Τσαβούσογλου εναντίον Αναστασιάδη: "Άλλα λέει σε μένα, άλλα στον Ακιντζί, άλλα στην Ελλάδα"

Ναι σε πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, αλλά δεν θα συνεχίσουμε από το σημείο στο οποίο είχαμε μείνει στο Crans Montana, δήλωσε στη συνέντευξή του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και χρέωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πως άλλα λέει στον ίδιο και άλλα σε άλλους, ενώ επέμεινε πως ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως καλύτερη, τη λύση των δύο κρατών.

Την ετοιμότητα της Τουρκία, να μετάσχει σε μια νέα άτυπη, πενταμερή Διάσκεψη, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, διαμήνυσε, σε συνέντευξή του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Εσπευσε, ωστόσο, να τονίσει πως θέση της Τουρκίας είναι ενάντια στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο είχαν μείνει στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά, και πως αυτό που επιδιώκει η χώρα του είναι, κατά την αναφορά του, ξεκαθάρισμα των θέσεων και προθέσεων του Νίκου Αναστασιάδη.  

"Δεν είναι δηλαδή για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα. Αν αυτή η ανεπίσημη πενταμερής πραγματοποιηθεί, θα είναι για να ακουστούν οι απόψεις όλων. Δηλαδή δεν είναι για νέες διαπραγματεύσεις ή για διαπραγματεύσεις από εκεί όπου έμειναν."

Οι κατηγορίες εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αυτό που ξεχωρίζει στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, από τη συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TGRT, καθώς χρέωσε στον Νίκο Αναστασιάδη, πως άλλα λέει στον ένα συνομιλητή του και άλλα στον άλλο. 

"Ιδιαίτερα είναι σημαντικό για να ακούσουμε την πραγματική άποψη του Αναστασιάδη. Είναι ο Αναστασιάδης που θα τα καθορίσει όλα; Οχι. Εχουμε κι εμείς απόψεις, αλλά ο Αναστασιάδης σε μένα λέει κάτι, πηγαίνει στον Ακιντζί και λέει κάτι άλλο. Στην Λουτ λέει κάτι άλλο. Στην Ελλάδα λέει κάτι άλλο. Λέει σε όλους κάτι διαφορετικό. Δηλαδή εδώ πρέπει σε όλους να πει ειλικρινά την άποψή του."

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εντονότερα από ότι η σχετική αναφορά του σχετικά με τη Διάσκεψη για το Κυπριακό πριν από δύο χρόνια, επανέλαβε τον ισχυρισμό πως στις συζητήσεις που είχε ο ίδιος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Κραν Μοντάνα, ο Νίκος Αναστασιάδης του είπε ότι η καλύτερη λύση είναι η λύση των δύο κρατών. 
Και ισχυρίστηκε πως στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη, του είπε ότι δεν κατάφερε να πάρει στήριξη από τη διεθνή κοινότητα για κάτι τέτοιο. 

"Για παράδειγμα ο Αναστασιάδης εκεί στο Κραν Μοντάνα μου είπε ότι η καλύτερη λύση είναι η λύση δύο κρατών. Τον ρώτησα τον λόγο και μου είπε επειδή οι Ε/Κ δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτε με τους Τ/Κ. Δεν θέλουν να διαμοιραστούν τις αρμοδιότητες. Δεν θέλουν να διαμοιραστούν την εξουσία. Και μάλιστα είναι πολύ ενδιαφέρον, δεν θέλουν να διαμοιραστούν ούτε τα νοσοκομεία."

Σε σχέση με τα μέτρα που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση εναντίον της Τουρκίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε τη Γερμανία να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή στο θέμα των κυρώσεων, τις οποίες πάντως, χαρακτήρισε συμβολικές και κυρώσεις χωρίς αξία. 

Και με στόμφο υπέδειξε προς τους Ευρωπαίους εταίρους: «Φτάνει να είναι αντικειμενικοί και ουδέτεροι.» 

Σε σχέση ειδικότερα με το θέμα των παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι, αυτή τη στιγμή, δεν είναι απαραίτητες επιπλέον γεωτρήσεις ή γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο. 

"Για την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά για τις περιοχές κοντά στην Κύπρο είπαμε ότι είμαστε μέσα για μια συμφωνία για τον διαμοιρασμό του πετρελαίου. Φτάνει τα δικαιώματα του λαού της ΤΒΚ να τους τα δώσουν. Στηρίζουμε τα βήματα που γίνονται για τον διαμοιρασμό των πηγών." 

Η Τουρκία, κατέληξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζει την επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα «σε ένα πακέτο», είτε πρόκειται για το Αιγαίο, είτε για την ανατολική Μεσόγειο.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.