Κυβέρνηση κατά ΑΚΕΛ για δημοσίευμα εναντίον του ΠτΔ – Νομικά μέτρα από το δικηγορικό «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης» [ΒΙΝΤΕΟ]

Απορρίπτει η Προεδρίας της Δημοκρατίας, ως λιβελλογραφήματα, δημοσιεύματα εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, και του πρώην δικηγορικού του γραφείου, περί ξεπλύματος χρήματος. Ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ως απάντηση σε δύο εφημερίδες που αναδημοσίευσαν σήμερα τις σχετικές αναφορές, και τονίζει πως στόχο έχουν την δυσφήμηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, αλλά και της Κύπρου. Βολές εξαπέλυσε, όμως, ο Πρόδρομος Προδρόμου και κατά του ΑΚΕΛ.

Για λιβελλογραφήματα και ψευδείς ισχυρισμούς, τα οποία στοχοποιούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και την Κυπριακή Δημοκρατία, και τα οποία ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος κάλεσε το μεσημέρι τους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου απέρριψε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ξένο δημοσίευμα, που εμπλέκει τον Πρόεδρο σε ύποπτες διαδρομές χρημάτων, μέσω του πρώην δικηγορικού του γραφείου, πριν από σχεδόν μια δεκαετία.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ανέφερε πως «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τη λύπη του γιατί για μια ακόμα φορά στοχοποιείται τόσο ο ίδιος όσο και η Κύπρος με λιβελλογραφήματα, τα οποία ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Τα όσα αναφέρονται ως ευρήματα, σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα του εξωτερικού, υπήρξαν αντικείμενο συστηματικής διερεύνησης από τις αρμόδιες ερευνητικές και ανακριτικές Αρχές πολλών χωρών. Μεταξύ των οποίων και οι FinCEN, και εις ουδεμία περίπτωση είτε το όνομα του Προέδρου, είτε του πρώην δικηγορικού γραφείου του δεν ευρέθη υπό διερεύνηση ως εμπλεκόμενο, όπως κακώς αναφέρεται με τους ψευδείς ισχυρισμούς που καταγράφονται στην εν λόγω ιστοσελίδα.

Η διάψευση αφορά σε δημοσίευμα του διεθνούς οργανισμού Organized Crime and Corruption Reporting Project, το οποίο γνωστοποίησε με χθεσινή ανακοίνωση το ΑΚΕΛ, και στο οποίο αναφέρονται σήμερα οι εφημερίδες Χαραυγή και Πολίτης.

Καταπέλτης ήταν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και κατά του ΑΚΕΛ, σχολιάζοντας με δηκτικό τρόπο την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το κόμμα.

Παρέπεμψε, συγκεκριμένα, για απαντήσεις στα ερωτήματα που διατύπωσε το ΑΚΕΛ, στο στέλεχος του κόμματος, Νεοκλή Συλικιώτη, Υπουργό Εσωτερικών το 2010, ο οποίος παραχώρησε την κυπριακή υπηκοότητα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε Ρώσο δισεκατομμυριούχο, που φέρεται να είναι στενός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως «στις δηλώσεις του εκείνες, ο κύριος Συλικιώτης, που είχε αναπαράγει σε δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα The Guardian στις 18 Μαρτίου 2013 ο κ. Συλικιώτης υπογράμμιζε ότι η συγκεκριμένη υπηκοότητα είχε παραχωρηθεί από την Κυβέρνηση επειδή πρόσφερε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβανομένων υπόψη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του και ότι συνέτρεχαν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που δικαιολογούν την πολιτογράφηση».

Πρόσθεσε επίσης, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει, τη λύπη και την απογοήτευσή του διότι ευρέθη κυπριακό έντυπο που αναδημοσιεύει τους σχετικούς λίβελλους, όπως σημείωσε, ενισχύοντας την επιχειρούμενη δυσφήμιση της Κύπρου και του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το ΑΚΕΛ επανήλθε στο θέμα το απόγευμα με νέα ανακοίνωση, εκφράζοντας, όπως αναφέρει, λύπη για την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις κατηγορίες διεθνών παρατηρητηρίων για υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, καθώς αντί να απαντήσει στις κατηγορίες, απαντά στα μέσα ενημέρωσης που μετέδωσαν την είδηση και στο ΑΚΕΛ που έθεσε ερωτήματα.

Το ΑΚΕΛ σημείωσε: «Επαναλαμβάνουμε: οι κατηγορίες ήταν πολύ συγκεκριμένες και σε αυτές οφειλει να απαντήσει πειστικά ο κ. Αναστασιάδης και όχι να κρύβεται πίσω απο σοφιστείες. Διερωτούμαστε γιατί, αντί να απαντήσει σε όσα αναφέρθηκαν από το παρατηρητήριο, επιλέγει να επιτίθεται σε ορισμένους εδώ στην Κύπρο».

Παρέμβαση, μέσω Twitter, και από τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη.

Στην ανάρτησή του αναφέρει συγκεκριμένα:

«Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αποπροσανατολίζει. Ποτέ δεν έκανα δηλώσεις για Abramov (εννοεί τον Ρώσο δισεκατομμυρίουχο Αλεξάντερ Αμπράμοφ στον οποίο παραχωρήθηκε η κυπριακή υπηκοότητα). Πάντοτε μιλούσα για τη διαδικασία (προσθέτει). Επενδύσεις, έρευνα Υπουργείου Οικονομικών, Αστυνομίας, Ιντερπόλ, ενημέρωση Βουλής μετά από έγκριση. Αίτηση από το Γραφείο Αναστασιάδη. (Και καταλήγει) Τα δημοσιεύματα δεν επικρίνουν για υπηκοότητα αλλά για το ξέπλυμα.»

Στο μεταξύ, τo δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης ΔΕΠΕ, σε ανακοίνωσή του, την οποία υπογράφει ο Στάθης Λεμής, Διευθύνων Σύμβουλος, τονίζει πως ουδέποτε το γραφείο βρέθηκε υπό διερεύνηση και εκφράζει την πρόθεση να κινηθεί δικαστικώς.

Είναι η πολλοστή φορά που για καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες επιχειρείται δια ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων να στοχοποιηθεί το δικηγορικό μας γραφείο.

Σημειώνει ότι είναι «καλά γνωστό πως τα όσα αναφέρονται ως στοιχεία που τάχα εμπλέκουν εταιρείες του δικηγορικού μας γραφείου σε υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος αποτέλεσαν αντικείμενο διερεύνησης από ανακριτικές αρχές ανάλογων αδικημάτων από υπηρεσίες διαφόρων χωρών μεταξύ των οποίων και εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εις ουδεμία των ερευνών, διεφάνει είτε ότι το δικηγορικό μας γραφείο είτε οποιαδήποτε εταιρεία πελατών μας εμπλέκεται σε ανάλογα αδικήματα. Ως εκ τούτου, ουδέποτε το δικηγορικό γραφείο εβρέθει υπό διερεύνηση.

Το χείριστο είναι πως η εν λόγω πλατφόρμα επικαλείται πληροφορίες όχι από τις ερευνώσες αρχές αλλά από αμφιβόλου αξιοπιστίας πήγες.

Παράλληλα, προσθέτει, επιφυλάσσει πλήρως τα δικαιώματά του εναντίον κυπριακών εντύπων που αναδημοσίευσαν τα λιβελλογραφήματα.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.