Κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση για τον 15χρονο - Καθολική απαίτηση για ευθύνες σε όσους γνώριζαν τι ζούσε

Σοκαρισμένη παρακολουθεί η κυπριακή κοινωνία τις αποκαλύψεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες ζούσε ο 15χρονος μαθητής, που έθεσε τέρμα στη ζωή του. Βουλή και αρμόδιες υπηρεσίες ψάχνουν να βρουν το λάθος, ενώ αύριο η Υπουργός Εργασίας πάει στο Υπουργικό με αίτημα τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας κατά παντός υπευθύνου.

Οι αποκαλύψεις για το 15χρονο μαθητή, διαδέχονται η μια την άλλη. Με την κοινωνία να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τους αρμοδίους να ψάχνουν για άλλη μία φορά τι πήγε λάθος και χάθηκε ένα αγόρι 15 μόλις ετών. 

Παράλληλα η Υπουργός Εργασίας πάει αύριο στο Υπουργικό με αίτημα τη διενέργεια από την Επίτροπο Διοικήσεως, ανεξάρτητης έρευνας κατά παντός υπευθύνου 

Η διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Μαρία Κυρατζή δηλώνει ότι θα επιδιώξει να καταδείξει τυχόν ευθύνες όλων των εμπλεκόμένων σε αυτήν την περίπτωση έτσι ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα / θα αγγίξει όλους εκείνους και περιλαμβανομένων των λειτουργών κοινωνικής ευημερίας αλλα και όλων των εμπλεκομένων επαγγελματιών και απο άλλες υπηρεσίες οι οποίοι είχαν εμπλοκή στην συγκεκριμένη περίπτωση.»

Ο θάνατος του 15χρονου απασχόλησε το πρωί σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία και την επιτροπή εργασίας της Βουλής. 

«Αναμφίβολα η κοινωνία διερωτάται για το ρόλο και τις ευθύνες των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και στην αδράνεια που έχουν επιδείξει προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα περιστατικά αυτά», δηλώνει ο Αντρέας Φακοντης, Πρόεδρος Επιτροπής Εργασίας.

Με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να προσπαθούν να δικαιολογήσουν την αδράνεια τους, επικαλούμενες υποστελέχωση και μη ορθή οργάνωση. 

«Φαίνεται οτι ειναι το συστημα που νοσεί / θεωρώ ότι την ευθύνη δεν την έχουν τα άτομα θεωρώ ότι είναι συστημικό το πρόβλημα», δηλώνει η Σουζάνα Παύλου, Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής για πρόληψη και καταπολέμηση βίας στην οικογένεια. 

Το Hope for Children, με ανακοίνωση, καλεί τις νομοθετικές αρχές να δράσουν άμεσα πριν χαθούν άλλες παιδικές ψυχές, αφού όπως επισημαίνει η κείμενη νομοθεσία, ειναι περιοριστική και πηγάζει από πεπαλαιωμένες αντιλήψεις που δεν αναγνωρίζουν το παιδί ως ανεξάρτητη οντότητα. 


«To Hope For Children CRC Policy Center στα πλαίσια παροχής υπηρεσιών προς παιδιά αντιμετώπισε την ίδια δυσκολία, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε ανυπέρβλητη. Το κόστος αυτού, ανυπολόγιστο. Προς τούτου, και για σκοπούς πρόληψης ανεπιθύμητων καταστάσεων όπως αυτήν που έχουμε ενώπιο μας, είχαμε αποστείλει σχετικό αίτημα στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τροποποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας».

ʼστοχη και ατεκμηρίωτη θεωρεί την στόχευση των λειτουργών κοινωνικής ευημερίας από τα μέσα ενημέρωσης, ο κλάδος των λειτουργών κοινωνικών υπηρεσιών της ΠΑΣΥΔΥ, και τονίζει ότι τα τελευταία 15 χρόνια έγιναν μόνο 8 προσλήψεις, ενώ οι ανάγκες σε προσωπικό είναι μεγαλύτερες. 


«Ξεπερνούν τον εαυτό τους συμπαραστεκόμενοι στο πλευρό της κοινωνίας όπου τα προβλήματα αυξάνονται γεωμετρικά και το προσωπικό δίνει μία άνιση μάχη για την αντιμετέωπιηση τους ενώ ο αριθμός τους συνεχώς μειώνεται με όλα τα δυσμενή επακόλουθα» .

Ο κλάδος αναμενει απο το Υπουργείο Εργασίας να προβεί σε άμεση πλήρωση των κενών θέσεων λειτουργών κοινωνικών υπηρεσιών . 


Ευγενία Σέργη

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.