Κραυγή αγωνίας από τους ψαράδες της Λάρνακας - "Σε λίγο θα τρώμε μόνο κατεψυγμένα ψάρια"

Ακρως απογοητευμένοι δηλώνουν οι ψαράδες στο ψαρολίμανο Λάρνακας, καθώς η ψαριά ολοένα και λιγοστεύει με το πέρασμα του χρόνου. Την ίδια ώρα διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι δίαυλοι επικοινωνίας με το αρμόδιο τμήμα αλιείας.

Ολοένα και μειώνονται τα ψαριά στις θάλασσες τις Κύπρου, σύμφωνα με τους επαγγελματίες ψαράδες στο ψαρολίμανο της Λάρνακας. Τα τελευταία χρόνια η ψαριά είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν, και μειώνεται χρόνο με το χρόνο. 

«Φυσικά είμαι απηυδισμένος. Πρέπει να την προσέξουμε τη θάλασσα αν μη τι άλλο. Εν γίνεται να πάει ψάρεμα τον καιρό που γενούν και να πιάννεις την κουρκουνούα την τόση τζιαι να την πετάσσεις», δηλώνει ο Κλείτος Μανώλη, επαγγελματίας ψαράς.

Όπως εξηγούν στην κάμερα του ΑΝΤ1, από τους κυριότερους λόγους είναι λανθασμένες πρακτικές που ακολουθούνται και η εισβολή ξένων προς την ανατολική μεσόγειο ψαριών. 

«Η ψαριά λιγόστεψε πάρα πολύ. Με τούντα μέσα που γινήκαν. Εμφανιστήκαν τζιαι τα λεοντόψαρα, οι λαγοκέφαλοι τζιαι ώσπου πάει, η ψαριά πάει κάτω κάτω. Τελείως κάτω. Φυσικά, εν εμείναν με ψαράες». 

Οι επαγγελματίες ψαράδες σημειώνουν παράλληλα με ανησυχία την έλλειψη δίαυλων επικοινωνίας με το αρμόδιο Τμήμα Αλιείας. 

«Το τμήμα αλιείας έρκετε δαμέ, φακκά μιαν αμμαθκιά τζιαι φέυκει. Ποια επαφή; Να πάσιν οι ψαράες στο τμήμα αλιείας να κουβεντιάσουν; Να πάσιν. Γιατί εν πάσιν; Η το τμήμα αλιείας νάρτει να τους καλέσει»

Η κίνηση στο ψαρολίμανο Λάρνακας είναι μηδαμινή καθώς ελάχιστοι ψαράδες βρίσκονται εκεί για να πουλήσουν τα ψάρια τους, όπως ελάχιστη είναι η ζήτηση. 

Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.