Από αύριο αιτήσεις για το στεγαστικό πρόγραμμα για πρόσφυγες

Άναψε το πράσινο φως το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το πράσινο φως άναψε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για τα αναθερημένα κριτήρια αναφορικά με το στεγαστικό πρόγραμμα που αφορά πρόσφυγες. Έτσι,  από αύριο Πέμπτη 4 Ιουλίου θα γίνονται δεκτές αιτήσεις σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σημειώνοντας πως “το νέο σχέδιο είναι διαδικαστικά πολύ πιο απλοποιημένο με πολύ πιο αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια”.Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, με βάση τα αναθεωρημένα κριτήρια, η “οροφή” του βοηθήματος αυξάνεται από 29 χιλιάδες ευρώ στις 45 χιλιάδες ευρώ, ενώ αυξάνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων.

Ο κ. Πετρίδης είπε επίσης πως όλοι όσοι ήδη έχουν κάνει αιτήσεις που εκκρεμούν, ή οι αιτήσεις τους έχουν εγκριθεί αλλά δεν έχουν γίνει οι πληρωμές, καθίστανται αυτόματα δικαιούχοι της αυξημένης βοήθειας και των προνοιών του νέου σχεδίου και δεν χρειάζεται να υποβάλουν ξανά αίτηση, αρκεί να αποκομίσουν το πιστοποιητικό για τους επαρκείς πόρους που διαθέτουν για την αγορά, την ανέγερση ή την επιδιόρθωση κατοικίας.

“Και θα λάβουν το βοήθημα, ούτως ώστε άμεσα να αρχίσουν είτε την κατασκευή, είτε να ολοκληρώσουν την αγοραπωλησία”, συμπλήρωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν θα επιχορηγούνται αγορές για ανέγερση κατοικίας πέραν των 250 τετραγωνικών μέτρων ή με πισίνα. Σημείωσε πως δικαιούχοι είναι και τα άτομα που έλαβαν βοήθεια από τον ΚΟΑΓ στο παρελθόν, και πως άτομα των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που έγινε υπό την προεδρία του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως “στο νέο σχέδιο λάβαμε υπόψη και όλα τα νέα δεδομένα τα οποία δημιουργούνται με το χρηματοπιστωτικό σύστημα και προβλέπει ουσιαστικά αυξημένη βοήθεια. Η οροφή του βοηθήματος αυξάνεται από 29 χιλιάδες ευρώ στις 45  χιλιάδες ευρώ, και αυξάνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων, ούτως ώστε να υπάρχουν περισσότεροι δικαιούχοι”.

“Ο λόγος που αυξάνεται η βοήθεια είναι για να μπορούν οι δικαιούχοι να εξασφαλίσουν και δάνειο για το υπόλοιπο, να είναι επαρκής αυτή η βοήθεια ούτως ώστε να εξασφαλίσουν και δάνειο, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα ήταν πολύ-πολύ δύσκολο, με βάση τα νέα κριτήρια τα οποία εφαρμόζουν οι τράπεζες που είναι πιο αυστηρές», επεσήμανε ο κ. Πετρίδης.

Νέες προσλήψεις ώστε να διεκπεραιώνονται εύκολα οι αιτήσεις

Με την αυξημένη βοήθεια και με τα αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνεται και η φερεγγυότητα των δικαιούχων, ούτως ώστε πραγματικά να μπορούν να εξασφαλίσουν τους πόρους, οι οποίοι χρειάζονται για την ανέγερση ή την αγορά μιας κατοικίας, πρόσθεσε.Ο κ. Πετρίδης είπε ακόμα ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προσλάβει δώδεκα λειτουργούς ούτως ώστε να διεκπεραιώνονται εύκολα οι αιτήσεις, ενώ τροχιοδρομείται η πρόσληψη ακόμα οκτώ.

Επεσήμανε πως το νέο σχέδιο είναι διαδικαστικά πολύ πιο απλοποιημένο με πολύ πιο αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια. Νομίζω αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τον προσφυγικό κόσμο, ανέφερε, σημειώνοντας πως αποτελεί «το τρίτο σκέλος μετά από παρόμοια σχέδια για τα οποία λαμβάνουμε αιτήσεις από την 1η του Ιούλη που αφορούν τις ορεινές και τις ακριτικές περιοχές».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο ΥΠΕΣ επεσήμανε πως στο παρελθόν υπήρχαν εγκρίσεις αλλά υπήρχε αδυναμία εκ μέρους των ιδίων των αιτητών να εξασφαλίσουν επαρκείς πόρους, ούτως ώστε να προχωρήσουν στην ανέγερση ή στην αγορά κατοικίας.

“Αυτό εν μέρει διορθώνεται λόγω του ότι είναι αρκετά αυξημένη η βοήθεια, που θα τους βοηθήσει να αυξήσουν τη φερεγγυότητά τους έναντι των τραπεζών. Και έχουμε μιλήσει και με το τραπεζικό σύστημα, ότι καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό αυτή η βοήθεια ούτως ώστε να καθίσταται πλέον εφικτή η δανειοδότηση από την τράπεζα”, ανέφερε.

“Δεν δικαιολογείται να υπάρχει μια κατάσταση με χιλιάδες καθυστερημένες αιτήσεις με αποτέλεσμα οι πόροι να μην απορροφούνται επαρκώς”, σημείωσε, προσθέτοντας πως “αναπροσαρμόζουμε τα δεδομένα με βάση τις παρούσες συνθήκες”.

ANT1 Newsroom

Ρενος Μπλισσης

03/07/2019>18:12

Θα ειθελα να μαθω αν δικουμαι βοηθεια για επιδιρθωσεις. Στο σπιτι μου Διοτι οταν βρεχει στασει

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ελενι

03/07/2019>18:09

Θα ειθελα να ρωτησω αν μπορει ενας προσφυγας που εκτισε το σπιτι του πριν χρονια αν δκαιουται βπηθημα επιδιορθωση Ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.