Ομόφωνα το Συμβούλιο Αρχηγών απέρριψε την "πονηρή" πρόταση Ακιντζί [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Ομόφωνο "όχι" από Συμβουλιο Αρχηγών στην πρόταση Ακιντζί για συν-διαχείριση του Φυσικού Αερίου. Οι πολιτικοί αρχηγοί εξουσιοδότησαν παράλληλα τον πρόεδρο να απαντήσει αναλόγως τόσο στον κατοχικό ηγέτη όσο και τον ΓΓ των Η.Ε.

Ομόφωνα και κατηγορηματικά, απέρριψε το Συμβούλιο Αρχηγών την «πονηρή» πρόταση Ακιντζί και Άγκυρας για συν-διαχείριση του Φ.Α. Και αυτό καθώς, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που ανέγνωσε ο Υφ. Παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, η εν λόγο πρόταση αποπροσανατολίζει αφ ενός από την ουσία του κυπριακού και αφ ετέρου πλήττει να καλώς νοούμενο συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Παράλληλα το σώμα, το οποίο συνεδρίασε στην επαρχιακή διοίκηση Λεμεσού εξουσιοδότησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να μεταφέρει και να αιτιολογήσει παράλληλα την απάντηση της Λευκωσίας τόσο στον Ακιντζί, όσο και κυρίως στον ΓΓ των Η.Ε. 

Παρά το γεγονός, ότι στη διάρκεια της συνεδρίας κοινή ήταν η προσέγγιση όλων των αρχηγών, ότι η πρόταση Ακιντζί οδηγεί στη διχοτόμηση της Κύπρου, μέσα από την υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αναγνώριση του ψευδοκράτους, δεν έλειψαν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το περιεχόμενο της απάντησης της Λευκωσίας, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να προαναγγέλλει την αποστολή σχετικής επιστολής προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς όπως έσπευσε να επισημαίνει υπάρχουν πολλά ζητήματα που το κοινό ανακοινωθέν δεν καλύπτει τις θέσεις του ΑΚΕΛ. 
 
Η πρόταση Ακιντζί αποπροσανατολίζει από αυτό τον εθνικό στόχο της λύσης του κυπριακού, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, απαντώντας εμμέσως και στις δηλώσεις Κυπριανού. 

Πλήρως καλυμμένοι από το κοινό ανακοινωθέν δήλωσαν πάντως και οι υπόλοιποι των πολιτικών αρχηγών, με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ να επιμένει στην ανάγκη χάραξης μία νέας στρατηγικής. 

Υπέρ της απόρριψης της πρότασης Ακιντζί τάχθηκε με ανακοίνωση του και το ΕΛΑΜ.

Κοινό ανακοινωθέν


Γραπτό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρία του συμβουλίου, στο κτήριο της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, και ανέγνωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, σημειώνει ότι η «πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς αποπροσανατολίζει από την ουσία του προβλήματος του Κυπριακού και την ανάγκη άμεσης επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο - αν υπάρχει η απαραίτητη βούληση από όλους τους εμπλεκομένους- την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τονίζει ότι η πρόταση του κ. Ακιντζί «περιέχει πρόνοιες που δεν εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού στο σύνολό του».Την ίδια στιγμή, συνεχίζει το ανακοινωθέν, «το Συμβούλιο Αρχηγών εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει τεκμηριωμένα για τα αρνητικά που εμπεριέχονται στην πρόταση του κ. Ακιντζί, τόσο στον ίδιο όσο και στον ΓΓ των ΗΕ, από τους υπόλοιπους αποδέκτες της επιστολής του».

Ο κ. Πάλμας είπε ότι το ανακοινωθέν είναι ομόφωνο, προσθέτοντας ότι για τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, το κάθε κόμμα θα εκφράσει τις απόψεις και τις θέσεις του.Πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία «έγινε μια πολύ εποικοδομητική και πολύ ουσιαστική συζήτηση. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι τα κόμματα έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις σε επιμέρους θέματα, αυτό έγινε και σήμερα. Το σημαντικό και ουσιαστικό από αυτή τη συνεδρία είναι η ομόφωνη προσέγγιση σε ό,τι αφορά την πρόταση του κ. Ακιντζί».

Σε ερώτηση πότε θα σταλεί η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Πάλμας είπε ότι «άμεσα θα ετοιμαστεί μια επιστολή περιεκτική, θα απαντά σημείο προς σημείο σε όλα τα οποία προκύπτουν μέσα από την επιστολή του κ. Ακκιντζί και θα σταλεί στον ΓΓ των ΗΕ και στον κ. Ακιντζί».

Σύμφωνα δε με τα όσα διέρρευσαν στον τ/κ τύπο, η πρόταση 9 σημείων του Ακιντζί προβλέπει: 


Την Δημιουργία κοινής επιτροπής υδρογονανθράκων, με αρμοδιότητα τον διαμοιρασμό των εσόδων, και τον καθορισμό των προτεραιοτήτων χρήσης τους. Την επανεξέταση των υφιστάμενων αδειοδοτήσεων, και την απόφαση επί των όποιων νέων συμβολαίων. 

Η Επιτροπή θα τελεί υπό την Αιγίδα των ΗΕ, με την ΕΕ να συμμετέχει ως παρατηρητής. Οι δυο κοινότητες θα εκπροσωπούνται ισότιμα (από δυο μέλη) και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με συναίνεση. 

Με αυτή την διαδικασία, η εν λόγω επιτροπή, θα αποφασίσει και για τις αδειοδοτημένες θαλάσσιες περιοχές οι οποίες, κατά τον Ακιντζί, συμπίπτουν.

Επιπλέον, η κοινή επιτροπή θα έχει την αρμοδιότητα του μελλοντικού προγραμματισμού για το πώς θα φτάσουν τα αποθέματα στις διεθνείς αγορές και άλλα παρόμοια θέματα. 

Ξεχωριστό σημείο αποτελεί και η πρόταση για δημιουργία ενός κοινού ταμείο από τα έσοδα των υδρογονανθράκων. 

Κυριάκος Πομηλορίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.