Προειδοποίηση ΗΠΑ προς Τουρκία: Να φύγει το «Γιαβούζ» από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου [ΒΙΝΤΕΟ]

Προκλητικό βήμα της Τουρκίας, χαρακτηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, τη γεώτρηση του Γιαβούζ στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και ζητούν από την Αγκυρα, τον άμεσο τερματισμό των παράνομων εργασιών του τουρκικού γεωτρύπανου.

Να φύγει το «Γιαβούζ» από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν το σημερινό μήνυμα Ηνωμένων Πολιτειών προς την Άγκυρα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών οι δραστηριότητες του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου Γιαβούζ, ανοικτά της Καρπασίας, είναι προκλητικές και θα πρέπει να τερματιστούν άμεσα.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις δραστηριότητες του πλωτού γεωτρύπανου "Γιαβούζ", το οποίο λειτουργεί εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το προκλητικό βήμα αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή. Παροτρύνουμε τις τουρκικές αρχές να τερματίσουν αμέσως τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το "Γιαβούζ" από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο οποίος κλήθηκε από το Κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της χώρας του στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως οι γεωτρήσεις εντός των χωρικών της υδάτων.

Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργούν συγκρατημένα. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να προωθεί τη συνεργασία και να παρέχει μια βάση για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε όλη την περιοχή.

Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, στηρίζουν την εξεύρεση μιας ακριβοδίκαιης λύσης, για διαμοιρασμό των ωφελημάτων από τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου μεταξύ των δυο κοινοτήτων.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.