Άρχισε η διαβούλευση με γιατρούς και νοσηλευτήρια - Οι όροι του διαλόγου με ΟΑΥ για ένταξη τους στο ΓεΣΥ

Πολύωρο ήταν το κρίσιμο ραντεβού που είχε το απόγευμα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας με τους ιδιώτες γιατρούς και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Πρώτη και καθοριστική συνάντηση μετά από μήνες πραγματοποιήθηκε μεταξύ Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου στις 3 το απόγευμα.

Στο τραπέζι της συνάντησης που διήρκησε 4 ώρες, κατατέθηκαν εισηγήσεις και προτάσεις και από τις δύο πλευρές με στόχο να εξευρεθεί η χρυσή τομή στο χάσμα απόψεων που επικρατεί .

Οπως διεφάνει και από τις δηλώσεις αλλά και από το κοινό ανακοινωθέν το οποίο ανέγνωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ ο κ. Καδής, έγινε εποικοδομητικός διάλογος εφ’ ολης της ύλης . Υπήρξαν σημεία που όπως διαφαίνεται θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία όπως ο έλεγχος της ποιότητας που θα παρέχεται . 

Για το θέμα των πληρωμών που ζητούν οι ιατροί να γίνονται με βάση τις επισκέψεις και όχι με βάση την λίστα του κάθε ιατρού, ο ΟΑΥ ήταν αρνητικός καθώς δεν θέλει να αλλάξει τον υφιστάμενο σχεδιασμό. Οι ιατροί επίσης ζήτησαν όπως διασφαλιστούν τα χρήματα που θα παίρνουν για κάθε υπηρεσία που θα παρέχουν για παράδειγμα το τεστ κοπώσεως να έχει συγκεκριμένη χρέωση χωρίς να υπάρχουν διακυμάνσεις καθόλη την διάρκεια της χρονιάς. 

Επίσης ζήτησαν να υπάρχει διαχωρισμός των αμοιβών των ιατρών απο τα νοσηλευτήρια, για παράδειγμα σε μία χειρουργική επέμβαση, εξαρχής να γνωρίζουν οι ιατροί πόσα θα πληρωθούν και πόσα θα πάρει η κλινική για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει. 

Ακόμη τέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του Αντεννα το θέμα του εποπτικού ελέγχου των ιατρικών πράξεων με στόχο να υπάρξει περιορισμός ως προς τις πράξεις που θα διενεργούνται απο τους ιατρούς χωρίς να υπάρχει εκμετάλλευσης του συστήματος..

Έχουν καθοριστεί ομάδες εργασίας που μέσα απο εντατικό διάλογο καλούνται να ξεδιαλύνουν όλα τα θέματα και να καταλήξουν για την ομαλή εφαρμογή και της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ. Στόχος να κλειδώσει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα συμφωνία έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος για προετοιμασία και ομαλή μετάβαση στην δεύτερη φάση του ΓΕΣΥ. 

Δικαίωμα αλλαγής προσωπικού ιατρού 

Την ίδια ώρα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ανακοίνωσε ότι από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ που συμπλήρωσαν τρεις μήνες απο την εγγραφή τους στο σύστημα και σε προσωπικό ιατρό, έχουν δικαίωμα αλλαγής προσωπικού ιατρού εαν το επιθυμούν . Η αλλαγή μπορεί να γίνει μέσω του συστήματος αλλά και με επίσκεψη στον προσωπικό ιατρό που θα επιλέξει ο δικαιούχος. Στόχος της ενέργειας αυτής είναι να δοθεί η ευκαιρία σε ασθενείς δικαιούχους να απεγκλωβιστούν από προσωπικούς ιατρούς που δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν και να εγγραφούν σε άλλους . 

Ευγενία Σέργη

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.