Εγκαταλελειμένα εμπορικά κέντρα σε συνοικισμούς - Αναζωογόνηση με αλλαγή στους κανονισμους του 1980

Τραγική είναι η κατάσταση των εμπορικών κέντρων στους προσφυγικούς συνοικισμούς που έχουν ανεγερθεί για να βγάζουν οι πρόσφυγες τα προς το ζην μετά την τουρκική εισβολή. Επικρατεί εγκατάλειψη και η ισχύουσα νομοθεσία θέτει κριτήρια με όρους 1980.

Σκηνές εγκατάλειψης κυριαρχούν στα εμπορικά κέντρα των προσφυγικών συνοικισμών, που έχουν ανεγερθεί μετά την τουρκική εισβολή για να μπορέσουν οι πρόσφυγες να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς οικονομικά προβλήματα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή προσφύγων της βουλής, από τα 349 καταστήματα που χτίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 70 σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα, τα 54 έχουν κλείσει. Ενώ άλλα αν και είναι δηλωμένα ως ανοικτά, είτε υπολειτουργούν, είτε χρησιμοποιούνται ως αποθήκες, είτε απλούστατα δεν λειτουργούν καθόλου. 

«Για μας το θέμα δεν σηκώνει άλλη καθυστέρηση. Επισκεπτόμαστε πολύ συχνά τους προσφυγικούς συνοικισμούς. Βρίσκουμε εμπορικά κέντρα με καταστήματα εγκαταλελειμμένα, κλειστά, που δε λειτουργούν, που είναι παραχωρημένα σε κάποιους, που η εγκατάλειψη που παρουσιάζουν, προκαλεί το περιβάλλον γενικότερα στα εμπορικά κέντρα», δηλώνει η Σκεύη Κουκουμά, Πρόεδρος Επιτροπής Προσφύγων

Μέγα ζήτημα αποτελεί η νομοθεσία που θεσπίστηκε το 1980 και η οποία περιλαμβάνει αναχρονιστικά κριτήρια, μεταξύ των οποίων και το ότι για να παραχωρηθεί ένα τέτοιο υποστατικό θα πρέπει κανείς να συνεχίζει το επάγγελμα που εξασκούσε πριν την εισβολή. 

«Σε αυτό το τομέα επικρατεί αταξία, ασυδοσία και τσαπατσουλιά και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βασιζόμαστε σε κριτήρια της δεκαετίας του 1980», δηλώνει ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, βουλευτής ΔΗΚΟ 

Η επιτροπή προσφύγων αναμένει να ακούσει τις σκέψεις της κυβέρνησης για αλλαγή των κανονισμών του 1980 και στην επόμενη συνεδρία θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση, ή τροποποίηση των κανονισμών.

Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.