145 τούρκικες παραβιάσεις μόνο τον Ιούνιο κατήγγειλε η Κύπρος στα Η.Ε

145 παραβιάσεις από αέρος και διά θαλάσσης από την Τουρκία μόνο τον Ιούνιο, κατήγγειλε η Κ.Δ στα Η.Ε.

145 τουρκικές παραβιάσεις, εκ των οποίων οι 12 στον εναέριο χώρο της Κ.Δ και οι 33 στα χωρικά υδατα της Κ.Δ μόνο τον Ιούνιο, κατήγγειλε η Κύπρος στα Η.Ε, μέσω της επιστολής που απέστειλε στον Γ.Γ η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπο μας στον ΟΗΕ, Πόλυ Ιωάννου στις 9 Σεπτεμβρίου και η οποία κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο εγγραφο της ΓΣ του Σ.Α. 

Πρόκειται για δύο εγγραφα, οπου περιγράφονται αναλυτικά οι τουρκικές παραβιάσεις, επισημαίνοντας ότι αυτή η επίμονη πολιτική παραβίασης του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου και διεθνών κανόνων και κανονισμών, αποτελεί διαρκή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, επιδρά αρνητικά στην περιφερειακή σταθερότητα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, δημιουργεί δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία στην Κύπρο και εμποδίζει τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη διεξαγωγή της Κυπριακής ειρηνευτικής διαδικασίας.

Μάλιστα αναφέρεται ξεκάθαρα, ότι οι ενέργειες της Τουρκίας, αποσκοπούν στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κύπρου, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και αναβαθμίζοντας το καθεστώς της αποσχιστικής οντότητας.

Να σημειωθεί ότι στις παραβιάσεις, καταγράφεται και η έντονη και συνεχής παρουσία πολεμικών πλοίων στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, που συνδέονται με την αποστολή γεωτρύπανων της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της Κύπρου. Καταγράφονται επίσης οι κινήσεις του πλοίου Τανούξ 1, αλλά και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οπου μόνο τον Ιούνιο καταγράφηκαν 14 τέτοιες πτήσεις. 


Χρυστάλα Βιλάνου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.