Ψευδείς και νομικά άκυροι οι Τουρκικοί ισχυρισμοί για περιουσίες ΕΒΚΑΦ και στην Αμμόχωστο [ΒΙΝΤΕΟ]

Ψευδείς και νομικά άκυροι, είναι οι ισχυρισμοί των τουρκοκυπρίων, περί περιουσιών στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου που ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ. Εγγραφα και ντοκουμέντα, που κατατέθηκαν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποδεικνύουν πως όλες οι απαιτήσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ικανοποιήθηκαν πλήρως και οριστικώς, πριν από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πλήρης και οριστική, εξόφληση όλων των απαιτήσεων της τ/κ κοινότητας, σε σχέση με τα βακούφια, περιλαμβανομένου και του ΕΒΚΑΦ, που συμφωνήθηκε μεταξύ αποικιοκρατικής κυβέρνησης και τουρκοκυπρίων πριν από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποδεικνύει πως οι ισχυρισμοί και οι αξιώσεις της τ/κ πλευράς για περιουσίες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, είναι ψευδείς και νομικά άκυροι.

Αυτό μάλιστα, καταγράφεται και σε σχετικό παράρτημα της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης του 1960, στο οποίο μάλιστα, σημειώνεται χαρακτηριστικά πως

Φαζίλ Κιουτσούκ και Ραούφ Ντενκτάς επιβεβαίωσαν ότι δεν έχουν οποιαδήποτε οικονομική απαίτηση από την βρετανική κυβέρνηση, ή την κυβέρνηση της αποικίας της Κύπρου, που αναδύεται ή που ενδεχομένως να προκύψει από ή σε σχέση με τη διοίκηση της Κύπρου ή την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή με άλλο τρόπο και ότι τέτοιες αξιώσεις δεν θα γίνουν στη συνέχεια από ή για λογαριασμό της τ/κ κοινότητας.

Επιπρόσθετα, σε αποχαρακτηρισμένο έγγραφο του Φόρειν Όφις, ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 1960, που κυκλοφόρησε πριν από την ανεξαρτησία, αναφέρεται ότι οι συνολικές απαιτήσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας από τη βρετανική αποικιοκρατική Κυβέρνηση, ως αποζημίωση για την κακοδιαχείριση των βακουφίων, ανέρχετο σε σχεδόν 4 εκατομμύρια στερλίνες. Ποσό το οποίο ύστερα από διαπραγματεύσεις, και ενόψει της παραχώρησης ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιορίστηκε σε 1,5 εκ. στερλίνες. Εκ των οποίων 500 χιλ. δόθηκαν στον προσωπικό λογαριασμό των Φαζίλ Κιουτσούκ και Ραούφ Ντενκτάς για τις επείγουσες ανάγκες των Τ/κ και το υπόλοιπο 1 εκ. δόθηκε στην Τουρκική Κοινοτική Συνέλευση.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, «το ερώτημα που δημιουργείται είναι γιατί μετά από τόσα χρόνια αναβιώνει αυτή η απαίτηση, η οποία είχε τύχει συμβιβασμού από την αποικιοκρατική κυβέρνηση; Οι Κύπριοι περιμένουν ακόμη να μάθουν τί απέγινε το μισό εκ. που έλαβαν Κιουτσούκ και Ντενκτάς».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Αχιλλέα Δημητριάδη, η τουρκική πλευρά έχει περιθώριο μέχρι τις 4 Νοεμβρίου να υποβάλει τις παρατηρήσεις της, ενώ το Δικαστήριο ζήτησε και από την Κυπριακή Δημοκρατία να τοποθετηθεί κατά πόσο θα συμμετάσχει ή όχι στη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, πρόσφατα η Νομική Υπηρεσία ενημερώθηκε από το ΕΔΑΔ, για δύο ατομικές προσφυγές πολιτών και εάν επιθυμεί ή όχι να ασκήσει το δικαίωμα της για παρέμβαση.

Ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως «η Νομική Υπηρεσία, ενημέρωσε σχετικώς το Υπουργείο Εξωτερικών, με το οποίο βρίσκεται σε επαφή για τη λήψη τελικών αποφάσεων ως προς το θέμα».


Η Κυβέρνηση, διευκρίνισε, θα πρέπει να ενημερώσει το Δικαστήριο μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, για την πρώτη υπόθεση και στις 5 για την δεύτερη, κατά πόσον επιθυμεί ή όχι να ασκήσει το δικαίωμα της για παρέμβαση στις υποθέσεις αυτές.


Ευγενία Σέργη

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.