Πλήρης στήριξη στα κυρίαρχα δικαιώματα της ΚΔ από την 1η Τετραμερή Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη [ΒΙΝΤΕΟ]

Πλατύς ο δρόμος για εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή και των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην Αθήνα συνήλθε σήμερα η πρώτη Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη, με τη συμμετοχή Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτείων.

Στήριξη χωρίς αστερίσκους στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύσσει τους ενεργειακούς της πόρους, παρείχε η 1η Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη διάσκεψη, που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα, συμμετείχαν ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών αρμόδιος για θέματα ενέργειας Φράνσις Φάνον, και οι υπουργοί ενέργειας της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης, του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ και της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος ενημέρωσε του ομολόγους του για τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στις Κυπριακές θάλασσες.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, «Είμαι πολύ ευτυχής που έλαβα την αλληλεγγύη και την πλήρη υποστήριξη των συναδέλφων μου αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών στο δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους».

Την πλήρη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία έναντι της προκλητικότητας της Αγκυρας η οποία εκφράζεται και στην κοινή δήλωση που υιοθετήθηκε, υπογράμμισαν στις δηλώσεις του και οι υπουργοί ενέργειας Ελλάδας και Ισραήλ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε πως «Η συνεργασία, των 3 συν 1, δεν είναι συνάντηση εναντίον οποιασδήποτε χώρας, είναι μια συνάντηση υπέρ του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συνθηκών. Πρόκειται για μια συνάντηση που στοχεύει στην προώθηση της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή».

Από πλευράς Ισραήλ, ο κ. Στάινιτζ σημείωσε, επίσης, νόημα την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.

Ο κ. Στάινιτζ είπε πως «Μαζί να φθάσουμε σε μια συμφωνία σχετικά με την ανταπόκρισης σε έκτακτες καταστάσεις στις διαφορές επιχειρήσεις ΦΑ στην Ανατ. Μεσόγειο. Αντί να είμαστε μόνη η κάθε χώρα μπορούμε να έχουμε ένα δίκτυο ανταπόκρισης σε έκτακτές ανάγκες».

Από πλευράς του ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών Φράνσις Φάνον, σημείωσε την σημασία των συμμαχιών και της συνεργασίας που έχουν αναπτύξει οι χώρες της περιοχής μεταξύ τους.

Την ίδια ώρα ο κ. Φάνον είπε, ότι «Είμαστε εδώ σήμερα και εστιάζουμε στην ενέργεια στην περιοχή, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπου η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει γέφυρα για ευρύτερη πολιτική σταθερότητα και οικονομική πρόοδο».


Συμφωνήθηκε, παράλληλα, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την υπογραφή της συμφωνίας υλοποίησης του αγωγού East Med για μεταφορά φυσικού αερίου δια θαλάσσης από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης συζητήθηκε και η επέκταση της συνεργασίας σε νέους ενεργειακούς τομείς, καθώς και στην αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων και άλλων απειλών για την ασφάλεια. Ενώ αποφασίστηκε η σύσταση τεχνικής ομάδας εργασίας, η οποία θα αναφέρεται τακτικά στους Υπουργούς.


Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...