Στις κάλπες αύριο οι δάσκαλοι για τη στάση εργασίας και εξουσιοδότηση στην ΠΟΕΔ για κλιμάκωση των μέτρων

Μέρα-φωτιά η αυριανή για τον τομέα της παιδείας. Οι μαθητές μέσης εκπαίδευσης θα απέχουν για δύο ώρες από τα μαθήματά τους, διαμαρτυρόμενοι για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο. Οι δάσκαλοι θα ψηφίσουν αν θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας τη Δευτέρα, και θα εξουσιοδοτήσουν το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΔ για κλιμάκωση των μέτρων. Ενώ η ΟΛΤΕΚ αποφασίζει αν θα μπει στο χορό των απεργιών.

Στις κάλπες αύριο οι δάσκαλοι. Καλούνται να ανάψουν και επισμως πράσινο φως για την μονόωρη στάση εργασίας που προανήγγειλε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ για την ερχόμενη Δευτέρα. Ο Πρόεδρος της οργάνωσης επέρριψε ευθύνες στο Υπουργείο Παιδείας για την ταλαιπωρία που θα υποστούν γονείς και μαθητές, και ανέφερε ότι με τη στάση εργασίας οι δάσκαλοι θα διαμαρτυρηθούν για τρία επίμαχα ζητήματα: την αργοπορημένη, όπως υποστηρίζουν, στελέχωση των σχολείων, τη διαφοροποίηση στο πρόγραμμα αλφαβητισμού και τον διασυρμό των εκπαιδευτικών εξαιτίας των παρεμβάσεων από εξωγενείς παράγοντες, ανάμεσά τους και οι γονείς. 

«Με την μικρή σαραντάλεπτη στην ουσία στάση εργασίας-διαμαρτυρίας, η ΠΟΕΔ και τα μέλη της αξιώνουν και απαιτούν μεγάλη αλλαγή στον τρόπο οργάνωσης και προγραμματισμού του Υπουργείου Παιδείας και μεγάλη αλλαγή και στην νοοτροπία. Αυτή η διαμαρτυρία ελπίζουμε ότι θα διαταράξει τα λιμνάζοντα νερά και να γίνουν επιτέλους, οι επιβαλλόμενες αλλαγές» δήλωσε ο  Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού. 

Οι δάσκαλοι καλούνται, παράλληλα, να εξουσιοδοτήσουν το διοικητικό συμβούλιο να προχωρήσει, αν κριθεί απαραίτητο, στη λήψη δυναμικών μέτρων, μη αποκλειομένων και απεργιακών, για την έλλειψη κλιματιστικών στα σχολεία. 

Πολλά μέτωπα

Εξάλλου, με δίωρη αποχή από τα μαθήματά τους θα εκφράσουν αύριο την αντίθεσή τους στις εξετάσεις των τετραμήνων οι μαθητές μέσης εκπαίδευσης. 

Ενώ στο χορό των απεργιών πιθανόν να εισέλθει και η ΟΛΤΕΚ, με την οργάνωση να λαμβάνει τελικές αποφάσεις κατά την αυριανή της συνεδρία. 

Με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ζητά, πάντως, να επανεξεταστούν οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα σχετικά με τις εξετάσεις τετραμήνων. 

«Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δεν έχουν ενημερωθεί έγκαιρα και με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη στελέχωση των Σχολείων, ιδιαίτερα στην Τεχνική Εκπαίδευση, είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστούν οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει η εγκύκλιος του Υπουργείου. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο στα θέματα των διαδικασιών και των χρονοδιαγραμμάτων.» 

Η πολιτεία έχει αποφασίσει και η σχετική νομοθεσία έχει ψηφιστεί η απάντηση του βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού και Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Κυριάκου Χατζηγιάννη, για τα μέτρα που λαμβάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί διαμαρτυρόμενοι για τις εξετάσεις των τετραμήνων. 

Όπως είπε,«Δεν χωρούν διαφορετικές προσεγγίσεις, άλλες νοοτροπίες οι οποίες στο τέλος της μέρας δεν βοηθούν στην εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας». 

Στο μεταξύ στο προεδρικό θα ανηφορίσουν αύριο οι οργανωμένοι γονείς. Στο επίκεντρο της συνάντησής τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα βρεθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στον τομέα της παιδείας.

Μαίρη Αυξεντίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.