Στο «φουλ» τα κλιματιστικά – Πώς να περιορίσετε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας [ΒΙΝΤΕΟ]

«Οι κλιματικές αλλαγές που βλέπουμε είναι αποτέλεσμα της κατάχρησης που κάνουμε όσον αφορά την ενέργεια».

Για τους τρόπους εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας που υπάρχουν με αφορμή τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες που παρατηρούνται και την μεγάλη χρήση κλιματισμού που γίνεται τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη, μίλησε στο «Μέρα Μεσημέρι» ο  Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΠΑΚ, Αβραάμ Γεωργίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργίου, «Η εξοικονόμηση είναι ο πιο γρήγορος, ο πιο φθηνός και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσουμε σε αυτά όλα που βλέπουμε στο παγκόσμιο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη».

Πρόσθεσε δε, πως «Αυτές  όλες οι κλιματικές αλλαγές που βλέπουμε είναι αποτέλεσμα της κατάχρησης που κάνουμε όσον αφορά την ενέργεια».

«Τα δεδομένα, συνέχισε, έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και στην Κύπρο. Στην Κύπρο προς το παρόν έχουμε “χαλαρό” καλοκαίρι αλλά σύντομα θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιούμε όλες τις διευκολύνσεις που έχουμε. Φθάνει όμως να τις χρησιμοποιούμε σωστά», υπογράμμισε.  

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργίου εξήγησε πως με ποιον τρόπο μπορεί ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση να εξοικονομήσει 25 – 40% ενέργεια χωρίς να στερηθούμε ούτε τα κλιματιστικό ούτε οτιδήποτε άλλο. μ

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργίου, ανέφερε πως: «την ενέργεια φάντασμα την έχει μάθει όλος κόσμος. Είναι η ενεργεία η οποία ασκόπως σπαταλούμε αφήνοντας τις συσκευές μας είτε σε αναμονή είτε πάνω στην πρίζα χωρίς να την χρησιμοποιούμε. Αυτή η ενέργεια όταν μετατραπεί σε λεφτά για το κυπριακό νοικοκυριό σε μια διμηνία κυμαίνεται ανάμεσα σε 40 με 90 ευρώ».

«Συνεπώς, σημείωσε, αυτό μπορεί αν σου δώσει ένα 10-15% μείωση».

Όσον αφορά την ενέργεια «Δούρειος Ίππος» ο κ. Γεωργίου είπε: «Προσδώσαμε αυτό το όνομα στο Πανεπιστήμιο, για να προσδώσουμε το ύπουλο αυτού του είδους της ενέργειας. Για παράδειγμα: αγοράσαμε ένα ψυγείο και το βάλαμε στην πρίζα. Επειδή το ψυγείο μας έχει ένα εγκέφαλο και ξέρει ότι οι θερμοκρασίες του για την κατάψυξη και για την ψύξη, λειτουργεί αναλόγως αυτών των παραμέτρων».

«Εμείς, συνέχισε, θεωρούμε ότι έχουν μυαλό τα μηχανήματα μας και ελέγχουν τα πάντα όμως δεν ελέγχουν τα πάντα. Πόσες φορές ακούσαμε το ψυγείο μας να μουγκρίζει; Ο λόγος που το κάνει αυτό είναι διότι σου στέλνει το μήνυμα ότι δεν λειτουργεί σωστά και αν για παράδειγμα χάλασε ο θερμοστάτης του εκεί που χρειαζόταν 20 σεντ την ημέρα να λειτουργεί τώρα χρειάζεται 60 σεντ.»

«Άρα, κατέληξε, αυτά τα πράγματα πρέπει να τα κοιτάζουμε».

Περισσότερες πληροφορίες στο ρεπορτάζ που ακολουθεί


Επιμέλεια: Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.