Κρίσιμη συνάντηση τη Δευτέρα του Υπουργού με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Νεος κύκλος παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ Παγκύπριου ιατρικού συλλόγου και Υπουργείου Υγείας. Κρίσιμη συνάντηση τη Δευτέρα του Υπουργού και με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Ενώ ο ΟΚΥΠΥ ετοιμάζεται για το ταξίδι στην Ελλάδα για αναζήτηση γιατρών για τις πρώτες βοήθειες. Δηλώσεις του προέδρου του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου για την κάθοδο ΟΚΥΠΥ στην Ελλάδα.

Σε εξέλιξη άτυπες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του Παγκύπριου ιατρικού συλλόγου με το Υπουργείο Υγείας. Στόχος να εξευρεθεί η χρυσή τομή για το μεγάλο Ναι του συλλόγου. 

Όπως εξήγησε ο Αντιπρόεδρος ΠΙΣ Μάριος Καραισκάκης «Υπάρχουν άτυπες συναντήσεις να το πως έτσι /νομίζω ότι Δευτέρα που έχουν την συνάντηση τα νοσηλευτήρια το ΠΑΣΙΝ με το Υπουργείο Υγείας ίσως να δώσει το πρώτο στίγμα σε ποια κατεύθυνση κινούμαστε και το τόνισα από την αρχή οτι ο ιατρικός κόσμος ο παγκυπριος ιατρικός σύλλογος μαζί με τον ΠΑΣΙΝ είναι στο ίδιο αεροπλάνο» 

Στη συνάντηση της Δευτέρας, αναμένεται να συζητηθούν όλα τα αιτήματα του ΠΑΣΙΝ αλλα και όσα έχουν ήδη υλοποιηθεί. Υπενθυμίζεται πως με αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε το Σχέδιο Παροχής Κυβερνητικών Χορηγιών σε Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια με σκοπό τη διαπίστευση και παραχωρήθηκαν πολεοδομικά κίνητρα με αύξηση 20% στον συντελεστή δόμησης για την αναβάθμιση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί στον ΠΑΣΙΝ και η παραχώρηση Σχεδίου Κινήτρων για αγορά ή και αναβάθμιση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ως κρατική ενίσχυση προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που θα επιλέξουν να εντάξουν τις υπηρεσίες τους στο ΓεΣΥ. 

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον οργανισμό ασφάλισης υγείας αυξάνονται καθημερινά οι εγγραφές ειδικών ιατρών στο σύστημα. «Ναι αυξάνονται οι ειδικοί ιατροί έχουμε συνεχή ροή αιτήσεων,  έχουμε αρκετά μεγάλο αριθμό αιτήσεων έοχυν έρθει και την περασμένη και αυτήν την εβδομάδα οι οποίες εξετάζονται οπόταν θα δείτε να προσαρμόζεται ο αριθμός των ειδικών μέσα στο σύστημα.» είπε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΟΑΥ Έφη Καμμίτση.

Οσον αφορά τα κρατικά νοσηλευτήρια, ο οργανισμός κρατικών υπηρεσιών υγείας προκήρυξε 35 νεες θέσεις ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Την ίδια ώρα για τις 20 θέσεις ιατρών που αναζητούνται για κάλυψη αναγκών στα τμήματα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών ο ΟΚΥΠΥ ετοιμάζεται για την Ελλάδα. 

Σε δηλώσεις του ο Χάρης Χαριλάου Λειτουργός ΟΚΥΠΥ τόνισε  ότι «Πρέπει να παμε στοχευμένα και όχι αν μου επιτρέπεται ο ορος ατάκτος παμε με προγραμμα έτσι ώστε να υπαρχει και αποτέλεσμα. Ειμαστε σε επικοινωνία με όλους τους ιατρικούς συλλογους σε όλες τις πολεις Αθήνα Θεσσαλονίκη στην Πατρα και σε άλλες περιοχές και ευελπιστούμε ότι θα υπαρχει το ανάλογο ενδιαφέρων.» 

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως μέχρι σήμερα το μεσημέρι δεν είχε επίσημη ενημέρωση. 

«Γνωρίζω ότι υπάρχει μία αντίδραση των Κυπρίων συναδέλφων μας στους θεσμούς της κυβέρνησης η οποία σε μεγάλο βαθμό μας βρίσκει και εμάς σύμφωνους κατα συνέπεια η θέση μας ειναι ότι αν υπαρχει έλλειψη ιατρών στην Κυπρο αυτός ειναι κια ο λογος που αναζητούνται Ελληνες ιατροί αυτο ειναι κάτι θετικό αν όμως επιδιώκει οποιοσδήποτε να χρησιμοποιήσει ως πίεση μετακίνηση Ελλήνων Ιατρών προς τους ντόπιους Κύπριους συναδέλφους μας αυτό δεν το βλεπουμε θετικό.» 

Την ίδια ώρα ο φαρμακευτικός σύλλογος απευθύνει έκκληση προς το Υπουργείο Υγείας να δώσει στους ιδιώτες φάρμακα απο τα κρατικά φαρμακεία. 

«Οι φαρμακοποιοί δεν ευθύνονται για τις ελλείψεις αλλα είμαστε εμείς που πρέπει να δικαιολογήσουμε αυτα τα αδικαιολόγητα./ θεωρούμε ότι σε πολλές περιπτώσιες οι ελλειψεις είναι πλασματικές δηλαδή το ιδιο το σύστημα το λογισμικό το οποιο εμποδίζει τον φαρμακοποιό απο το να δώσει ανταλλάξιμα φάρμακα 

Ο οργανισμός ασφάλισης υγείας διαβεβαιώνει πως οι αναβαθμίσεις στο σύστημα για διευκόλυνση των φαρμακοποιών συνεχίζονται. 

Ευγενία Σέργη

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.