Κυπριακό: Η Κυβέρνηση απαιτεί ορθή προετοιμασία – Καθοριστική η κάθοδος της Λουτ [ΒΙΝΤΕΟ]

Καθοριστικό ρόλο, για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, αποδίδει η Κυβέρνηση στις επαφές που θα έχει στην Κύπρο, η απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες, Τζειν Χολ Λουτ. Και επαναλαμβάνει ότι για την επανέναρξη των συνομιλιών, θα πρέπει να προηγηθεί σωστή προετοιμασία με τον καθορισμό όρων αναφοράς, προκειμένου να πειστεί ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να ανάψει το πράσινο φως.

Κρίσιμο για τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, θεωρεί η κυβέρνηση, το αμέσως επόμενο διάστημα. Καθώς από τις επαφές της απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες στη Λευκωσία, Τζειν Χολ Λουτ, θα εξαρτηθεί η επιτυχία των προσπαθειών.

Θα ανοίξει το δρόμο για την τριμερή συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί με τον Γενικό Γραμματέα στην Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Και στη συνέχεια, για την άτυπη πενταμερή, σε ένα οδικό χάρτη που έχει καθορίσει ο ίδιος ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε, πάντως, ως σημαντικό το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες στη συνάντηση που είχαν στις εννέα Αυγούστου, βεβαίωσαν την ετοιμότητα τους να συνεχίσουν την προσπάθεια με τα Ηνωμένα Εθνη.

Προνοείται ότι θα γίνουν διαβουλεύσεις με την κα Τζέιν Χολ Λουτ και το επόμενο διάστημα θα είναι πράγματι καθοριστικό, αφού θα γίνουν οι διαβουλεύσεις αυτές και ενδεχομένως κάποια συνάντηση με τον ίδιο τον ΓΓ των ΗΕ μετά τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατάλληλη προετοιμασία, οι όροι αναφοράς, όπως τους χαρακτήρισαν τα ΗΕ, για να πειστούν τα ΗΕ και ο ΓΓ ότι ξεκινάμε ξανά τις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, τόνισε πως ο Πρόεδρος παραμένει αυστηρά προσηλωμένος στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών, ήδη, όπως είπε χαρακτηριστικά, από την επαύριο της διακοπής των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά.

Όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, «Και με στόχο να βρεθεί μια συμφωνία για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, αξιοποιώντας και τις παραμέτρους, τις αποφασιστικές γραμμές που έχει θέσει ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες.»

«Στην πορεία αυτή εξυπακούεται, βεβαίως, ότι θα συμβάλει και η Τουρκία, επιτρέποντας μέσα σε κατάλληλο κλίμα να γίνει διαπραγμάτευση», υπογράμμισε.

Πάντως, κατά τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπος, δεν έχει ακόμα καθοριστεί η ημερομηνία καθόδου της Τζέϊν Χολ Λουτ στην Κύπρο.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.