«Η Τουρκία ναρκοθετεί το δρόμο των συνομιλιών» - Ευκαιρία για ξεκαθάρισμα προσθέσεων μια να διάσκεψη [ΒΙΝΤΕΟ]

Αλλότρια κίνητρα της Τουρκίας, διαβλέπει η Κυβέρνηση να κρύβονται πίσω από τις χθεσινές αναφορές του Υπουργού της των Εξωτερικών, περί δήθεν πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση δυο κρατών.

Αλλότρια κίνητρα της Τουρκίας, διαβλέπει η Κυβέρνηση να κρύβονται πίσω από τις χθεσινές αναφορές του Υπουργού της των Εξωτερικών, περί δήθεν πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση δυο κρατών. Οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκάλεσαν νέα αντιπαράθεση στο εσωτερικό μέτωπο. Ενώ το ζήτημα της συνδιαχείρισης του Φυσικού Αερίου θα θέσει και στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου ο Μουσταφά Ακιντζί, μετά και την χθεσινή απαντητική επιστολή του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Έντονο προβληματισμό διατυπώνει η Λευκωσία για την χρονική συγκυρία των δηλώσεων του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Κυβέρνηση διαψεύδει και σήμερα κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, περί δήθεν αναφορών του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για λύση δυο κρατών.

Αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν οι αναφορές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ναρκοθέτησης του δρόμου που οδηγεί στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Σε ότι αφορά τη συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί στις εννέα Αυγούστου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σημείωσε ότι αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για την πραγματοποίηση ανοικτής συζήτησης επί όλων των ζητημάτων.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε πως «Ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει αυτή η συνάντηση για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο που θα πρέπει να είναι η κατάλληλη προετοιμασία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ελπίζοντας ότι θα συμβάλει και η Τουρκία όχι μόνο με δηλώσεις, αλλά σταματώντας αυτές τις ενέργειες, εχθρικές ενέργειες προς την Κυπριακή Δημοκρατία που κάθε άλλο παρά βοηθούν».

Η Κυβέρνηση βλέπει, επίσης, ενδεχόμενη πραγματοποίηση άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης ως ευκαιρία για να καταθέσει η κάθε πλευρά τις θέσεις της, ώστε να υπάρξει ξεκαθάρισμα προθέσεων και της εικόνας.

Απαράδεκτη θεωρεί, την ίδια ώρα, η τουρκοκυπριακή πλευρά την επιστολή του Νίκου Αναστασιάδη με την οποία απάντησε στην πρόταση του Μουσταφα Ακιντζί για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου.

Ο εκπρόσωπος της λεγόμενης προεδρίας Μπαρίς Μπουρτζίου, με σημερινές δηλώσεις, ανάφερε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί θα θέσει το θέμα στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, ο Μπουρτζίου ανέφερε πως «Θέλουμε να γίνει κατανοητό ότι οι Τ/κ πρέπει να μετέχουν σε όλα τα στάδια των ενεργειών που αφορούν τους υδρογονάνθρακες και να έχουν λόγο στις διαδικασίες. Εάν δημιουργηθεί ένα ταμείο είναι και αυτό κάτι που πρέπει να αποφασιστεί από κοινού. Οι μονομερείς αποφάσεις της «νότιας Κύπρου», και το ταμείο που δημιούργησε, για τους Τ/κ δεν αποτελεί εγγύηση και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τα δικαιώματα στο έλεος της ε/κ διοίκησης».

Σχολιάζοντας την τουρκοκυπριακή αντίδραση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε τις συγκλίσεις που διασφαλίζουν και τα δικαιώματα των Τ/κ στους υδρογονάνθρακες.

Ο κ. Προδρόμου τόνισε πως «Η λύση του Κυπριακού που προνοεί μία διακυβέρνηση που θα συμμετέχουμε από κοινού, ένα κοινό κράτος δεν είναι στο έλεος κανενός οι φυσικοί πόροι η κάθε κοινότητα θα έχει μερίδιο που της αναλογεί. Αυτή ήταν η συνεννόηση που έχει γίνει εδώ και χρόνια ανάμεσα στις δύο πλευρές. Γι' αυτόν τον λόγο για παράδειγμα στον Κραν Μοντανά, είχαμε φτάσει πολύ κοντά σε μία στρατηγική συμφωνία καταρχήν όπως την λένε τα ΗΕ, χωρίς να τίθεται εκεί θέμα φυσικού αερίου.»

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στην επιστολή του μεταξύ άλλων υπενθυμίζει τη σύγκλιση που υπήρξε στο παρελθόν πως οι δραστηριότητες στο θέμα των υδρογονανθράκων θα αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα μετά από μια συνολική λύση και θα τύχουν χειρισμού από κοινού.

Το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει με πειστικό και αποφασιστικό τρόπο ότι η λύση που συζητά είναι η επανένωση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και όχι συνομοσπονδία ή λύση δυο κρατών.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου: «Ως ΑΚΕΛ δεν έχουμε ως κριτήριο τι λέει ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ενδεχομένως για τις δικές του σκοπιμότητες, για να κρίνουμε τον κ. Αναστασιάδη και τις θέσεις του. Εδώ και καιρό συσσωρεύονται ενδείξεις ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζήτησε και βολιδοσκόπησε επανειλημμένα ξένους αξιωματούχους, διπλωμάτες, καθώς και Κύπριους πολιτικούς και δημοσιογράφους για λύση δύο κρατών».

Το ΑΚΕΛ αγνοεί τις προσπάθειες τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέβαλε τα τελευταία δυο χρόνια επαναβεβαιώνοντας επανειλημμένως ότι επιδιώκει λύση στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, ήταν η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

«Δεν είναι δυνατόν, σημείωσε, ακόμα και σήμερα, στο μέσο αυτής της κρίσης που συντηρεί η Αγκυρα, το ΑΚΕΛ να επιχειρεί να συντηρήσει το αντιπολιτευτικό σενάριο που καταλογίζει ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποδίδοντάς του εκείνο που και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ άκουσε από το στόμα του κ. Τσαβούσογλου, όταν τον επισκέφθηκε επί τούτου στην Τουρκία, ότι δηλαδή επιδιώκει τη δημιουργία αποσχιστικού κράτους στα κατεχόμενα».

Την ανάγκη να αποφευχθούν οι παγίδες που στήνει η Τουρκία υπογραμμίζει η ΕΔΕΚ. Τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, γύρω από το ζήτημα της επιστολής του

Μουσταφά Ακιντζί αλλά και της πραγματοποίησης της συνάντησης της 9ης  Αυγούστου έψεξε το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Τέλος το ΕΛΑΜ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ως αναμενόμενα πολιτικά παιχνίδια.Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.