Έρχεται η Τζέιν Χολ Λουτ στη Κύπρο - Το ανακοίνωσε ο ΠτΔ. Νέα δεδομένα στο Κυπριακό

Την κάθοδο της κυρίας Λουτ στο νησί ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας τα όσα από το Σάββατο μετέδωσε ο ΑΝΤ1.

Στην Κύπρο, ίσως και πριν το τέλος του μηνός επιστρέφει η Τζέιν Χολ Λουτ. Αυτό ανέφερε η ίδια η απεσταλμένη του ΓΓ των Η.Ε στον πρόεδρο Αναστασιάδη, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες το βράδυ.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανάρτηση του Προέδρου Αναστασιάδη στο twitter, η κ. Λουτ «επικοινώνησε και συζητήσαμε μαζί του για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

«Επανέλαβα την ετοιμότητα μου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η κ. Λουτ, επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον του Γ.Γ. Αντόνιο Γκουτέρες για αναζήτηση λύσης. Συμφωνήθηκε ότι στο επόμενο διάστημα, σε περίπου τρεις εβδομάδες, θα επισκεφτεί την Κύπρο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μέσω twitter.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η αξιωματούχος των ΟΗΕ, η οποία επισκεφθεί προηγουμένως τις εγγυήτριες δυνάμεις, ενδεχομένως και τις Βρυξέλλες, θα επιμείνει αρχικά στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς. Δεν αποκλείεται ωστόσο σε περίπτωση που διαπιστώσει την ύπαρξη προοπτικής να εξετάσει και άλλες εναλλακτικές προσεγγίσεις, που τέθηκαν στο τραπέζι κυρίως από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδιώξει και την διευθέτηση κοινής συνάντησης με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί.

''Διπλωματικές πηγές επιμένουν πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και τον ενδεχόμενο εμπλοκής, σε δεύτερο χρόνο και του ίδιου του Γενικού Γραμματέα, καθώς ο Σεπτέμβρης ανέκαθεν προσφερόταν για τριμερείς συναντήσεις.
Σε μία άλλη εξέλιξη, όπως ανακοινώθηκε, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε εντολές όπως διερευνηθούν οι καταγγελίες του κατοχικού ηγέτη ότι τ/κ λεωφορειούχος παρενοχλήθηκε στον χώρο του Διεθνούς Αεροδρομίου Λάρνακας'', δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Κυριάκος Πομηλορίδης