Χειριστής/Χειρίστρια Ροής (Continuity Operators)

Δείτε τις κενές θέσεις εργασίας πατώντας τον σύνδεσμο πιο πάνω.

Καθοριστική θεωρεί ο ΓΓ ΟΗΕ την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο

Συνεχίζει για άλλους έξι μήνες, ως έχει την αποστολή της η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μετά σχετική εισήγηση του Αντόνιο Γκουτέρες. Με την έκθεση του, που κυκλοφόρησε χθες στα Η.Ε. ο Γενικός Γραμματέας επιχειρεί παράλληλα, προς ανακούφιση της Λευκωσίας, να κλείσει και την εκκρεμότητα σε σχέση με την αναδιάρθρωση της δύναμης. Αντίθετα αρνητικά συναισθήματα προκάλεσε η απουσία της όποιας αναφοράς στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράταση για άλλους 6 μήνες, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020, της θητείας και της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εισηγείται στο Σ.Α Ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς όπως αναφέρει στην έκθεση του θεωρεί καθοριστική την παρουσία της στην Κύπρο, αλλά και ως αναγνώριση της συνέχισης της συμβολής της στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι με βάση το προσχέδιο της έκθεσης που κυκλοφόρησε αργά χθες το βράδυ στο ΣΑ, ο ΓΓ στηρίζει την θέση του στα διάφορα περιστατικά που έλαβαν χώρα το περασμένο εξάμηνο στην ουδέτερη ζώνη, αλλά και στις εντάσεις σε Στροβίλια και Δένεια. 

«Με ανησυχεί το γεγονός ότι, εν αναμονή της πλήρους επανάληψης των συνομιλιών στην Κύπρο, θα συνεχίζονται οι παραβιάσεις του στρατιωτικού στάτους κβο, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη νεκρή ζώνη και πέραν αυτής. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεχιζόμενη παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ παραμένει καθοριστική για την αναφορά και την αντιμετώπιση παραβιάσεων σύμφωνα με την εντολή της, την πρόληψη των εντάσεων, τη συμβολή στη δημιουργία συνθηκών που συμβάλλουν στην πολιτική διευθέτηση», αναφέρει η Έκθεση ΓΓ ΟΗΕ.

Αναφορά που χαιρέτισε άμεσα με παρέμβαση στου στο ΜΜ του ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. 

Στον αντίποδα, επιτηδευμένα ουδέτερες, αόριστες και κατά συνέπεια ανώδυνες για την Τουρκία παραμένουν οι αναφορές του ΓΓ στις εντάσεις σε σχέση με του υδρογονάνθρακες. Δεν γίνεται καμία αναφορά ούτε στις προκλήσεις του Γιαβουζ και του Φατιχ, ούτε όμως και στις απειλές πολέμου της Αγκυρας, κάτι που αν μη τι άλλο προβληματίζει την Λευκωσία, η οποία επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος. 

«Σε μια ανησυχητική εξέλιξη, οι εντάσεις για τους υδρογονάνθρακες συνέχισαν να αυξάνονται, με λίγες προοπτικές να καταλαγιάσουν βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου (προς όλα τα μέρη) για σοβαρές προσπάθειες προς αποφυγήν περαιτέρω κλιμάκωσης και για την εξουδετέρωση των εντάσεων», αναφέρει η έκθεση ΓΓ ΟΗΕ.

Αντίθετα ο Γενικός Γραμματέας, παραθέτει λεπτομερώς τα όσα συμφώνησαν και προώθησαν οι δύο ηγέτες στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως την μόνιμη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων, τον καθαρισμό 18 επικίνδυνων περιοχών και την διαλειτουργικότητα των κινητών τηλεφώνων, η οποία μπήκε από σήμερα σε ισχύ. 

Σε σχέση τώρα δε με το πολιτικό πρόβλημα, ο κος Γκουτέρες επαναλαμβάνει την έκκληση του προς όλα τα μέρη όπως συμμετάσχουν εποικοδομητικά, δημιουργικά και με την αίσθηση του επείγοντος, στις διαβουλεύσεις της απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λουτ, για συνομολόγηση των όρων αναφοράς που θα αποτελούσαν συναινετικό σημείο έναρξης για μια πιθανή διαπραγματευτική κατάληξη, κατά την ακριβή έκφραση του, στο Κυπριακό. 

«Τα μέρη πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την αποκατάσταση ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων και η εμπλοκή τους θα πρέπει να εμπνέεται από αποφασιστικότητα για να φτάσουν σ’ ένα επιτυχές τέρμα εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα», αναφέρεται στην έκθεση ΓΓ ΟΗΕ.

Στα θετικά της έκθεσης, είναι η επανάληψη από τον ΓΓ ότι « τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να θεωρούν την Τουρκία υπεύθυνη για τη διατήρηση του στάτους κβο στα Βαρώσια».

Τέλος ευδιάκριτη είναι η προσπάθεια του ΓΓ να κλείσει, με εύσχημο πάντα τρόπο, το θέμα της αναδιάρθρωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς όπως αναφέρει τα περιθώρια ελιγμών, σε μια λιτή αποστολή όπως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είναι περιορισμένα. 

Κυριάκος Πομηλορίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.