υπουργείο Εξωτερικών και οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, έχοντας στη φαρέτρα τους τη γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας της Ευρωβουλής που χαρακτηρίζει «ακατάλληλη» τη νομική βάση του Κανονισμού. 

Την ίδια ώρα, σε πλήρη κινητοποίηση έχουν τεθεί και οι διπλωματικές υπηρεσίες της Τουρκίας και το ψευδοκράτος, προσβλέποντας σε αυτονόμηση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκοκυπρίων. 

Η πρόταση Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο βρισκόταν στο ψυγείο εδώ και δύο περίπου κοινοβουλευτικές περιόδους και ως είθισται με όλες τις εκκρεμείς εισηγήσεις τέθηκε προς εξέταση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το Διεθνές Εμπόριο με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υπέβαλε αίτημα για πλήρη διαγραφή του ντοσιέ, κάτι που εκ των πραγμάτων άνοιξε το κουτί της Πανδώρας και ενεργοποίησε τη συζήτηση γύρω από το θέμα, με τους Σοσιαλιστές που καραδοκούσαν να θέτουν θέμα προώθησης και έγκρισης του Κανονισμού, έχοντας και τις πλάτες των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων. 

Το θέμα παραπέμφθηκε στους Γενικούς Γραμματείς και την περασμένη Πέμπτη κατέληξε στο ανώτατο όργανο της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, η λήψη απόφασης αναβλήθηκε για μεταγενέστερο χρονικό σημείο, δεδομένης της ευαισθησίας του θέματος και αλλά και φόρτου εργασίας. 

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, το απευθείας εμπόριο αναμένεται να επανέλθει στη Διάσκεψη των Προέδρων σύντομα, ίσως την ερχόμενη βδομάδα, με όλα τα σενάρια ανοικτά. 

Παύλος Ξανθούλης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.