Συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί: Διαφώνησαν επί της ουσίας καθόρισαν όμως διαδικασία [ΒΙΝΤΕΟ]

Τα επόμενα διαδικαστικά βήματα για επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης τους ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί. Πλέον η προσοχή επικεντρώνεται στη νέα κάθοδο της Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί και στην αναμενόμενη τριμερή συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Την ελάχιστη κοινή συνισταμένη για αποτροπή νέου αδιεξόδου στην προσπάθεια επανέναρξης της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού βρήκαν κατά τη διάρκεια της τρίωρης και πλέον συνάντησης τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί. Αφού διαπιστώθηκαν εκ νέου οι διαφορές που χωρίζουν τις δυο πλευρές σε βασικά και κεφαλαιώδης ζητήματα, συμφωνήθηκε εντούτοις ένας οδικός χάρτης με τελικό στόχο την συμφωνία για επανάληψη των συνομιλιών.

Όπως ανέφερε τα Ηνωμένα Έθνη σε ανακοίνωση τους «Αποφάσισαν να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την εμπλοκή στις προσπάθειες που θα καταβληθούν από την κ. Τζέιν Χολ Λουτ για να καταλήξουν στους όρους αναφοράς, που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή δομημένων και προσανατολισμένων σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε λύση, με την αίσθηση του επείγοντος. Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν επίσης να ανακοινώσουν την ετοιμότητά τους για μια τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ μετά τη ΓΣ των ΗΕ στη Νέα Υόρκη για να προγραμματίσουν τα περαιτέρω βήματα.

Μετά από αυτά τα βήματα πιθανόν να προκύψει σύγκλιση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπογράμμισε την ανάγκη τερματισμού των τουρκικών έκνομων ενεργειών στις θάλασσες της Κύπρου αλλά και των προκλήσεων με επίκεντρο τα Βαρώσια, προκειμένου να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος ανέφερε «έτσι ώστε όχι δια λόγων, αλλά δια έργων η Τουρκία να συμβάλει θετικά στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος, αλλά και όχι μόνον. Δια ενεργειών και πράξεων να βοηθήσει ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα που άπτονται των δικών της ευθυνών. Θεμάτων όπως είναι οι εγγυήσεις, τα στρατεύματα και σημαντικά άλλα θέματα που άπτονται ουσιωδών θεμάτων». 

Σε ότι αφορά την πρόταση για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου, την οποία ο Μουσταφά Ακιντζί έβαλε στην συζήτηση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή

«Έχω τεκμηριωμένα επιχειρηματολογήσει, σημείωσε, γιατί κάτι ανάλογο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, αφού ΑΟΖ έχουν τα κυρίαρχα κράτη και όχι οποιαδήποτε επιτροπή και συνεπώς, μόνο τα κυρίαρχα κράτη αδειοδοτούν ή αποφαίνονται εν γένει για την ΑΟΖ τους. Δεν παρέμεινα, όμως, στην απόρριψη ή στην άρνηση αποδοχής της πρότασης που υπέβαλε ο κ. Ακιντζί. Προχώρησα σε αντιπροτάσεις οι οποίες πραγματικά δημιουργούν το αίσθημα ασφάλειας της άλλης κοινότητας».


Μεταξύ άλλων οι αντιπροτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προνοούν την άμεση ενημέρωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη για ενεργειακές εξελίξεις και τις σχετικές αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βάση η ΔΔΟ αλλά αποκεντρωμένη

Η βάση λύσης του Κυπριακού είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, η οποία θα οδηγεί σε λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, συμβατό με τα υπόλοιπα κράτη μέλη του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπογράμμισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι η πρόταση του για αποκέντρωση εξουσιών θα απασχολήσει ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών, σημείωσε ωστόσο τη διαφωνία που εξακολουθεί να υφίσταται στο θέμα της θετικής ψήφου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως «έχω επεξηγήσει ότι η πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται από τα ψησίματα ΟΗΕ, από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και από τις εκθέσεις ΓΓ, δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα. Όμως η εμμονή σε μια θετική ψήφο εξουδετερώνει εν τη ουσία τη μη αριθμητική ισότητα και αντίθετα θέτει τη μια κοινότητα να εγκλωβίζει την άλλη στις δικές της αποφάσεις, αφού εκ των αποφάσεων της θετικής ψήφου εκείνης της κοινότητας θα εξαρτάται η απόφαση».

Η συνάντηση ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου τετ α τετ των δυο ηγετών, ενώ εντύπωση προκάλεσε η ενέργεια της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ να αποχωρήσει από το τραπέζι στο οποίο παρακάθισαν οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί, ενώ οι κινηματογραφιστές εξακολουθούσαν να καταγράφουν πλάνα.


Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.