Ιδιώτες γιατροί και νοσηλευτήρια: Τέσσερις όροι για να πουν «ναι» για ένταξη στο ΓεΣΥ [ΒΙΝΤΕΟ]

Εισηγούνται αλλαγές, ώστε να ενταχθούν στο σύστημα.

Νέα παρέμβαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητούν ιδιώτες γιατροί και ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Του απέστειλαν γραπτώς τα θέλω αλλά και τις προϋποθέσεις που θέτουν για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, και πλέον αναμένουν στο ακουστικό για καθορισμό μεταξύ τους συνάντησης.

Νέα προσπάθεια για να γίνει επιτέλους εφικτή η συμμετοχή των ειδικών ιατρών και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα επιστολή την οποία έχει στα χέρια του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με κοινοποίηση στον Υπουργό υγείας, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά και τους οργανωμένους ασθενείς , καταγράφονται τα θέλω του Παγκύπριου ιατρικού συλλόγου, του παγκύπριου συνδέσμου ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, της Ένωσης Ιδιωτών ιατρών Κύπρου και της πλατφόρμα ιδιωτικής ιατρικής για να ανοίξει η πόρτα εισόδου τους στο ΓεΣΥ.

-    Το όφελος του δικαιούχου να μπορεί να τον ακολουθεί, έτσι που να του επιτρέπει την ελεύθερη επιλογή ιατρού και νοσηλευτηρίου. Οι αμοιβές (εξωνοσοκομειακά και ενδονοσοκομειακά) θα είναι συμφωνημένες με οροφή τις επικαιροποιημένες τιμές και οι δικαιούχοι, εκεί που χρειάζεται, θα καταβάλλουν συμπληρωμή.

-    Δημιουργία μετά από νομική επεξεργασία, ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, που θα είναι αποδεκτό τόσο από τον ΟΑΥ όσο και από την ιατρική κοινότητα.

-    Ελεύθερη επιλογή ιατρού στην πρωτοβάθμια φροντίδα και αμοιβή ανάλογα με την εργασία. Ρυθμίσεις που θα εξαλείψουν τους χρόνους αναμονής και προάγουν τον υγιή ανταγωνισμό προς όφελος των ασθενών.

Τέταρτον, όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο ιατρικός κόσμος επιδεικνύοντας την κοινωνική ευαισθησία που τον διακρίνει θέλει να συνδράμει εμπράκτως στην φροντίδα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Για αυτό και προτείνουν

    - Την διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού στον ιατρό και το νοσηλευτήριο της επιλογής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 η πρόταση αυτή συζητήθηκε προφορικώς με τον Υπουργό τόσο σε επίσημες όσο και σε άτυπες παρασκηνιακές συναντήσεις. Ωστόσο για να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις αυτές θα πρέπει να προηγηθούν νεες νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα αλλάξουν ουσιαστικές παραμέτρους του υφιστάμενου γενικού σχεδίου υγείας. Το επόμενο καθοριστικό βήμα είναι η συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας . Ενα ραντεβού το οποίο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρων και εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.Ευγενία Σέργη

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.