ΠΣΕΜ: Αποχή από τα μαθήματα για δύο περιόδους λόγω εξετάσεων ανά τετράμηνο

Το μαθητικό κίνημα αναφέρει πως απαιτεί άμεσα την ακύρωση της εφαρμογής των εξετάσεων ανά τετράμηνο.

Εγκύκλιο για αποχή για δύο περιόδους από τα μαθτήματα την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, εξέδωσε η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), λόγω των εξετάσεων ανά τετράμηνο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το μαθητικό κίνημα αναφέρει πως απαιτεί άμεσα την ακύρωση της εφαρμογής των εξετάσεων ανά τετράμηνο, ενώ παράλληλα σημειώνει πως οι δεσμεύσεις τους απέναντι στο μαθητόκοσμο και οι συλλογικές αποφάσεις του μαθητικού κινήματος θα γίνουν πράξη.

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΠΣΕΜ:

«Ως ΠΣΕΜ, παρατηρώντας την κατάσταση που δημιουργήθηκε στα σχολεία σε σχέση με την εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο, οφείλουμε να επαναλάβουμε τη θέση μας για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τα χρονοδιαγράμματα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας καθώς και η φιλοσοφία της εφαρμογής του νέου σχεδίου αξιολόγησης του μαθητή και των εξετάσεων ανά τετράμηνο, επιβεβαιώνουν όλα αυτά για τα οποία προειδοποιούσαμε. Η ύλη δεν έχει μειωθεί, ενώ ο διδακτικός χρόνος μειώνεται βάζοντας απίστευτη πίεση, τόσο στους μαθητές, όσο και στους καθηγητές. Οι καθηγητές μας θα μετατραπούν σε απλούς βαθμολογητές, καθώς δεν θα προλαβαίνουν να έχουν την απαιτούμενη επαφή με τους μαθητές για να επιλύουν τις μαθησιακές τους δυσκολίες, αλλά και για να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη. Οι μαθητές δεν θα ασχολούνται σχεδόν καθόλου με τα μη εξεταζόμενα μαθήματα δίνοντας βαρύτητα μόνο στα εξεταζόμενα, γεγονός που θα κτυπήσει ακόμη περισσότερο την έννοια της ολόπλευρης μόρφωσης.

Οι εξετάσεις ανά τετράμηνο με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν στην αύξηση της παραπαιδείας, του άγχους και της πίεσης για τους μαθητές. Επιπρόσθετα το Υπουργείο Παιδείας παρόλες τις διακηρύξεις του, δεν υιοθέτησε σχεδόν καμία από τις προτάσεις των εμπλεκόμενων φορέων όσο αφορά το σχέδιο αξιολόγησης του μαθητή, δείχνοντας ακόμα μια φορά πόση βαρύτητα δίνει στο «διάλογο».

Ως ΠΣΕΜ, εκφράσαμε πολλές φορές την αντίθεση μας στο εγκληματικό μέτρο των εξετάσεων ανά τετράμηνο καταθέτοντας πολλάκις τους λόγους διαφωνίας μας, χωρίς να πάρουμε ποτέ ικανοποιητική απάντηση και προειδοποιούσαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστούν. Σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος δεν πρέπει να επιτρέψει να κτυπηθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο το δημόσιο σχολείο. Απαιτούμε άμεσα ακύρωση της εφαρμογής των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Οι δεσμεύσεις μας απέναντι στο μαθητόκοσμο και οι συλλογικές αποφάσεις του μαθητικού κινήματος θα γίνουν πράξη. Καλούμε όλους τους μαθητές σε αποχή από τα μαθήματα την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου την 3η και 4η περίοδο. Σε αυτό τον αγώνα έχουμε και τη στήριξη των καθηγητών μας που αγωνίζονται και αυτοί ενάντια στην εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Εκφράζουμε επίσης την αλληλεγγύη μας και στηρίζουμε τους καθηγητές μας που θα πραγματοποιήσουν μονόωρη στάση εργασίας στις 25 Σεπτεμβρίου ενάντια στις εξετάσεις ανά τετράμηνο αλλά και για να υπερασπιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα. ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ.


Επιμέλεια: Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.