ΓεΣΥ: Ξανά στο τραπέζι του διαλόγου με ΟΑΥ οι γιατροί [ΒΙΝΤΕΟ]

«Ξεκινούμε αμέσως δουλειά μέσω του διαλόγου». Μηνύματα αισιοδοξίας από το Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και τον Παγκύπριο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων.

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 12.15 η κρίσιμη συνάντηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας με εκπροσώπου του ΠΙΣ, του ΠΑΣΙΝ, της ΕΝΙΚ και της Πλατφόρμα Ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να διαφανεί αν υπάρχει προοπτική να ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Η συνάντηση διήρκησε για μια ώρα και τριάντα λεπτά, με τους εκπροσώπους των γιατρών και των ιδιωτικών να καταθέτουν την πρόταση τους στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με σκοπό να γίνουν εκείνες οι αλλαγές που θα τους κάνουν να αλλάξουν στάση και να ενταχθούν τελικά στο ΓεΣΥ.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, σε δηλώσεις που παραχώρησε μετά το πέρας της συνάντησης ανάφερε πως είχαν μια πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σημείωσε δε, πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άκουσε με προσοχή τα θέματα και ζητήματα που αφορούν τις θεμελιώδεις αρχές του ΓεΣΥ και πως είχε εκφράσει τη στήριξη του ότι το Σύστημα Υγείας πρέπει να διασφαλιστεί. «Και να βοήσουμε όλοι στη επίτευξη όλων των συγκλήσεων, έτσι ώστε να βλέπουμε ότι το εθνικό σύστημα Υγείας θα υπηρετήσει τον κύπριο ασθενή. Θα ξεκινήσει ένας διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έχουμε αισιοδοξία».

Ερωτηθείς, κατά πόσο υπάρχει ανοικτό ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές στο σύστημα, ο κ. Αγαθαγγέλου απάντησε πως «θα κάνουμε μια καινούργια διαβούλευση και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα διαφανεί το τελικό αποτέλεσμα».

«Στόχος όλων είναι να βρούμε εκείνες τις συγκλίσεις έτσι ώστε να έχουμε ένα σύστημα που να μην αναγνωρίζουμε τις στρεβλώσεις του και τα κενά του, αλλά να αναγνωρίζουμε τις πραγματικές καλές διαστάσεις που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ιατρικής στον τόπο μας, έτσι όπως έχουμε συνηθίσει τα τελευταία 30 χρόνια», υπογράμμισε.

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, Σάββας Καδής, δήλωσε ότι «ξεκινούμε αμέσως δουλειά μέσω του διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που έχουν σχέση με τις αποφάσεις και με το πώς αυτό το σύστημα δουλέψει. Και ελπίζουμε ότι μέσα από αυτές τις επαφές να έχουμε καλά νέα πρώτα για τον κύπριο ασθενή αλλά και για τον ιατρικό κόσμο που παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με μεγάλη αγωνία».

«Ελπίζουμε για ένα θετικό τέλος σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Άλλωστε ο χρόνος πιέζει και όπως αντιλαμβάνεστε τα νοσηλευτήρια θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους», συμπλήρωσε.

Σε δηλώσεις προέβη και ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος ανάφερε πως «καταλήξαμε σε μια συμφωνία και το τόνισε ο Πρόεδρος όπως μπουν σε διαβούλευση με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας με στόχο εκεί και όπου βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας μπορεί να βελτιωθεί ή έχουν εισηγήσεις προς βελτίωση να προχωρήσουν τάχιστα».

Σημείωσε δε, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν σαφέστατος ότι υπάρχει νομοθεσία, οφείλουμε να την τηρήσουμε τη νομοθεσία και ο διάλογος  που θα διεξαχθεί και πρέπει να είναι εντατικός με τον ΟΑΥ που είναι ο αρμόδιος οργανισμός να εφαρμόσει το ΓεΣΥ και όχι οποιοσδήποτε άλλος».


*Φωτογραφίες Ανδρέας Μανώλη1

10

2

3

4

5

6

7

8

99

Μαίρη Αυξεντίου

Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.