Δεν κάνει βήμα πίσω από τις προκλήσεις η Τουρκία - "Γελοία" χαρακτηρίζει την αλληλεγγύη ΕΕ προς ΚΔ

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει η Τουρκία από τις παράνομες ενέργειές της, παρά τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 Βγαίνει στην αντεπίθεση, απειλώντας ότι αν της επιβληθούν κυρώσεις, θα αυξήσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δεν διστάζει να χαρακτηρίσει γελοία την αλληλεγγύη της Ευρώπης προς την Κύπρο.

«Κανένας δεν εχει δικαίωμα να ανακατεύεται» δήλωσε εμφαΝτικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχοντας δίπλα του τον ομόλογό του της Ελβετίας, ο οποίος ανακοίνωσε πρωτοβουλία διαλόγου, μεταφέροντας τις θέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας.  

Δεν βάζει νερό στο κρασί της η Τουρκία, που απαξιωτικά γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της, τις ευρωπαϊκές συστάσεις για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τερματισμό των έκνομων ενεργειών της. 

Το αυτί της δεν ιδρώνει ούτε με τα μέτρα που επιβάλλει εναντίον της η Ευρωπαϊκή Ενωση, ως ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης μετά τη θαλάσσια εισβολή της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Αλληλεγγύης. «Η ΕΕ δεν πρέπει να στηρίζει λάθη με την δικαιολογία αυτής της γελοίας αλληλεγγύης. Τυχόν βήματα εναντίον μας δεν θα ωφελήσουν καθόλου, θα είναι αντιπαραγωγικά.» δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Ο Τσαβούσογλου δεν δίστασε να απειλήσει με κλιμάκωση της έντασης, ως απάντηση στα ευρωπαϊκά μέτρα. 
«Θα αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας στην Κύπρο. Δεν διστάζουμε στο θέμα αυτό! Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ».» 

Οι νέες δηλώσεις-πρόκληση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έγιναν στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελβεταίας, Ιγκνάσιο Κάσσις, ο οποίος μετέφερε στην Αγκυρα τις θέσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας, μετά τις συναντήσεις που είχε με τους ομολόγους του, Νίκο Χριστοδουλίδη και Νίκο Δένδια. 

Η στάση και μόνο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν τέτοια, που ο Ελβετός Υπουργός αρκέστηκε να τονίσει πως η χώρα του προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες για διάλογο, διότι η παρούσα κρίση θα πρέπει να επιλυθεί προς αμοιβαίο όφελος όλων. 

 «Η Ελβετία προσφέρει τις καλές υπηρεσίες της. Αυτή είναι η ουσία των δράσεών μας. Οταν υπάρχουν χώρες που δεν μιλούν μεταξύ τους, όταν αναλαμβάνονται ενέργειες που προκαλούν, όταν υπάρχει σε εξέλιξη μία σύγκρουση, δεν μπορούμε να επιλύουμε προβλήματα. Για να επιλύονται τα προβλήματα θα πρέπει να υπάρχει διάλογος. Και ακριβώς γι αυτό η Ελβετία προσφέρει ένα κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο... ίσως και με την Ελλάδα... Θα πρέπει να περιλάβουμε σε αυτό το πλέγμα και την Ελλάδα επίσης, και αναπόφευκτα θα πρέπει να περιλάβουμε και το βόρειο τμήμα της Κύπρου. Το πρόβλημα για το οποίο μιλάμε σήμερα, η παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας, οι δραστηριότητες των πλοίων, είναι όλα φαινόμενα ενός προβλήματος με μεγάλο βάθος που θα πρέπει να επιλυθεί. Και για την επίλυσή του θα πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες διαλόγου και την απαραίτητη εμπιστοσύνη και αυτή είναι η προσφορά μας.»

Για να του απαντήσει, ωστόσο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η θέση της Τουρκίας για την επίλυση του θέματος είναι ξεκάθαρη, επαναλαμβάνοντας την πρότασή για σύσταση κοινής επιτροπής για το φυσικό αέριο. 

Λίγο νωρίτερα, και ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ έβαλλε κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υποστήριξή της προς την Κύπρο και υπογράμμιζε την άτεγκτη στάση της χώρας του, παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. «Μόνο όταν τα δικαιώματα της «ΤΔΒΚ» προστατευτούν με βάση το νόμο και με συμφωνία, θα τερματιστεί αυτή η κρίση.» 

Οι ευρωπαικές κυρώσεις εναντίον της Αγκυρας κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων. 
«Αντε από δω, Ευρώπη!», γράφει χαρακτηριστικά η SOZCU, αναφέροντας ότι η Ευρώπη δεν έβγαλε άχνα όταν η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ προχωρούσαν σε γεωτρήσεις, ενώ με θρασύτητα τώρα απειλούν την Αγκυρα με κυρώσεις. Ενώ η ΑΚSAM κάνει λόγο για κυρώσεις που ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου.

Χρυστάλα Βιλάνου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.