Σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση των Τουρκικών προκλήσεων σε θάλασσα και Αμμόχωστο από Αθήνα- Λευκωσία

Πλάνο αναχαίτησης των τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή και Ελληνική ΑΟΖ καθώς και σε σχέση με την Αμμόχωστο, χάραξαν από κοινού στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως εγκύρως πληροφορείται ο Αντ1, η αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν σε «κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών» περιλαμβάνει, πέραν της ενημέρωσης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και των Ευρωπαίων εταίρων και την πρόταξη του ζητήματος από τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην επικείμενη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ειδικότερα για την Αμμόχωστο εξετάστηκε και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με την απαραίτητη όπως αποφασίστηκε ανίχνευση και προετοιμασία του εδάφους. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στα ανοικτά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να προκαλεί. Συνοδευόμενη μάλιστα και από μια συγκρουσιακή ρητορική καταδεικνύει και τη διεθνή της απομόνωση». 

Προηγήθηκε, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν η ενημέρωση του Έλληνα Πρωθυπουργού, από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τόσο για τις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας όσο και για την εκδήλωση ακραίας αδιαλλαξίας κατά την παράνομη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στα κατεχόμενα. 

Σε σχέση με την προσπάθεια για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την απόλυτη βούλησή τους, να συνεργαστούν με τον ΓΓ των ΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, τα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Και αυτό σε αντίθεση με τα προβλήματα, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, που παρεμβλήθηκαν από την Τουρκία στην προσπάθεια της Τζειν Χολ Λούτ για συνομολόγηση των όρων αναφοράς. Προβλήματα που ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέδωσε στις αξιώσεις που υπαγόρευσε κατά την κάθοδο του στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει: «Και είναι εδώ που κάποιες των αξιώσεων δημιουργούν προβληματισμό ποιο τελικά θα είναι το μέλλον αυτού που επιδιώκουμε να κτίσουμε, της βιωσιμότητας της λύσης, της λειτουργικότητας της και γενικότερα πόσο δικαιολογείται η αξίωση να συνεχίσουν οι εγγυήσεις, η μόνιμη παρουσία κατοχικών στρατευμάτων κλπ, δηλαδή της συνέχισης του ελέγχου ακόμα και μετά την εξεύρεση μιας λύσης που θα πρέπει να είναι από κοινού αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες». 

«Στο επίκεντρο της συζήτησης μας θα βρεθεί το σταθερό μας μέλημα για τον τερματισμό της κατοχής και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων στη μεγαλόνησο. Αντιλαμβάνομαι ότι τα προσκόμματα της άλλης πλευράς σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν οδηγούν σε πρόοδο, παρά τη δική σου εξαιρετικά εποικοδομητική στάση, 
Στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε με την συμμετοχή και των υπουργών εξωτερικών των δυο χωρών συμφωνήθηκε, όπως η συζήτηση για τα όσα αποφασίστηκαν σε πολιτικό επίπεδο, συνεχιστεί από τεχνοκράτες των δύο χωρών. 
Πριν από την συνάντηση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τηλεφωνικώς τόσο τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, όσο και τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα», δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Κυριάκος Πομηλορίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.